Perussuomalaiset ja kansan oikeustaju: Osa 2

Perussuomalainen oikeusministeri Jari Lindström ei vuonna 2017 saanut mitä tilasi. (Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia/ Valtioneuvoston avoin Flickr-kuvapankki)

Kuri maassa olla pitää olla kuri, muuten menee yhteiskunta nurin”, Rauli Badding Somerjoki laulaa kappaleessaan Laulu vankiloista. Oikeusoppineet pohtivat tänään  (24.5.) Ylen aamu-tv:ssä, vaikuttaako rangaistusten koventaminen rikollisuuteen. Turun yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen muistutti mielenkiintoisesta selvityksestä, joka ainakin itseltäni meni aikoinaan ohi. Selvitys on ajankohtainen, koska Perussuomalaiset (PS) istuvat jälleen hallitusneuvottelupöydässä ja odotamme jännityksellä, minkälainen ohjelma putkahtaa ulos – muun muassa lain ja oikeuden hallitusohjelmatavoitteiden osalta.

Kun PS edellisen kerran istui linjaamassa maan asioita hallitusneuvotteluissa, ilmeisesti heidän tahdostaan Juha Sipilän hallituksen ohjelmaan kirjattiin, että ”Suomessa oikeusturva toteutuu tehokkaasti ja rangaistukset vastaavat yleistä oikeustajua”.  Samaa kuri ja järjestys -linjaa on ilmassa näissäkin hallitusneuvotteluissa. Tällä kertaa PS:n kumppanina häärää kokoomus ja uudet selvityksetkin on jo tilattu.  Nytkin halutaan ankaroittaa raiskausrangaistuksia ja sen lisäksi törkeän pahoinpitelyn rangaistuksia.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (PS) tarttui tomerasti toimeen ja käynnisti asiasta selvityksen vuonna 2015. Hallitusohjelman mukaisesti perussuomalaisen oikeusministerin tarkoitus oli varmistaa, että rikoksista annettavat rangaistukset ovat oikeudenmukaisessa suhteessa teon moitittavuuteen.

Perussuomalaiset odottivat saavansa kättä pidempää siitä, että kansa huusi kovempia rangaistuksia muun muassa (maahanmuuttajien) raiskaustuomioihin.

”Kansalaiset antavat minulle palautetta, että oikeusministeriössä on nyt kerrankin ihminen, joka ei ole lakimies. Se tuo sinne kansan tajua”, Lindström julisti.

Perussuomalaisten ristiretki päättyi nolosti.

Selvitystyön lopputulos oli, että kansa kannatti osin jopa lievempiä rangaistuksia kuin oikeusoppineet. PS:n luulo verta pakkiin huutavista kansalaisista olikin täysin väärä.

Työ annettiin Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutille, joka haastatteli 1 251 täysikäistä kansalaista ja 192 käräjätuomaria seitsemästä rikostapauksesta. Ihmisiä pyydettiin valitsemaan sopiva rangaistus seitsemään rikokseen.

Oikeusministeri Lindströmin mukaan kyse oli ”rangaistusten mahdollisesta ankaroittamisesta hallitusohjelman mukaisesti”.

”Sinulla ja minulla on oma oikeustajumme. Mutta yleisesti puhutaan kansalaisten oikeustajusta. Aina kun tulee herkkä rikos, esimerkiksi raiskaus, sosiaalinen media täyttyy liian lievien tuomioiden arvostelusta”, Lindström raotti PS:n oikeuspoliittisia mutu-linjauksia.

Kuinkas sitten kävikään?

Rangaistuksen mittaamisessa tuomarit olisivat tuominneet viidessä tapauksessa seitsemästä pidempiä tuomioita kuin väestö keskimäärin. Kaiken kaikkiaan erot jäivät vähäisiksi. Tutkimuksen mukaan mitään yleistä ja yhtenäistä kansan oikeustajua ei myöskään ollut löydettävissä, vaan maallikoiden näkemyksissä oli tapauksesta riippuen eriasteista hajontaa.

Soitellen sotaan lähteneet oikeusministeri Lindström ja Perussuomalaiset vaikenivat tilaamansa selvityksen tuloksista. Ei ihme, etten minäkään sen julkistamista silloin huomannut. Huomasitko sinä?

Miten kävi kokoomuksen ja Perussuomalaisten nyt tilaamalle uudelle rangaistusten ankaroittamis  -selvitykselle?

Se tuli takaisin ”Lindströmin bumerangina” eli puolueet eivät taaskaan saaneet, mitä tilasivat.

Oikeusministeriö viittaa juuri kiristettyyn raiskauslainsäädäntöön: ”Lainvalmistelun uskottavuuden ja sääntelyn legitimiteetin kannalta ei olisi ongelmatonta, jos vastikään perusteellisesti uudistettua rikoslainsäädäntöä olisi jälleen ankaroitettava”.  Lisäksi ministeriö heittää  Säätytalolle saman selvityksen, johon Lindström kompastui vuonna 2017: ”Myöskään tutkittu tieto kansan oikeustajusta ei tue sitä, että raiskauksen tai törkeän raiskauksen vähimmäisrangaistusta olisi perusteltua korottaa nykyistä enempää”.

On se hankalaa tehdä politiikkaa, kun asiantuntija kertovat kuten asiat ovat eivätkä kuten poliitikot haluaisivat niiden olevan!

 

TimoKrkkinen
Sosialidemokraatit Helsinki

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu