Pääministeri puhui niin totta kuin pystyi – vastuunsa kantavat naisministerit saivat jatkoa

Pääministeri Antti Rinne kertoi tiedotustilaisuudessaan, että ministeri Paateron avustaja ja virkamiehet eivät olleet välittäneet tälle kaikkea tietoa ja että Postin hallitus johti valtiota harhaan. (Kuva: julkinen Finnish Goverment flickr tili)

Tänään nähtiin hämmentävä tiedotustilaisuus Valtioneuvoston linnassa. Pääministeri Antti Rinne ilmoitti omistajaohjausministeri Sirpa Paateron erosta, perusteli tätä sillä ettei ministei ollut kyennyt noudattamaan hallitusta johtavan pääministerin ohjeita ja haukkui Postin johtoa hallituksen harhaan johtamisesta.

Ensimmäisenä on syytä kiittää ministeri Paateroa vastuun kantamisesta. Eroaminen mokien jälkeen on ryhdikästä ja osoittaa poliittista selkärankaa, joka näinä päivinä on vähissä.

Ei voi olla pohtimatta – ja nostamatta samalla hattua – että Suomessa poliittisen vastuun eromiseen saakka ovat ilmeisesti kantaneet enimmäkseen naispuoliset Valtioneuvoston jäsenet.

Muualla Euroopassa vastuun ovat kantaneet hyvin herkästi kaikki ministerit – sukupuoleen katsomatta.

Syyllisyyden taakka on ollut ilmeisen raskas Paaterolle. Siitä kertoo pikainen jääminen sairauslomalle.

Eron tekninen syy lienee, että pääministeri on ilmoittanut omistajaohjausministerille menettäneensä luottamuksensa tähän. Rinteen mukaan Paatero ei Postista vastaavana ministerinä kyennyt hoitamaan hänen antamaansa tehtävää: estää työehtoshoppailu ja työehtojen polkeminen valtionyhtiöissä.

Epäilemättä Paatero on toimnut taitamattomasti ja leväperäisestikin. Hän ei ole ollut tehtävänsä tasalla eikä ehkä kyvytkään ole kaikissa paikoissa riittäneet. Täytyy muistaa, että kyse on yhtiöstä, jonka asioihin hänellä olisi ollut kaikki valta.

Osansa on silläkin, että Veikkauksen kohdalla sama ministeri pystyi toimiin nopeasti – valtionyhtiön hallituksesta puolet sai mennä päivässä.

Postin kohdalla ymmärrän Paateroa jossain määrin. Hänellä oli harteillaan sekä omia että koko SDP:n ministeriryhmän salaisuuksia: että Postin tilanne oli hoidettu sekavasti ja leväperäisesti ja Postin hallituksen erottaminen olisi johtanut sen hallitusten jäsenten ulostuloon. Varmasti pelättiin, että Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola puhuu suunsa puhtaaksi, jos saa potkut. Tottakait hänkin haluaa puhdistaa maineensa.

Näin kävi nyt, vaikka Postin hallitusta ei erotettu eikä ehkä eroteta. Siitä syy lankeaa pääministeri Rinteelle, joka jostain syystä meni syyttämään Postin hallitusta erittäin rajusti ja raskauttavista asioista torstaina eduskunnan kyselytunnilla. Se ei tainnut olla kovin viisasta poliittisesti, mutta oli Rinteen temperamentin mukaista reagointia.

Mikä on Paateron avustajien ja virkamiesten vastuu?

Rinteen tiedotustilaisuudessa oli uusi ja mielenkiintoinen seikka, että hän nyt ensimmäistä kertaa selkeästi nimesi ensisijaiseksi syylliseksi valtion puolelta Paateron erityisvustajan tai avustajat sekä virkamiehet.

Tähän viittasi myös Postin Pohjola aamuisessa tiedotteessaan:

Ministerin avustajien kanssa asiaa käytiin läpi tarkasti 8.8.2019 ja itse ministeriä informoitiin myös 10.8.2019 ennen yhtiön hallituksen 11.-14.8.2019 kokousta, jossa päätökset tehtiin, ja tietyistä yksityiskohdista keskusteltiin puhelimitse kokouspäivien aikana.”

Rinne lienee puhunut samasta asiasta eli Paateron avustajan tai avustajien vastuusta sotkuihin todetessaan tänään tiedotustilaisuudessaan:

”Ministerin (erityis)avustaja ja virkakunta ovat siis kuitenkin olleet myös syyskuun (liikkeenluovutus)päivämäärästä (1.9.) tietoisia. Tämä tieto ei ole kuitenkaan riittävästi välittynyt informaationa ministerille, joka on pitänyt saamansa informaation mukaista ratkaisevaa päivämäärää työehtosopimuksen siirtoajankohtaa 1.11.”

Rinne siis sanoi, että näistä asioista vastannut Paateron erityisavustaja (tai avustajat) oli ollut osaamaton eikä ollut toiminut kuten olisi pitänyt toimia.

Ja että tästä syystä sekä omistajaohjausministeri että pääministeri ovat harhautuneet kiistämään Postin johdon esittämät tiedot 1.9. päivämäärän toimittamisesta ministerin tietoon.

Samoin pääministerin voidaan katsoa tässä arvostelevan Postin hallituksessa istuvaa valtioneuvoston omistajaohjausyksikön virkamiestä.

Kyseistä Posti -sotkun ajan valtion omistajaohjausasioista vastannutta Paateron erityisavustajaa (jos Rinne tarkoitti häntä) ei voi enää erottaa tai hän ei voi enää erota, koska hän teki sen jo viime viikolla. Käytännössä hän luopui tehtävistään siirtyäkseen työnantajien keskusjärjestön Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n johtavaksi asiantuntijaksi ensi keväänä.

Siitä ei ole tietoa, tuleeko omistajaohjausta eli valtiota Postin hallituksessa edustavalle virkamiehelle jotain seuraamuksia vai saako hän jatkaa hallituksessa. Erikoista on myös valtion omistajaohjausosaston johtajan sekaantuminen sanasotaan tänään.

Toki vastuu on viime kädessä ministerillä. Ja sen vastuun Sirpa Paatero on kantanut tänään.

Paateron virhe lienee, että hän luotti liikaa avustajiinsa ja virkamiehiinsä ja joutui vaikeuksiin. Hän ei ole ensimmäinen tällaiseen syyllistynyt ministeri Suomessa eikä muualla. Hänen olisi myös ihan itse täytynyt ymmärtää ajoissa tiettyjä asioita, joita hän ei nyt ymmärtänyt. Lisäksi hänen virheensä on ollut hyvin poukkoileva ja epäjohdonmukainenkin esiintyminen asiassa.

Tämä ei pääty tähän. Hallituksella on edessään kokoomuksen, Kristillisten ja Liike nytin masinoima välikysymys ensi viikolla. Pääministeri joutuu selittämään puheitaan.

Työehtoshoppailun kitkeminen on Rinteelle sydämen asia

Uskon, että Antti Rinne on vilpittömästi tehnyt paljon estääkseen Postin työehtoshoppailun. Se on hänelle periaatteellinen asia.

Rinteellä on muistissa oma taistelunsa ammattiliittojohtajana työehtoshoppailua vastaan. Ammattiliittojohtajana hän oli myös raju valtionyhtiöiden henkilöstöpolitiikan arvostelija, jos aihetta ilmeni. Ja ilmeni usein.

Postin kohdalla sekä Paatero että Rinne ovat käyttäneet aiemmin kovaa kieltä jo oppsitiopoliitikkoina, kuten kirjoitin blogissani syyskuussa.

”Postin tilanne on vakava digitalisaation muutosten kourissa. Sen pitää muuttaa toimintatapoja, mutta ei työntekijöiden kustannuksella.  Posti ei voi silti olla laboratorio, jossa testataan, kuinka helppoa työehtojen leikkaaminen on. Ei ole oikein, että ihmiset ajetaan köyhyyteen.” (oppositiojohtaja Antti Rinne 28.11.  2015)

Vuonna 2013 Rinne antoi hallitukselle ja valtion omistajaohjaukselle huutia myös Finnairin, TeliaSoneran ja Itellan (nykyinen Posti Group) tekemistä säästötoimista:

”Valtion omistajaohjaus osoittaa täydellistä välinpitämättömyyttä omistamiensa yritysten henkilöstöpolitiikkaa kohtaan”.

”Omistajan sana painaa ja sitä pitää uskaltaa myös käyttää. Vaikenemalla valtio hyväksyy periaatteidensa vastaisen toiminnan. Henkilöstön säällistä kohtelua nämä vaatimukset eivät näytä koskevan.  Sama välinpitämättömyys jatkuu on valtio sitten yrityksen osaomistaja, enemmistöomistaja tai ainoa omistaja”.

Pääministeri Rinteen viha Postin työehtoshoppailua kohtaan on siis varmasti aitoa ja uskon hänen kokevan tehneensä sitä vastaan paljon. Hänellekin lienee tullut yllätyksenä, miten huonosti Paateron esikunnassa pääministerin tahtoa toteutettiin.

Järjestääkö Rinne Postin hallitukselle potkut?

Avoimeksi jäi tänään, nauttiiko Postin hallitus enää pääministerin ja hänen myötään hallituksen luottamusta. Osittain uutena asiana Rinne esitti tänään erittäin voimakkaan syytöksen:

”Tuon Postin hallituksen tai Postin työnantajan edustajien  toiminta on ollut tässä mielenkiintoista ja  on erittäin raskauttavaa, että Postin johto on antanut harhauttavaa tietoa omistajalle siitä, miksi tes-siirto pitäisi tehdä. Posti on väittänyt virheellisesti, että kilpailijat käyttävät työnantajan näkökulmasta halvempaa sopimusta. Näin ei ole ollut.”

Postin omistaa Suomen valtion 100 -prosenttisesti.

Tänään Suomen valtion pääministeri sanoi ääneen, että tämän valtioyhtiön hallitus on ”erittäin raskauttavasti” antanut ”harhauttavaa tietoa omistajalle”.

Miten tämä hallitus voi jatkaa Postissa tämän jälkeen? Erottaako Paateron seuraaja hallituksen esimerkiksi ensi viikolla?

Tämä taitaisi olla normaalisti selvä asia, mutta koko Posti -sotku on niin monimutkainen, ettei  tällainen looginen syy ja seuraus -ketju välttämättä voi nyt toteutua.

Tarina ei ole vielä päättynyt, vaan saa jatkoa vielä ensi viikolla eduskunnassa.

Siinä tilaisuudessa Antti Rinne löytää valitettavasti edestään, mitä on taakseen jättänyt.

Hallituksen lyhyen historian aikana on jo monesti käynyt ilmi, että pääministerillä on harmillinen taipumus valita asioista ja informaatiosta sellaiset faktat ja todellisuuden tulkinnat, jotka parhaiten vastaavat hänen omaa näkemystään ja omia tarkoitusperiään. Näin on käynyt sekä kotimaan politiikassa että EU -politiikassa ja hän on jäänyt niistä kiinni.

Paatero meni, mutta Rinteelläkin on skarpattavaa.

TimoKrkkinen

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu