Saksan suosituin poliitikko Suomessa juuri nyt

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius tarkasti kunniakomppanian virkaanastujaispäivänään 19.1. 2023. (Kuva. Bundeswehrin avoin Flickr -kuvapankki / Sebastian Wilke)

Suomalaisille on ollut tänään tarjolla harvinaista herkkua, sillä EU:n mahtimaan Saksan ylivoimaisesti suosituin poliitikko ja periaatteessa mahdollinen seuraava liittokansleri on vierailulla Helsingissä. Hän on todellinen raskaan sarjan vaikuttaja EU:ssa, heitä joiden mielipiteillä oikeasti on merkitystä unionissa. Saksan sosialidemokraattinen puolustusministeri Boris Pistorius tapasi tänään Suomen puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok)

Saksalaiset ovat tällä hetkellä huippupoliitikoistaan tyytyväisimpiä juuri puolustusministeriin. 1/2 koko kansasta on tyytyväisiä häneen. Seuraavaksi suosituin poliitikko on vihreitä edustava ulkoministeri Annalena Baerbock, jonka tyytyväisyysaste on 15 %:n päästä Pistoriuksesta. Oppositiojohtajaan, konservatiivisen CDU:n puheenjohtajan Friedrich Merziin on tyytyväisiä 29 %:a saksalaisista eli hän tulee kaukana Pistoriuksen jäljessä. Tyytyväisyys puolustusministerin puoluetoveriin ja nykyiseen liittokanslerin Olaf Scholziin on pohjamudissa – vain 20 %:a kansasta katsoo hänen onnistuneen tehtävässään.

Pistorius puhui aamun tiedotustilaisuudessa mairittelevasti Suomesta ja suomalaisista:

”Suomi on arvostettu jäsen, ja se oli tärkeä jo ennen liittymistään Natoon. Suomi ja Ruotsi ovat tärkeitä kumppaneita Natolle. Suomalaiset eivät koskaan anna periksi tai laske varautumistaan.  Voimme oppia paljon siitä, miten Suomi puolustautuu esimerkiksi kyberhyökkäyksiltä ja suhtautuu uhkiin rauhallisesti. Kunnioitan sitä, mitä Suomi tekee puolustusliiton hyväksi. Olemme tukeneet Ukrainaa kaksi vuotta, kiitos että olette tukeneet Ukrainaa.”

Koko Pistoriuksen ja Häkkäsen tiedotustilaisuus löytyy videona Youtubesta.

Pistoriuksen kansansuosio on merkille pantavaa, koska hänen puolueensa SPD:n gallup-kannatus mataa tällä hetkellä 15 %:ssa eli on 10 % -yksikköä alempi kuin puolueen ääniosuus vuoden 2021 parlamenttivaaleissa.

Saksassa kysytään säännöllisesti, ketä kansa äänestäisi, jos liittokanslerin voisi valita suoralla kansanvaalilla. Oppositiojohtaja Merz saa tällä hetkellä 23 %:n kannatuksen, vihreiden ulkoministeri Baerbock 18 %:n kannatuksen ja nykyinen kansleri Scholz tulee vasta kolmantena 15 %:n kannatuksella.

Tammikuussa tehdyn kyselyn mukaan 2/3 saksalaisista toivoo, että Scholz luopuisi kansleriudesta Pistoriuksen hyväksi. Myös kansleripuolue SPD;n äänestäjistä liki 1/2 haluaisi vaihtaa Scholzin Pistoriukseen. Jos kansa voisi äänestää kanslerista suoraan juuri nyt, opposition Merz voittaisi Scholzin luvuin 26 % – 23 %. Pistorius taas voittaisi Merzin 25 %:lla 23 %.a vastaan.

Näillä näkymin suurimman puolueen asema vaihtuu ensi vuoden liittopäivävaaleissa ja Merz saa ainakin yrittää hallituksen muodostamista. Myös Scholz halunnee yrittää onneaan vielä seuraavissa vaaleissa, mutta Saksan sosialidemokraatit ovat tehneet monenlaisia valintoja kansleriehdokkaakseen, joten Pistoriuskin voi nousta tavoittelemaan virkaa.

Boris Pistorius on 64 -vuotias juristi ja ministeriksi hän nousi Ala-Saksin osavaltion sisäministerin tehtävästä. Hänen äitinsä ihaili nobelistia ja Tohtori Zivagon kirjoittajaa Boris Pasternakia ja Boris Pistorius on saanut nimensä tämän mukaan.

TimoKrkkinen
Sosialidemokraatit Helsinki

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu