Pääministeri valehteli eduskunnalle, että hoitajamitoitukseen on varattu 130 miljoonaa

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi torstaina eduskunnalle, että hallitus on varannut 130 miljoonaa euroa vanhusten laitoshoidon hoitajamitoitukseen.  

Eduskunnan julkaiseman täysistuntopöytäkirjan mukaan pääministeri sanoi puheenvuoroissaan ainakin 2 kertaa, että hallitus käyttää 0,7 -mitoituksen toteuttamiseen 70 miljoonaa suoraan, sen lisäksi 45 miljoonaa ”kotihoidosta” ja 15 miljoonaa kertainvestointina.

Pöytäkirjanote pääministerin puheenvuorosta eduskunnan kyselytunnilla 12.9.

 

Toinen eduskunnan pöytäkirjanote kyselytunnin keskustelusta 12.9., jossa pääministeri lupaa koti- ja omaishoidon rahat hoitajamitoitukseen.

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina Rinteen valheellisen väitteen:

”Antti Rinne täydensi kirstunvartijan (Lintilä) viestiä kertomalla, että hoitajamitoitukseen on varattu suoraan noin 70 miljoonaa, minkä lisäksi käytettävissä on vanhusten kotihoidon rahojen kautta 45 miljoonaa euroa. Lisäksi hallituksella on varattuna 15 miljoonaa euroa kertaluonteista rahaa hoitajamitoituksen kohentamiseen.”

Rinne lupasi kotihoidon ja omaishoitajien rahat laitoshoidon hoitajamitoitukseen

Pääministerin mainitsemat 45 miljoonaa ja 15 miljoonaa eivät ole varatut ympärivuorokautisen laitoshoidon 0,7 hoitajan mitoituksen toteuttamiseen kunnissa, vaikka hän niin valheellisesti väitti.

Kyseinen 45 miljoonaa euroa on hallitusohjelman mukaan varattu kotona asuvien vanhusten hoitoon ja omaishoitajien tukemiseen eikä sen rahoittamiseen, miten kunnat tulevat palkkaamaan lisää hoitajia, jotta tulevan lain velvoite 0,7 hoitajan mitoituksesta toteutuu.

Kyseinen 15 miljoonaa euroa on hallitusohjelman mukaan varattu ”poikkihallinnollisen ikäohjelman” toteuttamiseen eli valtakunnalliseen koko vanhustenhoidon kehittämiseen eikä sen rahoittamiseen, miten kunnat tulevat palkkaamaan lisää hoitajia, jotta tulevan lain velvoite 0,7 hoitajan mitoituksesta toteutuu.

Rinteen eduskunnassa hoitajamitoitukseen lupaama 45 milj € on hallitusohjelmassa selkeästi osoitettu vanhusten kotihoitoon ja omaishoitajille.

Pääministerin puheet eivät olleet totta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ei puhunut kyselytunnilla mitään pääministerin mainitsemasta 45 miljoonasta ”hoitajamitoitukseen kotihoidon rahojen kautta”.
Hänhän tiesi, ettei sitä ole tarkoitettu 0,7 hoitajamitoituksen toteuttamiseen.
Myös valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) vastasi kysyttäessä paljonko hoitajamitoitukseen on varattu, että 75 miljoonaa.
Eduskunnan pöytäkirjan mukaan kansanedustaja Sari Essayah (kd) kysyi:
”Eli olisin kysynyt, nyt itse asiassa valtiovarainministeri Lintilältä, löytyykö rahaa sitten toteuttaa tämä lainsäädäntöpaketti, mitä hallitus kaavailee. Kaikki me haluamme sen lain tänne eduskuntaan. Me haluamme sen nopeasti, keväällä se oli parin tunnin työ, ja aivan varmasti tämä eduskunta tulee sen hyväksymään, mutta löytyykö rahaa? Onko kunnille antaa rahaa, että ne pystyvät toteuttamaan tämän?”
Valtiovarainministeri Lintilä vastasi:
”Meillä on tiettyjä varauksia budjetissa seuraaville kolmelle vuodelle — taidetaan mennä yhteensä, jyvitettynä, kokoluokkaan 75 miljoonaa, mikä on varauksena siellä olemassa”.
Vain pääministeri sanoi, että 70 miljoonan lisäksi on varattu ”45 miljoonaa kotihoidosta” ja ”15 miljoonaa kertamenona”.
Laitoshoito, kotihoito ja omaishoito ovat eri asioita
Kuten yleisesti tiedetään, laitoshoito on ympärivuorokautisesti palvelutaloissa tai muissa hoitolaitoksissa olevien vanhusten hoitoa. 0,7 hoitajan mitoitussuositus on koko olemassaoloaikansa koskenut ainoastaan sitä – siis ympärivuorokautista laitoshoitoa.
Kotihoito taas on sitä, että kunnan lähihoitaja tai vanhuksen kunnan antamalla palvelusetelillä ostama yrityksen hoitaja käy vanhuksen kotona kerran tai useammin päivässä.
Omaishoito puolestaan on sitä, että vanhuksen hoito järjestetään kotioloissa omaisen kuten puolison tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla.
Ympärivuorokautinen laitoshoito, kotihoito ja omaishoito ovat siis 3 eri asiaa. 
0,7 mitoitus ja siitä valmisteltava laki koskee näistä 3:sta vain laitohoitoa.
0,7 mitoituksella ei ole mitään tekemistä vanhusten kotihoidon eikä omaishoidon kanssa, joista pääministeri torstaina eduskunnassa valheellisesti väitti tulevan 45 miljoonaa euroa  0,7 mitoituksen toteuttamiseen.
Tiedotusvälineet uutisoivat torstaina Rinteen puheet eduskunnassa,  mutteivät edes kyseenalaistaneet niitä.
Miksi pääministeri sanoi väärin?
Tarkoittaako pääministeri todella, että hallitus ottaa kotona asuvilta vanhuksilta ja omaishoitajiilta pois heille hallitusohjelmassa luvatut 45 miljoonaa euroa jo ennen kuin niitä on heille annettukaan? Ja siirtää sen laitoshoidon 0,7 mitoituksen toteuttamiseksi kunnille annettaviin valtionosuuksiin?
Vai oliko kyseessä asioiden kaunistelu eduskuntakeskustelussa?
Kesäisten hallitusohjelmatyöpajojen hypetyksen ja itsekehun jälkeen ei voi uskoa, ettei pääministeri tiedä tai ymmärrä, mitä Säätytalolla sovittiin vanhustenhoidon rahoituksesta ja mikä raha suunnattiin mihinkin osaan vanhustenhoitoa.
Ehkä pääministeri säikähti Kuntamarkkinoilla keskiviikkona antamansa lausunnon (hallitus säätää hoitajamitoituksen muttei raha riitä sen toteuttamiseen) nostattamaa myrskyä
Siksi kyselytuntia varten joku hänen taitamaton erityisavustajansa kaivoi esiin kotihoidon ja omaishoidon parantamiseen luvatut 45 miljoonaa ja vanhustenhoidon kehittämiseen luvatut 15 miljoonaa ja että nämä voidaan laskea eduskuntakeskustelussa yhteen, jolloin vaikuttaa, että rahaa käytetään kaksinkertaisesti kuin se 70 miljoonaa, jonka vähäisyyden kimppuun oppositio tulisi hyökkäämään.
Itse asia, että vanhustenhoitolakiin säädetään sitova 0.7 hoitajaa koskeva mitoitus ympärivuorokautiseen hoivaan, on erittäin hyvä asia.
Sitä olen aina kannattanut ja kannatan edelleen ja toivon nykyiselle ja tuleville hallituksille menestystä sen toteuttamisessa.
 
TimoKrkkinen

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu