Saksa ja Ranska: ei koronatukea osinkojen ja bonuksien jakajille

Saksan parlamentti viimeisteli  toissa viikolla 1,2 biljoonan euron paketin koronakriisin taloudellisten haittojen ehkäisemiseksi. Näin suurta yksittäistä elvytyspakettia ei liene Euroopassa ennen tehty.  Tällaisen 1 200 miljardin euron paketin suuruutta on vaikea hahmottaa, mutta se vastaa 1/3 :aa Saksan bruttokansantuotteesta. Jos Suomen hallitus päättäisi tehdä suhteessa vastaavan kokoluokan elvytyspaketin koronapandemian vaikutusten torjumiseksi, paketin täytyisi olla 90 miljardin euron suuruinen. Nyt Suomen hallitus panostaa 15 miljardia euroa.

Saksan hallitus varautuu muun muassa takaamaan yritysten lainoja 400 miljardilla eurolla ja ostamaan tarvittaessa 100 miljardilla eurolla saksalaisten suuryritysten osakkeita, mikäli nämä syöksyvät laskuun.

Yritykset saavat myös lykätä veroja ja muita julkisia maksujaan ja valtio voi osallisuta palkkakuluihin jakaen yrityksille miljardi euroa suorana tukena.

Ranskan valtio takaa yritysten lainoja 300 miljardilla eurolla, etteivät ne romahda.

Suomen hallitus jakaa miljardi euroa yritysten toiminnan ylläpitämiseen sekä koronaviruksen vaikutusten hallintaan ja ehkäisemiseen. Valtio varautuu takaamaan yritysten lainoja 10 miljardilla eurolla. Hallitus lyhentää yritysten lomautusten ilmoitusaikaa ja yt-neuvotteluiden kestoaikaa.

Saksan ja Ranskan hallitukset ovat päättäneet asettaa yrityksille ehtoja tuen saamiselle.

Suomen hallitus ei ole vielä asettanut juuri mitään ehtoja tuen saannille.

Saksan hallitus on päättänyt, että koronan vuoksi taloudellista tukea saavien yritysten hallitusten jäsenten ja operatiivisen johdon on leikattava omia palkkioitaan ja palkkojaan.

”Minulle on tärkeää, että hätätilanteessa myös yrityksen hallituksen jäsenet ja toimiva johto kantavat osansa vastuusta etenkin, kun on kyse palkkioista”, oikeistopuolue CDU:ta edustava Saksan talousministeri Peter Altmaeir sanoi Frankfurter Allgemeine -lehdelle.

Myös talousministeriön tiedottaja vahvisti linjauksen: ”Hallituksen tarkoitus ei ole, että tuki jaetaan eteenpäin yhtiöiden osakkeenomistajille”.

Altmaier kertoi, että Saksassa on jo ennakkotapaus menettelystä.

Maailman suurimpiin matkanjärjestäjiin kuuluva, 63 000 ihmistä työllistävä ja Suomessakin toimiva TUI on juuri saanut 1, 8 miljardin euron lainatakauksen Saksan valtion kehityspankilta KfW:ltä, jotta yhtiö selviytyy koronaviruksen vaikutuksista.

KfW asetti lainan ehdoksi, että TUI luopuu osinkojen jaosta laina-aikana. Yhtiön henkilöstön työaikaa on lyhennetty ja samalla leikattu palkkoja huhtikuusta syyskuuhun. Tähän liittyen TUI on Saksan hallituksen edellyttämänä ilmoittanut,  että sen johdon palkkoja ja hallituksen palkkioita leikataan 30 %:lla huhtikuusta lähtien ja leikkaus jatkuu toistaiseksi.

Saksan hallituksen periaate yritysten hätäavun ehdoissa on sama kuin sillä oli vuonna 2008, kun se tuki maan pankkeja selviytymään kansainvälisestä finansssikriisistä. Hallitus edellytti rajoituksia niiden pankkien johtajien palkanmaksuun, jotka saivat valtion pankkitukea vähintään 500 000 euroa vuodessa.

Ranskan hallitus edellyttää, etteivät valtiolta koronakriisiin liittyvää tukea saavat yritykset  jaa osinkoja.

”Vaadin, että kaikki yritykset, jotka lomauttavat ja siten siirtävät palkanmaksuaan valtiolle, rajoittavat osinkojen maksamista. Vielä parempi on pidättyä osinkojen maksusta kokonaan”, Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire sanoi viime viikolla.

”Emme myöskään suvaitse yrityksiä, jotka ostavat osakkeitaan takaisin. Osakkeiden takaisinosto ei ole sopusoinnussa valtion kassasta maksettavan tuen kanssa”.

Yritykset käyttävät osakkeiden takaisinostoa vaihtoehtona osinkojen jakamiselle. Siinä yritys ei palauta kertyneitä rahavarojaan omistajille osinkojen muodossa, vaan ostaa rahoilla omia osakkeitaan. Kun ostetut osakkeet mitätöidään, vastaa omistajille jäänyt osake entistä suurempaa omistusosuutta yrityksestä. Osakkeiden arvonnousulla jaetaan omistajille rahaa kiertotietä.

Ranskan valtio on antanut yrityksille luvan lykätä verojen maksua. Jos tätä mahdollisuutta käyttänyt yhtiö jakaa osinkoja, se joutuu maksamaan verot heti ja lisäksi sakkoa.

Ranskalaisista suuryrityksistä muun muassa lentokonevalmistaja Airbus ja kauppaketju Auchan ovat ilmoittaneet, etteivät maksa osinkoja tänä vuonna.

Ranskan työministeri Muriel Penicaud ilmoitti,  että hallitus pyytää ”yrityksiä, joissa valtio on vaikka vain vähemmistöomistaja, olemaan maksamatta osinkoja”.

Suomessa osinkojen jakaminen ja johtajien palkitseminen koronakriisissä nousi esille presidentti Sauli Niinistön haastattelussa toissa viikolla.

”Eivät ne osingot tähän aikaan kovin hyvin sovi”, presidentti sanoi.

Hän ei uskonut, että johtajat luopuisivat palkkioistaan ja bonuksistaan edes koronatilanteessa.

”Mitä tulee luopumiseen, niin kovin herkästi ihmiset eivät lähde sellaiseen ajatteluun mukaan. Uskon, että tätä (korona) taakkaa tullaan kyllä jakamaan aika kovallakin kädellä.”

Työmarkkinajärjestöistä SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja työnantajien EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kallistuvat kannalle, että yritysten on syytä miettiä osingonmaksun siirtoa, mikäli viruskriisin vaikutukset ovat niille epävarmat.

Tällaisia yrityksiä on jo löytynyt. Esimerkiksi matkustajaliikenteestä elävät Finnair, Tallink ja Viking Line sekä ravintolayhtiö NoHo Partners ovat koronakriisin syvetessä peruneet osinkonsa.

Suomen hallitus ei ole toistaiseksi ilmoittanut, hyväksyykö se osinkojen jakamisen ja johtajien bonukset yrityksissä, jotka saavat nyt koronakriisiin liittyvää tukea.

Saati edellyttääkö se tukea saavilta yrityksiltä johdon ja hallituksen palkkojen ja palkkioiden leikkaamista, mikäli nämä lomauttavat henkilöstöään.

Ehkä Sanna Marinin olisi syytä linjata tätäkin.

Nykymaailmassa on totuttu näkemään yrityksiltä mitä ihmeellisintä logiikkaa sen suhteen, kuinka yhtäällä kohdellaan työntekijöitä ja toisaalla johtajia ja omistajia. Tästä on tuore esimerkki kustannusyhtiö PunaMusta, joka samaan aikaan aikoo lomauttaa 650 ihmistä 3 kuukaudeksi ja maksaa omistajilleen 3 miljoonan euron osingot.

Valtion tuen sitomista osinkojen ja bonusten maksuun esittää muun muassa suosittu blogisti Saku Timonen.

TimoKrkkinen

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu