Tänään 9 vuotta kansannoususta – Syyrian pakolaiset eivät tule palaamaan Syyriaan

Tänään on tasan 9 vuotta Damaskoksen ja Aleppon suurkaupunkien ensimmäisistä mielenosoituksista vuonna 2011, joista Syyrian kansannousun ja kriisin lasketaan aikaneen. Bashar al-Assadin Syyria oli verinen diktatuuri ja poliisivaltio, jossa kansa lapsista ikäihmisiin nousi vaatimaan vapautta. Tästä syystä suuri osa Syyriasta paenneista ei tule palaamaan maahan, jos ja kun sitä tulee johtamaan sama vanha diktaattori sisällissodan tauottua.

Assadin ja Venäjän joukot yrittävät murentaa Syyrian viimeisiä kapinallisjoukkoja Iblidin maakunnassa Pohjois-Syyriassa. Kapinallisia tukeva Turkki sai sovittua Venäjän kanssa aselevon. Se tuskin pitää pitkään kuten ei pitänyt aiempikaan tulitauko.

Rauhanomaiset mielenosoitukset yhdistivät alistettua kansaa, toivat toivoa ja niitä luonnehti optimismi.

Liki vuosikymmenen jatkuneen painajaisen jälkeen kokonaisen kansan elämä on riekaleina. Youtubessa tuolloin julkaistuissa videoissa marssii aikuisia ja lapsia, joista hyvinkin joka toinen on paennut maasta, kadonnut tai kuollut.

Eloon jääneistä ja paenneista valtaosa tuskin palaa Syyriaan, vaikka viimeisetkin taistelut päättyisivät.

Suomessa joillakin on yhä käsitys, että hammaslääkärin ja presidentin Bashar al-Assadin hallinto edustaa Syyriassa laillista hallitusta, jonka ulkovallat ja maahan tunkeutuneet terroristiryhmät yrittivät kaataa ja joka nyt on vallannut maansa takaisin tuoden rauhan,  vakauden ja tasapainon kansalle.

Al-Assad edustaa kaikkea muuta. Hän on verinen hirmuvaltias ja sotarikollinen, joka saa kiittää asemastaan isänsä Hafez al-Assadin perustamaa perinnöllistä diktatuuria. Al-Assadien dynastia on pitänyt syyrialaisia ikeen alla puoli vuosisataa.

Assadien valta on perustunut monipuoluedemokratian tukahduttamiseen, harvainvaltaan sekä toisinajattelijoiden ja muiden kansalaisten tiukkaan valvontaan.

Vaaleissa esimerkiksi asevelvollisuuttaan suorittaneet joutuivat näyttämään äänestyslipukkeensa, jolla varmistettiin heidän äänestävän maata johtavaa Baath -puoluetta ja Assadeja. Maan salainen poliisi vakoili niin syyrialaisia kuin maassa olleita diplomaatteja.

Assadin Syyrian yhteiskunnallinen rakenne oli sellainen, että kaikki valta kuului diktaattoriperheen johtamalle Baath -puolueelle, valtion virat olivat Assadien edustaman alaviittien uskonryhmän jäsenten hallussa ja salainen poliisi muhabarat vakoili, pidätti ja kidutti kansalaisia. Maata johtaneet alaviitit edustivat noin 10 %:a väestöstä, kun 70 %:a oli sunnimuslimeja.

Assadien Syyria oli totalitaarinen poliisivaltio. Ei ole ihme, että kansan kärsivällisyys loppui, kun Arabikevät levisi 2010 -luvun alussa pitkin Lähi-itää.

Assadien Syyria oli diktatuuri ja poliisivaltio

Julmuus, jolla Bashar al-Assad alkoi tuhota mielenosoittajia ja kukistaa kapinallisia vuonna 2011, oli omaksuttu hänen isältään.

Niin sanottu Haman joukkomurha oli ollut Syyrian kansan salainen trauma ja tragedia 30 vuoden ajan. Haman joukkomurhassa Hafez a-Assad kukisti maan suurimman uskonnollisen ryhmän, sunniopposition kapinan ja pyyhki kokonaisen kaupungin maan päältä vuonna 1982.

Isä-Assad tapatti muutamassa viikossa todennäköisesti kymmeniätuhansia kansalaisiaan.

Hafez al-Assad ilmoitti radiopuheessaan, että Haman asukkaiden on jätettävä kaupunki 24 tunnissa, sillä sen jälkeen kaikkia kaupungissa olevia kohdeltaisiin kapinallisina. Haman pommitus alkoi kuitenkin jo seuraavana aamuna.

Seuraavina viikkoina armeija kiersi talo talolta ajamassa kaupunkiin jääneet ihmiset ulos tapettaviksi.

Traumaa ruokki, että 1980 -luvulla ennen nykyistä informaatioyhteiskuntaa Assadien diktatuurin onnistui salata verilöyly ulkomaailmalta. Syyrian sisällä se ei pysynyt salassa. Neljännesmiljoonan asukkaan Hama oli maan neljänneksi suurin kaupunki, jossa monella oli sukulaisia tai ystäviä.

 

Syyrialaisen Haman kaupungin katuja vuonna 1982 sen jälkeen, kun Bashar al-Assadin isän Hafez al-Assadin joukot olivat moukaroineet kaupunkia 3 viikkoa panssarivaunuin ja tykein. (Kuva: Wikipedia)

 

Jos tuntee Syyrian totalitaarisen historian, ymmärtää mikseivät miljoonat maasta paenneet ihmiset halua palata kotiinsa niin kauan, kun valta on Assadilla. Ihmisten pelkoa Assadin hallintoa vastaan on ruokkinut viimeistään se, että Assadin joukot ovat koordinoidusti ja suunnitellusti käyttäneet valloitustaktiikkanaan piiritys- ja näännytyssodankäyntiä, joka on kohdistunut taistelun kohteena olleiden alueiden siviiliväestöön.

Venäjän armeijan mukaan tulon myötä siviiliväestö on joutunut lisäksi pommitusten kohteeksi.

Lasten kansannoususta tuli lasten kansanmurha

Syyrian levottomuudet alkoivat 9 vuotta sitten kansan rauhanomaisilla mielenosoituksilla.

Marssit levisivät suuriin kaupunkeihin ja niihin osallistui kaikenikäisiä, miehiä ja naisia. Silmiin pistävää oli lasten ja nuorten mukana olo, pienistä pojista lähtien. Mielenosoituksia järjestettiin esimerkiksi iltarukousten aikaan.

Mielenosoittajat eivät vaatineet hallituksen kaatamista, vaan demokratiaa, vapautta,  yhteiskunnallisia uudistuksia ja korruption kitkemistä  Kuvat Syyrian kansan tulemisesta kaduille levisivät maailmalle Youtube -palveluun ladattujen lukuisten videoiden välityksellä.

Egyptin vallankumousta oli kutsuttu twitter -vallankumoukseksi. Syyrian vallankumous oli youtube -vallankumous.

 

Unicefin mukaan Syyrian Idlibin maakunnassa Turkin rajalle pakkautuneista pakolaisista 60 %:a on lapsia. Joka 10:s tunti kuolee syyrialainen lapsi. (Kuva: Syyrialaiskativistien julkisten facebooksivujen nettibanneri keväältä 2011)

 

Tänään 15.3. tulee kuluneeksi tasan 9 vuotta hetkestä, josta Syyrian kansannousun katsotaan alkaneen. Syyrian suurimmissa kaupungeissa Damaskoksessa ja Aleppossa järjestettiin mielenosoitukset, joissa vaadittiin demokratiaa, uudistuksia ja poliittisten vankien vapauttamista.

Marssien pontimena oli 15 -vuotiaiden poikien pidättäminen  muutamaa päivää aiemmin Daraan kaupungissa.

Poikien rikos:  he olivat maalanneet koulunsa seinälle Bashar al-Assadia tarkoittaneen graffitin, jossa luki ”on sinun vuorosi, tohtori” Arabikevääseen viitaten

Salainen poliisi muhabarat ratsasi koulun ja oppilaiden kodit ja löysi lopulta epäillyt. Pojat olivat viikkoja vankilassa. Heitä kuulusteltiin ja pahoinpideltiin.

Heidän sukulaisensa, ystävänsä ja sadat muut järjestivät Daraassa mielenosoituksen ja vaativat poikien vapauttamista. Hallituksen tarkka-ampujat tulittivat joukkoa. Pojat vapautettiin. He ovat nyt joko paenneet maasta tai kuolleet.

15.3. 2011 alkoivat mielenosoitukset suurissa kaupungeissa. Ne olivat rauhanomaisia, mutta salaisen poliisin tarkka-ampujat piiloutuivat talojen katoille ja alkoivat tappaa osallistujia. Tarkoitus oli pelotella ja kitkeä kapinointi alkuunsa.

Siitä, miten väkivalta alkoi hallituksen toimesta, saa hyvän kuvan esimerkiksi tästä Daraan mielenosoituksista  9 vuotta sitten kuvatusta youtube-videosta. Siitä välittyy dramaattisesti ja alastomasti, kuinka kaduille tulleet ovat tavallisia ihmisiä, jotka valtaa hämmennys tarkka-ampujien avatessa tulen. Haavoittuneita ja kuolleita kannetaan pois.

Kaikki oli Youtuben kautta koko ajan koko maailman nähtävissä reaaliaikaisesti, mutta meni kuukausia ennen kuin esimerkiksi Euroopassa ymmärrettiin, millaiseen verilöylyyn Syyria oli matkalla.

30.3. 2011 Bashar al-Assad piti ensimmäisen puheensa levottomuuksien alkamisen jälkeen. Hän syytti, että mielenosoitusten takana oli ”salaliitto”, jonka tarkoituksena oli lietsoa ”kaaosta Israelin edun ajamiseksi”.

Hallituksen väkivaltainen toiminta oli syy sille, miksi kansannousu radikalisoitui ja hallituksen vastustajat alkoivat aseistautua. Hallituksen väkivaltaan vastattiin väkivallalla.

Runsaan vuoden päästä ensimmäisistä mielenosoituksista, kesällä 2012, Human Rights Watch raportoi jäljittäneensä 27 salaisen poliisin muhabaratin kidutuskeskusta eri puolilta Syyriaa. Niissä kidutettiin myös lapsia.

Järjestö arvioi keskuksia olleen kymmeniä lisää. Se listasi 20 eri kidutuskeinoa, joita oli käytetty keskuksissa. Human Rights Watchin mukaan Assadien dynastia oli käyttänyt kidutuskeskusten verkostoa jo kauan ennen vuoden 2011 levottomuuksia.

Arvioiden mukaan Syyrian sisällissodassa on kuollut yli 400 000 ihmistä. Heistä yli 100 000 on ollut siviilejä, suuri osa lapsia.

Assadin joukot kukistavat nyt viimeisiä kapinallisjoukkoja Idlibin maakunnasta, josta on tullut Assadin armeijan naisiin ja lapsiin kohdistuvan sodan viimeinen ja yksi verisimmistä näyttämöistä. Mukana on ollut Venäjä, joka on muun muassa pommittanut sairaaloita.

Idlibin maakunnassa on muutamassa viikossa pakkautunut 90 000 pakoon pyrkivää ihmistä Turkin rajalle, jossa Erdoganin  armeija estää heidän pääsynsä Turkkiin. Unicef arvioi, että 60%:a näistä liki sadastatuhannesta ihmisestä on lapsia.  Järjestön mukaan tällä hetkellä joka 10:s tunti kuolee syyrialainen lapsi.

Lasten vallankumouksen sijaan tuli lasten kansanmurha.

TimoKrkkinen

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu