Sarmastekohuja muuallakin: vuorikiipeilyfirma myi 40 miljoonalla kelvottomia maskeja Itävallalle ja Italialle

Etelätirolilainen Oberalp Group teki liki 40 miljoonan kaupat viikossa, myi kotimaakuntansa sairaaloihin 1,5 miljoonaa sairaalakäyttöön kelpaamatonta kiinalaista hengityssuojainta ja yritti salata koko vyyhdin. (Kuva: Oberalp Groupin verkkosivun julkinen mediapankki)

KN95, FFP1, FFP2 vai FFP3? Jos suomalaisia lohduttaa, niin muidenkin EU-maiden hengityssuojainmarkkinoilla pyörii laaduttomia kiinalaisia valmistajia, vastuuttomia kotimaisia välittäjiä ja osaamattomia julkisia ostajia. Paikallinen media paljasti viime viikolla, että Itävallan hallitus ja Italian pohjoisin maakunta Etelä-Tiroli tilasivat yhteensä 36 miljoonalla eurolla hengityssuojaimia ja muita suojavarusteita, joista suurin osa osoittautui liki käyttökelvottomiksi. Kiinassa valmistetut tarvikkeet välitti ja rahat sai etelätirolilainen vuorikiipeilyvälinefirma.

Erojakin Suomen tapaukseen on. Itävallassa ja Italiassa kelvottomia suojaimia ei myynyt maksukyvytön huonomaineinen liikemies tai pientä firmaa pyörittävä rikoksista tuomittu ja tutkittu henkilö, vaan satoja ihmisiä eri puolilla maailmaa työllistävä perheyritys, jolla on toimintaa Kiinassa.

Mutta lopputulos oli sama. Suojaimet hankittiin kiinalaistehtaasta, joka ei kykene takaamaan tai välitä taata niiden laatua. Suojaimilla oli kiinalainen sertifikaatti, jonka mukaan ne suojaavat terveydenhuollon henkilöstöä esimerkiksi koronapotilaiden tehohoidossa, mutteivät suojaa eurooppalaisen sertifioinnin mukaan.

Suojainten riittämätön laatu liittyi niiden huonoon istuvuuteen kasvoille (eivät asetu tarpeeksi tiiviisti) sekä niissä käytettyjen materiaalien läpäisevyyteen (päästävät liikaa läpi eli eivät suojaa riittävästi).

Italiassa tapahtui järkyttävämpääkin. Sairaaloihin hoitohenkilöstöä tartunnalta suojaamaan tarkoitetut hengityssuojaimet ehtivät tarkistamattomina tuhansien lääkäreiden ja hoitajien käyttöön muun muassa koronapotilaiden tehohoitoyksiköihin, joissa on suuri tartuntavaara, mutta asiaa salailtiin 8 päivää kunnes media paljasti mokan.

Etelä-Tiroli iloitsi 9 miljoonan euron suojaimista

Niin Italian, Itävallan kuin Suomen maskikohuissa on kyse markkinoilla olevien kasvosuojainten laatutasoista ja sertifikaateista.

Alemmalla tasolla ovat yksinkertaiseen ja vähäisempään suojaamiseen tarkoitetut suu- ja nenäsuojaimet, joista (Euroopassa) käytetään standartimerkintää FFP1 ja nimitystä kirurgimaski.

Ylemmällä tasolla ovat suurempaan suojaamiseen ja vaativaan sairaalakäyttöön tarkoitetut suojaimet, joista käytetään standarteja KN95, FFP2 ja FFP3. KN95 on Yhdysvalloissa ja Kiinassa käytetty merkintä,  Euroopassa taas käytetään merkintöjä FFP2 ja FFP3.

Nyt ovat erityisen kysyttyjä FFP2 – ja FFP3 -tason sairaalasuojaimet. WHO luokittelee, että amerikkalais-kiinalaisen merkinnän mukaisten KN95-suojainten suojaustason pitäisi olla FFP2:n ja FFP3:n välillä. Nämä naamarit on suunniteltu suojelemaan lääkäreitä ja hoitajia tartunnalta heidän työskennellessään koronapotilaiden kanssa.

Vajaat 3 viikkoa sitten – 23.3. – Austrian Airlinesin laajarunkoinen Boieng 777 -matkustajalentokone laskeutui Wienin Scwechatin -lentokentälle. Kone kykenee kuljettamaan yli 500 matkustajaa, mutta nyt sen kyydissä ei ollut yhtään matkustajaa, vaan 130 tonnia Kiinan Xiamin lentokentällä lastattuja suojavarusteita. Etelätirolilainen vuorikiipeilyvälineitä valmistava Operalp Group AG oli ostanut ne kiinalaiselta tehtaalta ja niiden määränpää oli Etelä-Tirolin maakunnan pääkaupunki Bolzano.

Samana päivänä 23.3. Suomessa avattiin Huoltovarmuuskeskuksen suojavälinevasastot. ”Nyt ne rekat lähtevät liikkeelle. Jos lukumäärissä katsotaan, niin miljoonia kirurgisia maskeja, suojaimia ja sitten satojatuhansia hengityssuojaimia on nyt käytössä meidän kenttäämme varten. Eivät ne tule loppumaan”, sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee iloitsi Ylen A-studiossa.

Suojavälineiden kiinalaisten seftifikaattien mukaan ne oli valmistanut Arcnode China Ltd -niminen yritys. Se valmistaa normaalisti kasseja, matkalaukkuja ja muovipakkauksia.

Oberalp oli tehnyt viikkoa aiemmin 9,3 miljoonan euron kaupat Etelä-Tirolin sairaanhoitopiirin (Südtiroler Sanitätsbetrieb) kanssa. Sairaanhoitopiirin alaisuudessa toimii 7 sairaalaa sekä useita terveyskeskuksia, apteekkeja ja vanhainkoteja,

Etelä-Tirolissa on 520 000 asukasta, joista on testattu 11 000 ihmistä. Heistä 2000:lla on todettu koronavirustartunta.

Etelä-Tirolin maakuntahallinnossa iloittiin. Kiinalaisista suojavarusteista käytävässä valtavassa kansainvälisessä taistelussa maakunta oli löytänyt paikallisen yhteistyökumppanin, joka kertoi voivansa hankkia Kiinasta 1,5 miljoona suojanaamaria ja 450 000 suojapukua etelätirolilaisten lääkäreiden, sairaanhoitajien, apteekkihenkilöstön ja vanhustenhoitajien käyttöön.

Etelä-Tirolilla ei ollut mahdollisuutta lähettää omaa lentokonetta hakemaan suojavarusteita. Maakunta kuului aikoinaan vuosisatoja Itävaltaaan ja saksa on yhä äidinkieli yli puolelle asukkaista. Niinpä maakuntajohtaja Arno Kompatscher oli pyytänyt apua hyvältä naapurilta Itävallalta. Liittokansleri Sebastian Kurz oli järjestänyt Austrian Airlinesin koneen kuljettamaan suojavarusteet.

Testitulokset järkyttivät

Wienin lentokentällä konetta olivat vastassa Itävallan Punaisen Ristin edustajat. Heillä oli Itävallan talousministeriön toimeksianto, sillä myös Itävallan hallitus oli kuullut ja kiinnostunut Oberalpin tarjoamista suojaimista.

Punaisen Ristin edustajien mielestä suojaimet näyttivät ensi näkemältä hyviltä.

Niinpä talousministeriö allekirjoitti jo samana päivänä Oberalpin toimitusjohtajan Christoph Englin kanssa puitesopimuksen. Punainen Risti tilasi talousministeriön puolesta 2o miljoonaa suojanaamaria italialaiselta vuorikiipeilyvälinevalmistajalta. Osa nyt jo tuodusta lastista suojaimia jäi Wieniin.

Kaupan arvo oli 26 miljoonaa euroa. Se on toiseksi suurin Itävallan hallituksen tähän asti tekemistä yksittäisistä suojavälinekaupoista.

”Lasti oli erittäin hyvälaatuinen hengityssuojaimien ja suojahaalareiden osalta, joten pystyimme lähettämään 20 miljoonaan hengityssuojaimen ja 300 000 suojavaatetuksen tilauksen suoraan Kiinaan”, Itävallan Punaisen Ristin hankinta- ja logistiikkaosaston päällikkö Jürgen Kunert kertoi tuoreeltaan lentokentältä Itävallan yleisradioyhtiö ORF:lle. 

Kunert selitti Punaisen Ristin roolia sillä, että se on kokeneempi ja joustavampi sairaalavälineiden tilaaja kuin ministeriö. Siksi talousministeriö käyttää järjestöä konsulttina koronapandemiaan liittyvien suojavarusteiden hankinnassa. Punainen Risti on tilannut hallitukselle suojavarusteita jo yli 100 miljoonan euron edestä.

Kunert kertoi: ”Valtio joutuu yleensä tekemään hankinnat tarjouskilpailumenettelyllä. Tarjouskilpailun järjestäminen kestää paljon kauemmin ja on paljon juostamattomampi kuin tavallinen tarjouksen hyväksyminen. Siksi ministeriö ostaa Punaisen Ristin kautta.”

Toimitusjohtaja Englillä oli syytä hymyyn. Kymmenien miljoonien kaupat runsaassa viikossa.

Itävällan talousministeriö ei voi panna rahojaan mihin vaan. Siksi sen oli tutkitettava maskit ennen niiden jakamista käyttöön. Ministeriö lähetti näyte-erän saaduista K95 -suojaimista tutkittavaksi saksalaiseen Dekra- laitokseen Esseniin. Dekra toimitti raporttinsa 27.3.

Samana päivänä 27.3. Suomessa kauneusklinikkayrittäjä Tiina Jylhä lähetti Huoltovarmuuskeskukselle tarjouksen 1,1 miljoonan vastaavanlaisen K96 -suojaimen toimittamisesta 4,2 miljoonan euron hinnalla.

Kun Jylhä ja Huoltovarmuuskeskus hieroivat miljoonakauppoja Suomessa, tutkimuslaitos Dekran raportti aiheutti shokin Itävallassa ja Etelä-Tirolissa. Laitoksen mukaan lähetetetty näytesarja Oberalpin myymistä suojaimista oli niin huonolaatuinen, ettei niitä voitu edes tutkia kunnolla.

Oberalpin toimitusjohtaja Christoph Engl sai Dekran raportin Itävallan talousministeriöltä saman tien. Hänellä oli kaksi valtavaa ongelmaa.

Yhtäällä Wienissä uhkasi purkautua liki 30 miljoonan euron diili.

Toisaalla Etelä-Tirolissa hänen yhtiönsä oli juuri toimittanut Etelä-Tirolin sairaanhoitopiirille 1,5 miljoonaa sairaalakäyttöön kelvottomiksi todettua hengityssuojainta,  jotka oli ehditty jakaa välittömästi sairaaloiden lääkäreille ja hoitajille.

Paikallisessa mediassa oli pari päivää aiemmin  25.3. julkaistu kuva, jossa toimitusjohtaja Engl suojamaski kasvoillaan ojentaa symbolisesti kiinalaisia kasvosuojaimia Etelä-Tirolin sairaanhoitopiirin johtajalle Florian Zerzerille ja muulle terveydenhuollon henkilöstölle.

Tuolloin julkaistussa tiedotteessa Zerzer oli kiittänyt Oberalp -konsernia panoksesta, ”joka on Etelä-Tiron terveydenhuollolle oleellinen koronakriisin hoitamisessa”. Oberalpin toimitusjohtaja itse kertoi samaisessa tiedotteessa pyytäneensä Punaista Ristiä ”tarkistamaan materiaalin lentokentällä varmistuakseni, että saimme Kiinasta sen mitä olimme tilanneet”. Hänen mukaansa tavara oli todettu hyväksi ja päästettin Etelä-Tiroliin.

Engl halusi varmistua suojainten kielteisestä tutkimustuloksesta. Seuraavana aamuna 28.3.  hän tilasi yhdessä Itävallan Punaisen Ristin kanssa toisen tutkimuksen, nyt Itävallan puolustusministeriön sotilasvaruste- ja teknologiavirastolta (ARWT) Wienistä.

Samana lauantaipäivänä 28.3.  Suomessa Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Jyrki Hakola lähetti sähköpostilla Tiina Jylhälle tilausvahvistuksen ja hyväksyi 4 miljoonan euron tarjouksen miljoonasta suojaimesta.

Wienissä armeijan ambulanssi kuljetti hälytysvalot vilkkuen Etelä-Tirolista lähetetyn 50 suojaimen näytteen puolustusministeriöön.

Tulos saatiin samana päivänä. 3-sivuisen raportin mukaan lääkäreiden ja hoitajien sairaalakäyttöön esimerkiksi koronapotilaiden tehohoidossa tarkoitetut hengityssuojaimet eivät suojaa hoitohenkilöstöä tarkoitetulla tavalla. Suojainten laatuviat liittyivät niiden niin sanottuun ”istuvuuteen” eli miten hyvin ja tiiviisti ne estävät pisaratartuntaa puolin ja toisin.

ARWT:n insinöörieversti Klemens Groh kirjoitti raportissa, että huonon laadun ”seurauksena 39:ää 48 tutkitusta suojaimesta ei voitu asettaa (tiiviisti) poskien ja leuan alueelle, kun ne puettiin”. ARWT:n mukaan myös suojainten ”kuitukangas on suhteellisen ohutta ja antaa matalan vastuksen, mitä täytyisi selvittää valmistajan laadunvalvonnassa”.

Punainen Risti aikoi ensin purkaa koko kaupan Oberalpin kanssa.

Sitten se totesi, että 1/3 yrityksen jo antamista 1,7 miljoonasta suojaimesta täytti sairaalakäytön edellyttämät korkeammat lääketieteelliset vaatimukset ja loppuja voidaan käyttää vähemmän vaativissa oloissa suun ja nenän suojaamiseen.

Vähän samaan tapaan kuin viikkoa myöhemmin Suomessa Huoltovarmuuskeskus päätti, että Onni Sarmasteen toimittamia sairaalakäyttöön kelpaamattomia suojaimia voidaan käyttää vanhustenhoidossa.

Punainen Risti ja toimitusjohtaja Engl sopivat, että Oberalp toimittaa suojaimia lisää niin kauan, että alun perin luvattu sairaalakäyttöön kelpaavien hengityssuojaimien määrä täyttyy.

Etelä-Tirolissa toimitusjohtaja Englillä oli vaikeampi ongelma.

Hän ilmoitti maakunnan sairaanhoitopiirille vasta seuraavana päivänä 29.3., että sairaaloihin toimitetut suojaimet on kahdessa testissä todettu kelpaamattomiksi. Tuolloin hän iltapäivällä toimitti  Itävallan puolustusministeriön ARWT:n raportin sairaanhoitopiirin johtajalle Florian Zerzerille sähköpostilla ”luottamuksellisesti”.

 

 

Oberalp Groupin toimitusjohtaja Christoph Engl hieroi miljoonakauppoja ystävänsä ja ex-kollegansa, Etelä-Tirolin sairaanhoitopiirin johtajan Florian Zerzerin kanssa. (Kuva: Oberalp Groupin verkkosivun julkinen mediapankki)

 

Salattiin 8 päivää hoitohenkilöstöltä ja julkisuudelta

Christoph Engl ja Florian Zerzer ovat ystäviä vuosien takaa. He ovat myös entisiä kollegoja. Kun Zerzer oli Etelä-Tirolin maakunnan matkailu- ja kauppatoimiston johtaja, Engl johti Etelä-Tirolin markkinointitoimistoa.

Engl teki virheen lähettäessään tulenaran ”luottamukselliseksi” tarkoittamansa ARWT:n raportin Zerzerin henkilökohtaiseen sähköpostiin.

Sairaanhoitopiirin johtajan saamat sähköpostit välittyvät automaattisesti sairaanhoitopiirin johtoryhmän yhteiseen sähköpostiin, josta sen näkevät piirin kaikkien 7 sairaalan johtajat sekä maakunnan koronapandemia-kriisijohtaja. Tätä Oberalpin toimitusjohtaja ei ollut tarkoittanut. Koska raportti ”vuoti” välittömästi, johtaja Zerzer käytti sunnuntai-illan soitellen sairaaloiden johtajille.

Samana sunnuntai-iltana Zerzer poisti ARWT:n raportin sisältäneen viestin sekä omasta sähköpostistaan että sairaanhoitopiirin yhteisestä sähköpostilaatikosta.

Zerzer ei ilmoittanut sairaanhoitopiirin sairaaloille saati julkisesti, että lääkäreille ja hoitajille jaetut suojaimet olivat käyttökelvottomia ja suorastaan vaarallisia sairaalakäytössä ja koronapotilaiden hoitamisessa.

Sen sijaan hän ja maakunnan terveysjohtaja Thomas Windmann  2 päivää jahkailtuaan lähettivät 31.3. sairaaloiden henkilökunnalle kiertokirjeen. Siinä ei kerrottu sairaaloihin juuri jaettujen suojaimien testituloksista eikä niiden osoittautumisesta käyttökelvottomiksi koronapotilaiden vaativassa sairaanhoidossa.

Sitä vastoin vastuu henkilökunnan tartuntariskistä siirrettiin lääkäreille ja hoitajille itselleen todeten, että jokaisen vastuulla on pukea suojain ”oikein”. On vältettävä käyttämästä ”liian suuria tai pieniä suojaimia”ja suojaimia, jotka ”liikkuvat käytettäessä” tai joihin jää ”aukkoja nenän, suun tai poskien kohdalle”.

Sairaanhoitopiirin johdon kiertokirjeessä korostettiin sairaaloille, että hoitohenkilöstö on saatava tietoiseksi siitä, että ”suojaimen on peitettävä suu ja nenä hyvin”. Lopuksi neuvotaan, että ”tarvittaessa tulee kokeilla useita suojaimia sopivan koon löytämiseksi”.

Kaikki asioita, jotka terveydenhuollon koulutettu henkilöstö tietää ja tekee muutoinkin, käyttivät he minkälaisia ja mistä tuotuja suojavälineitä tahansa.

Samalla kiertokirjeessä kierrellen kehotettiin olemaan käyttämättä Oberalpin toimittamia kiinalaisittain KN95 -luokiteltuja (eurooppalaisten FFP2- ja FFP3 -suojauslaatuluokituksen väliin sijoittuvia) suojaimia koronapotilaiden tehohoidossa ja kaikissa tilanteissa, joissa ”voidaan odottaa (virus)aerosolien leviämistä”, vaikka ne oli toimitettu sairaaloihin nimenomaan muun muassa koronapotilaiden tehohoitoa varten. Nyt sanottiin, että näiden kiinalaisten suojainten sijaan pitäisi käyttää FFP3-tason suojaimia (jos sellaisia on).

Salailua jatkettiin viikko, kunnes se kävi mahdottomaksi, kun etelätirolilainen verkkomedia salto.bz paljasti koko vyyhden ja skandaalin viime maanantaina 6.4.

2 päivää sen jälkeen 8.4. Suomessa Suomen Kuvalehti paljasti Huoltovarmuuskeskuksen tilanneen Onni Sarmasteelta kelvottomaksi osoittautuneita hengityssuojaimia 5 miljoonan euron arvosta.

Kiinalaissertifikaatteja epäillään väärennetyiksi

Sekä Itävallassa että Italiassa epäillään ja tutkitaan parhaillaan, ovatko Oberalp Groupin tuomien hengityssuojaimien sertifikaatit väärennettyjä. Itävallan yleisradioyhtiö ORF:n mukaan talousministeriössä epäillään niiden olevan ”todennäköisesti väärennettyjä”. Etelä-Tirolissa taas poliisi ja yleinen syyttäjä tutkivat samaa asiaa.

Etelä-Tirolin sairaanhoitopiiri on sitkeästi puolustanut sertifikaattien aitoutta ja suojavälineiden laadukkuutta. Kun verkkomedia salto.zb oli paljastanut skandaalin ja salailun maanantaina 6.4.,  Etelä-Tirolin sairaanhoitopiiri puolustautui tiedotteessaan:

”Suojavarusteiden (kiinalaiset) sertifikaatit tarkistettiin muun muassa Innsbruckin yliopistollisella klinikalla ja niiden todettiin olevan voimassa. On varmistettu, että toimitetut suojavälineet vastaavat vaatimuksia. Sen jälkeen sairaaloidemme asiantuntijat ja klinikat ovat testanneet suojavälineet ja määritelleet, mihin käyttöön ne sopivat”.

Oberalp Group julkaisi oman tiedotteensa samaan aikaan ja ilmoitti, että yhtiöllä on myymilleen maskeille sekä kiinalainen sertifikaatti että kiinalainen raportti laboratoriokokeista, joihin sertifikaatti perustuu.

Oberalpin mukaan ”Innsbruckin yliopistollinen klinikka tarkisti näiden asiakirjojen laadun, ja tuotteet hyväksyttiin käyttöön”.

Innsbruckin yliopistollinen klinikka kiisti tiedot välittömästi. Se ilmoitti, ettei siellä ole tutkittu eikä annettu lausuntoja Etelä-Tirolin maakunnan kasvosuojaimista.

Kohu Etelä-Tirolin hengityssuojaimista jatkuu.

Italian lääkäriliiton Etelä-Tirolin osaston puheenjohtaja Monica Oberrauch lähetti perjantaina Italian terveysministerille ja lääkäriliiton valtakunnalliselle puheenjohtajalle kirjeen, jossa hän vaatii Etelä-Tirolin terveysviranomaisten toiminnan tutkimista.

”Etelä-Tirolin lääkäriliitto haluaa kertoa teille järkyttävästä tapauksesta, joka on saattanut maakunnan lääkärit epävarmaan tilanteeseen hengityssuojaimien suhteen”, Oberrauch kirjoittaa. Hän kuvaa Dekran ja ARWT:n testituloksia, ”jotka ovat osoittaneet, etteivät nämä suojaimet sovellu suojautumiseen”.

Etelätirolilaisten lääkäreiden johtaja syyttää kirjeessään Etelä-Tirolin sairaanhoitopiirin johtoa siitä, ettei tämä välittänyt hälyttävistä testituloksista, vaikka oli saanut ne tietoonsa jo 27.3. Hän liitti kirjeeseensä tiedon Etelä-Tirolin syyttäjäviraston aloittamasta tutkinnasta. Lisäksi hän liitti kirjeeseen sairaanhoitopiirin kiertokirjeen, jossa väitettiin valheellisesti Innsbruckin yliopistollisen klinikan hyväksyneen maskit.

Oberalp mukana myös Etelä-Tirolin maskipakossa

Oberalp Groupin viranomaisille myymät suojaimet ovat aihettaneet toisenkin kohun Etelä-Tirolissa.

Maakunnassa asetettiin äskeittäin yleinen kasvo- ja nenäsuojaimen käyttöpakko. Muun muassa apteekeissa ja muissa elintärkeitä tuotteita myyvissä pienliikkeissä henkilöstö on velvoitettu käyttämään suojaimia.

Koska kyseessä on viranomaisten määräämä velvoite, salto.bz -portaalin mukaan Florian Zerzerin johtama Etelä-Tirolin sairaanhoitopiiri jakaa maakunnan 128 apteekille ilmaisia suojaimia määräyksen täyttämiseksi. Sairaanhoitopiirin jakamia suojaimia on syytetty ”käyttökelvottomiksi ja ylihinnoitelluiksi”. Maskit on myynyt sairaanhoitopiirille: Oberalp Group.

Salto.bz väitti perjantaina, että kyse on Oberalpin ”Kiinasta hankkimista” pestävistä ja kierrätettävistä alemman suojaustason maskeista. Verkkoportaalin väitteen mukaan yhtiö toi ne samaan aikaan, kun erikoissairaanhoitoon tarkoitetut maskit.

Oberalp Group on on jakanut naamiot itse ja niitä on 20 000. Yhtiö hoitaa jakelun sairaanhoitopiirin puolesta. Sairaanhoitopiiri maksaa sille 2,5 euroa jokaisesta maskista. Jokaista työntekijää kohden annetaan 2 maskia.

Maskeja saaneet yrittäjät ovat väittäneet, että niiden materiaali vaikuttaa huonolta ja että ne ovat liian pieniä. Eräs 500 hengen yrityksen johtaja ilmoitti jättäneensä Oberalpin suojaimet käyttämättä, koska ne olivat liian pieniä ja huonolaatuisia eivätkä siten suojanneet ketään. Hän kertoo hankkineensa itse suurempia ja laadukkaampia kasvosuojia, joista maksoi 50 senttiä kappale. Yrittäjä ihmettelee, miksi sairaanhoitopiiri maksaa Oberalpille 2, 5 euroa kappale.

Etelä-Tirolin sairaanhoitopiiri on tilannut Oberalpilta 50 000 nenä- ja suusuojainta lisää nyt jo ostettujan ja jaettujen 20 000 suojaimen lisäksi.

Salto.bz -verkkoportaali julkaisi tänään Oberalp Groupin hallituksen puheenjohtajan Heiner Oberrauchin vastineen, joka liittyy perjantaina julkaistuun uutiseen apteekkeihin jaetuista suojaimista.

Oberrauch kirjoittaa, että toisin kuin salto.bz uutisoi, apteekkeihin jaetut kangassuojaimet eivät ole Kiinasta ”kuten muut suojaimet”, vaan ne on valmistettu ”hygieenisesti” italialaisissa ompelimoissa. Oberrauchin mukaan ne on tarkoitettu vain väliaikaiseen käyttöön, kunnes ”suojamateriaalit saapuvat Kiinasta”.

Hallituksen puheenjohtajan mukaan suojainten lopulliset kustannukset liikkeille ovat määritelleet muut kuin Oberalp. Hänen mukaansa yhtiö ei tee voittoa suojaimilla.

 

 

Oberalp-Salewan pääkonttori Bolzanossa Italian Etelä-Tirolissa. (Kuva: Oberalp Groupin verkkosivun julkinen mediapankki)

Kuohuntaa Itävallassakin

Kiista Oberalp Groupin kelvottomista maskeista on käynyt kuumimpana Etelä-Tirolissa, mutta niistä kirjoitetaan myös Itävallan tiedotusvälineissä, koska maa käyttää samaa suojavälineiden välittäjää eli Oberalpia. Asiasta raportoi viime viikolla muun muassa itävaltalainen laatulehti Profil.

Lehti tiedusteli asiaa Itävallan Punaiselta Ristiltä viime viikon maanantaiua 6.4.

Järjestö vastasi:

”Punainen Risti ei ole tilannut yllä mainituissa (testi)raporteissa tarkoitettuja tavaroita”.

Kuten edellä on kuvattu, Punainen Risti kuitenkin osti Oberalpilta kyseisiä suojaimia. Kun Profil tiedusteli asiaa uudelleen seuraavana päivänä 7.4., järjestö vastasi:

”On totta, että Punainen Risti tilasi valtion toimeksiannosta 20 miljoonaa suojainta samalta toimittajalta, joka on toimittanut Etelä-Tirolin suojaimet, mutta kyse on eri erästä kuin Etelä-Tiroliin toimitetusta. Tilauksen toimitus on yhä kesken. 1,7 miljoonan suojaimen erä tilauksesta on jo saatu”.

Suojainten laadusta Punainen Risti kertoi, että ne on ”testattu” ja ”osa tilauksesta täyttää laatuluokituksen FFP2 ja osa ei, ja sitä osaa eli loppuja 20 miljoonaa kappaletta käytetään nenä- ja suusuojaimina”.

Punainen Risti ja talousministeriö olivat tehneet 26 miljoonan euron tilauksen samana päivänä 23.3., kun Oberalpilta Etelä-Tiroliin tilatut suojaimet olivat saapuneet lentokentälle Wieniin. Testitulokset suojaimien riittämättömästä laadusta saatiin vasta 27.3. Tämän vuoksi Profil kysyi talousministeriöltä, aiheutuiko Itävallalle taloudellista tappiota.

Ministeriö vastasi: ”Valtio ei ole kärsinyt vahinkoa. Tarkoista kustannuksista voitte kysyä Punaiselta Ristiltä.”

Punaiselta Ristiltä kysyttäessä järjestö heitti pallon takaisin ministeriölle: ”Kysykää kustannuksista asiakkaalta (talousministeriö)”.

Suomeen seuraava lasti huomenna

Etelä-Tirolissa kukaan ei ole vielä eronnut eikä ketään ole erotettu koronamaskiskandaalin vuoksi. Suomessa Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Tomi Lounema erotettiin 2 päivää vastaavanlaisen kohun paljastumisen jälkeen.

Vielä 4 päivää sitten Lounema ei muistanut, keneltä keskus oli tilannut suojamaskeja ja milloin ne tarkkaan ottaen tulevat maahan. Koska yksi suojaimia myyneistä yrityksistä kertoi viikonloppuna oman kuljetuksensa saapumisesta, Huoltovarmuuskeskuskin on nyt paljastanut salaisuuden, mitkä yritykset tuovat Suomeen suojaimia tällä viikolla ja milloin.

Huomenna julkistetaan myös työministeri Tuula Haataisen pyytämä Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen selvitys, mitä Sarmasteen ja Jylhän maskitoimituksiin liittyneessä prosessissa on tapahtunut. Silloin kuultanee, kuka on allekirjoittanut sopimukset Suomen valtion puolesta (Tiina Jylhä on jo kertonut sen) sekä mitä testejä maahan tuoduille suojaimille on tehty VTT:ssä ja mitä testitulokset kertovat.

Tuotavat hengityssuojaimet sekä suu- ja nenäsuojaimet eli kirurgiset maskit ovat valmistaneet kiinalainen Fujian Hengan Holding Xiamen Business Trade Co. Ltd. sekä kotimainen Lifa Air. Ne tulevat Suomeen huomenna.

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan hengityssuojaimet sopivat sairaalakäyttöön ja ne on sertifoitu Kiinassa. Suojaimet testataan kuitenkin VTT:ssä.

Edellä mainittu kiinalainen Hengan International on kertonut, että Huoltovarmuuskeskus on tilannut siltä kirurgimaskeja, jotka saapuvat tällä viikolla. Niillä ei ole kuitenkaan eurooppalaista sertifikaatiota, vaan ne on sertifioitu Kiinan omistaman tutkimuslaitoksen laboratoriossa. Yhtiö on toimittanut Huoltovarmuuskeskukselle näytteen ja kiinalaisen tutkimusraportin, johon kiinalainen sertifikaatti perustuu. Keskus on hyväksynyt tuotteen, tutkimustuloksen ja antanut tästä virallisen lausunnon.

Myös Onni Sarmaste on tiedottanut pääsiäisenä. Hän ilmoitti, että Huoltovarmuuskeskus tilasi häneltä 7,1 miljoona suu- ja nenäsuojainta eli kirurgista maskia sekä 230 000 amerikkalais-kiinalaisen KN95 -sertifikaatin mukaista sairaalakäyttöön kelpaavaa hengityssuojainta.

KN95 sertifikaatin suojainten pitäisi vastata suojaustasoa, joka on Euroopassa käytettyjen FFP2- ja FFP3- tasojen välillä. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila väitti sunnuntaina, etteivät Sarmasteen KN95 -merkityt suojaimet vastanneet VTT:n testissä FFP2 -tason vaatimuksia eli ne jäivät sen laatutason alle, jolla KN95 suojaimien pitäisi olla.

TimoKrkkinen

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu