SDP:n uusi ruusujen sota on paluu 10 vuoden taakse

Viime viikolla nähtiin kaksi poliittista episodia, joita moni kyseisten puolueiden jäsen ei olisi suonut näkevänsä. Ensimmäinen oli vihreiden yritys painostaa hallituskumppaneiden edustajia perustuslakivaliokunnassa ja sen jälkeen heidän hävytön kampanjointinsa trumpmaisella valefaktalla, ettei ministeri Pekka Haavisto (vihr) tehnyt mitään lainvastaista, vaikka teki.
Toinen oli pääministeri-puheenjohtaja Sanna Marinin (sd) tökerö yritys syrjäyttää Antti Lindtman (sd) sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta. Marin sai siitä ensimmäisen tahran kuvaansa SDP:n sisällä ja osoitti lähipiireineen poliittista taitamattomuutta sekä heikensi omaansa eikä Lindtmanin asemaa. Tämän episodin päätöstä ei ehkä vielä nähty, vaan se saatetaan nähdä vasta helmikuun alussa ensi vuonna.
SDP:hen 38 vuotta kuuluneena minulle on vastenmielistä lukea tällaisia uutisia.
Kauan ei Marinin johdolla ehditty kulkea, kun puolueessa alkoi vanha selkään puukottaminen ja valtataistelu. Marin ei valitettavasti ollutkaan raikas tuuli tässä asiassa.
Toistaiseksi.
Ikävintä oli, että kahnaus liittyi yhden ihmisen vakavaan sairastumiseen.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) kertoi viime keskiviikkona Me Naiset -lehdessä sairastuneensa aivokasvaimeen ja jäävänsä pitkälle sairauslomalle.
Ilmeisesti tarkkaan ajoitetusti pääministeri Marin ilmoitti samana aamuna Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien haastatteluissa, että SDP siirtää eduskunnan varapuhemiehen Antti Rinteen (sd) tuuraamaan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaa ja Rinteen paikalle siirtyy eduskuntaryhmän johtaja Lindtman. Perusteluna oli, että SDP:ssä oli arvioitu, että Rinne on kokemuksensa perusteella puolueen kansanedustajista paras Ojala-Niemelän tuuraajaksi.
Vaihtoehtoina valiokunnan johtajaksi oli kaksi muuta eduskuntaryhmän juristia: Johannes Koskinen (sd) ja Ville Skinnari (sd). Koskinen johtaa tärkeää valtiovarainvaliokuntaa ja Skinnari on ministeri, joten pitkälti edustuksellisessa virassa ollut Rinne oli helpoin siirtää. SDP halusi puheenjohtajaksi epäilemättä paitsi juristin myös pelurin. Sen Rinne täyttää hyvin.
Kiinnostavaa oli, ettei pääministeri maininnut, kuka valittaisiin Lindtmanin tilalle. Hän ei puhunut mitään, kuka perii tehtävistä vaikutusvaltaisimman eli ryhmänjohtajan paikan.
Keskiviikkona iltapäivällä Lindtman ilmoitti SDP:n puoluehallituksen työvaliokunnassa ja somessa, ettei ole käytettävissä eduskunnan varapuhemieheksi.
Ojala-Niemelän sairausloma oli ollut pääministerin tiedossa jo pari viikkoa ja hän lienee saanut Rinteen hyväksynnän nopeasti. Jostain syystä hän ei odottanut, että saa Lindtmanilta selkeän hyväksynnän.
Lindtman perusteli kokevansa paikkansa olevan vaikuttaa eduskuntaryhmässä ja että ryhmässä on häntä kokeneempia edustajia varapuhemieheksi. Heitä oli: Tarja Filatov (sd), Jukka Gustafsson (sd) ja Erkki Tuomioja (sd), joista sitten valittiin Filatov.
Hyvä valinta, koska Filatov on reiluimpia ja vilpittömimpiä poliitikkoja mitä tiedän pitkällä politiikan kokemuksellani. Moni on kanssani samaa mieltä yli puoluerajojen.
En ole kuullut Filatovin koskaan sekaantuneen poliittisiin peleihin puolueen sisällä tai sen ulkopuolella. Kokemukseni mukaan tämä on harvinaista hänen asemissaan olleen ja olevan toverin kohdalla.
Marin tekee viisaasti, jos hyödyntää Filatovin osaamista jatkossa, koska Filatovilla todella on luottamuspääomaa.
Mitä Marinin virheen takana oli?
Ilta-Sanomien toimittaja Timo Haapala väitti torstaina, että Marin olisi halunnut tamperelaisen kansanedustajan Ilmari Nurmisen (sd) Lindtmanin tilalle. Sikäli uskottavaa, että Nurminen kuuluu olevan hyvin läheinen pääministerille. Kun Nurminen sairasti selkäänsä taannoin, pääministeri kävi viemässä hänelle ruokaa kotiovelle.
Haapala vihjaisi, että ministeri Krista Kiuru (sd) touhusi Lindtmanin vaihto-operaatiossa, mutta se jäänee uskon varaan. Toki Kiurun synkähkö henkilöprofiili antaa uskottavuutta väitteelle.
Myös Helsingin Sanomien toimittaja Teemu Luukka kertoo kuulleensa sosialidemokraattisilta lähteiltään, että Marin haluaa nostaa Nurmisen ryhmän johtoon. Lisäksi hän sanoo kuulleensa, että Marinin ja Lindtmanin välit ovat huonot.
Kuulopuheet ovat kuulopuheita, mutta nämä kuulopuheet kertoo kaksi erittäin kokenutta ja erinomaisesti verkostoitunutta politiikan toimittajaa, joiden tiedot ovat olleet oikeita monesti. Luukka on seurannut SDP:n sisäistä tilaa tiiviisti Paavo Lipposen (sd) ajoista. En väheksyisi mitään, mitä hän kirjoittaa SDP:stä.
Tuomioja veti 33 vuotta mattoa demaripuheenjohtajien alta
SDP on kärsinyt etenkin puoluejohtajiensa sisäisestä kampittamisesta. Kuvaavaa on, että viimeisten 20 vuoden aikana kaksi puheenjohtajaa – Pertti Paasio ja Eero Heinäluoma – heittivät pyyhkeen kehään ennen aikojaan enemmän tai vähemmän kyllästyneinä jatkuvaan arvosteluun.
Väinö Tannerin ja Emil Skogin taistelut 1950 – ja 1960 -luvuilla olivat omaa luokkaansa ja johtivat puoluehajaannukseen, mutta Rafael Paasiokin sai osansa selkään puukotuksista 1960 -luvun lopussa ja 1970 -luvun alussa.
Kalevi Sorsan liituraidan lahkeessa roikkui terrierinä Erkki Tuomioja 1970- ja 1980- luvuilla. Miesten välit olivat niin huonot, että Sorsan kerrotaan tokaisseen naimisiin menneelle Tuomiojalle ”sinua voin onnitella, vaimoasi en”. Tuomioja vaihtoi Lipposen lahkeeseen 1990 – ja 2000 -luvuilla. Sitten hän tarrasi vielä Heinäluoman lahkeeseen – ainakin tämän oman väitteen mukaan.
Pertti Paasio joutui suoranaisen kiusaamisen kohteeksi. Etenkin median, mutta myös omiensa.
Heinäluoma hylkäsi puheenjohtajuuden kyllästyneenä vuonna 2008, koska pelkäsi Tuomiojan aloittavan uuden puoluehajaannuksen.
Heinäluomaa seurannut Jutta Urpilainen joutui ammattiliittodemareiden pitkän kampituksen ja parjauksen kohteeksi, mikä päättyi Antti Rinteen nostamiseen hänen kaatajakseen.
Vain pari vuotta tämän jälkeen Rinne itse vaikeroi puoluejohtajana, että toverit eivät tue, vaan puukottavat selkään ja kaivavat maata hänen altaan.
Rinteen kohdalla on paradoksaalista, että Tuomiojan päiväkirjojen perusteella yhdessä vaiheessa tämän kumppanina puukottamassa selkään ja kaivamassa maata pääministeri-puheenjohtaja Lipposen jalkojen alta oli silloinen aloitteleva poliitikko Antti Rinne.
Marinin operaatiolla Urpilaisen vuoden 2010 operaation kaava
SDP:ssä on aiemminkin tapahtunut paljon julkisuutta saaneita asemien kierrätyksiä, joihin on liittynyt syrjäyttämisiä. Kuuluisin lienee silloisen eduskunnan puhemiehen Matti Ahteen (sd) tyly syrjäyttäminen.
Kun Paasio oli seurannut Sorsaa SDP:n puheenjohtajana, hän oli silloisen hallituksen ulkopuolella, mikä aiheutti sekä julkisia että käytännön ongelmia. Kukaan demariministereistä ei kuuleman mukaan ollut halukas väistymään puheenjohtajan tieltä. Ex-puheenjohtaja Sorsa päätti luovuttaa oman ulkoministerin salkkunsa seuraajalleen, mutta halusi tilalle näyttävimmän mahdollisen viran, koska kävi jo presidentinvaalikampanjaa.
Tuo virka oli Ahteen puhemiehen paikka. Työmatkalla ulkomailla ollut puhemies kuuli syrjäyttämisestään puhelimessa toimittajalta suorassa radiolähetyksessä.
Ahde jäi ikuisesti katkeraksi. Sorsa yritti sopia välirikkoa ja houkutella Ahdetta presidentinvaalin esivaalikampanjansa veturiksi vuonna 1993, mutta tämä kosti menemällä haastaja Martti Ahtisaaren kampanjaan – kuten Tuomiojakin.
Ahteen syrjäyttäminen ei maksanut Sorsalle presidenttiyttä, mutta kyllä sillä suuri vaikutus oli.
Nykyisen puheenjohtajan Sanna Marinin viime viikolla tekemä kierrätys (ja -syrjäytys)operaatio näytti noudattavan liki samaa kaavaa kuin hänen edeltäjänsä Jutta Urpilaisen eduskuntaryhmässä suorittama syrjäytys- ja kierrätysoperaatio 10 vuotta sitten. Kuvioista löytyy samoja hahmoja – jopa nimiä – ja piirteitä: Tarja Filatov, ex-puheenjohtaja (silloin Heinäluoma, nyt Rinne), varapuhemiehen paikka shakkinappulana ja syrjäytettäville kerrotaan vasta edellisenä iltana tai samana aamuna – tai ei kysytä suoraan.
Jokainen voi kuvitella kuinka reilulta tuntuisi, jos joutuisi itse tällaisen kohteeksi omalla työpaikallaan.
SDP:n silloinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen keksi tammikuun viimeisinä päivinä vuonna 2010, että SDP tarvitsi oppositiopolitiikassa ”uuden vaihteen”, mikä edellytti myös henkilövaihdoksia. Urpilaisen mielestä hänen edeltäjänsä puheenjohtajana, Eero Heinäluoma, oli paras henkilö pistämään uuden vaihteen päälle puolueen politiikassa.
Urpilainen soitti Heinäluomalle sunnuntaina 31.1. 2010 ja pyysi häntä eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Ryhmän järjestäytymiskokous oli seuraavalla viikolla.
Puoluejohtaja soitti seuraavan päivän iltana maanantaina 1.2. silloiselle eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Tarja Filatoville ja kertoi, että haluaa Heinäluoman tämän tilalle, kun ryhmä järjestäytyy tiistaina 2.2. Ilmeisesti samassa yhteydessä Urpilainen tarjosi Filatoville varapuhemiehen paikkaa lohdutukseksi.
Urpilaisen kierrätyskuvio edellytti, että eduskunnan silloinen varapuhemies Johannes Koskinen siirrettiin syrjään. Koskiselle puoluejohtaja ilmoitti vasta ryhmäkokouspäivän aamuna 2.2., että hänet siirretään syrjään samana iltapäivänä. Koskinen oli hoitanut varapuhemiehen tehtävän hyvin ja viihtynyt siinä ja käsittääkseni syrjään siirto oli hänelle vastenmielinen. Urpilainen tarjosi Koskiselle lohdutukseksi Heinäluoman siihenastisia tehtäviä ulkoasiainvaliokunnassa ja SDP:n ulkopoliittisena puhemiehenä.
Filatov ei luopunut ryhmänjohtajuudesta suosiolla, vaan asettui edelleen ehdolle. Puoluejohtaja Urpilaisen suosikki Heinäluoma voitti hänet ryhmän äänestyksessä äänin 26–13. Filatov valittiin varapuhemieheksi ja Koskinen ulkoasiainvaliokuntaan.
Urpilaisen todellinen huoli oli lienee, että Perussuomalaisten kannatus oli kaksinkertaistunut vuodessa ja alkoi lähennellä 20 %:a.
Uusi ryhmäjohtaja Heinäluoma tulikin huhtikuussa 2010 julkisuuteen arvostelemalla, että silloisen (Vanhasen II) porvarihallituksen linja työperäisessä maahanmuutossa oli vaarallinen tuolloisessa työttömyystilanteessa.
Heinäluoma perusteli, ettei ulkomaalaisen työvoiman lisäämiselle ollut edellytyksiä, koska maassa oli 300 000 työtöntä ja 100 000 piilotyötöntä, jotka eivät näkyneet tilastoissa.
”Jos otamme tänne suuren joukon ihmisiä ulkomailta samaan aikaan, kun työttömyys on hyvin korkealla, se johtaa siihen, että he vievät työpaikkoja suomalaisilta, tekevät heistä työttömiä. Tämä johtaa rasismin kasvuun”, hän arvioi.
Filatovin vaihtaminen Heinäluomaan eikä mikään muukaan tuonut Urpilaisen hakemaa ”uutta vaihdetta” SDP:lle. Kevään 2011 eduskuntavaaleissa Perussuomalaiset saivat 19 %:n kannatuksen ja nousivat yhtä suuriksi kuin niinikään 19 %:n kannatuksen saanut SDP.
SDP:n vaalitulos oli sen siihenastisen eduskuntavaalihistorian huonoin.
Sellaista politiikka on.
SDP:n eduskuntaryhmän seuraava järjestäytymiskokous on 2 kuukauden päästä. Silloin näemme, saako Lindtman jatkaa puolueensa eduskuntaryhmän johdossa, luopuuko hän itse vai haastaako Ilmari Nurminen hänet.
Pari huomiota kun vetoat Timo Haapalaan, tuohon kansakunnan huhujen levittämisen ykköstykkiin vie se pohjaa pois uskottavuudeltasi ja toiseksi, miksi SDP:n olisi pitänyt valita uusi ykkösryhmyri, kun eduskunta jää joulutauolle, vpj. olisi tauon aikana voinut homman hoitaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vai Filatov luotettava?
Lue tästä:
”Rikosilmoituksen asiasta teki poikkeuksellisesti Valtiontalouden tarkastusvirasto, kun Työministeriö ja Uudenmaan TE-keskuksen johto eivät kehotuksista huolimatta suostuneet tekemään asiasta poliisitutkintapyyntöä.”
https://yle.fi/uutiset/3-5193391
sekä
”Sen sijaan silloinen työministeri Tarja Filatov kutsui Pukkion puheilleen. Ministeri oli pahoittanut mielensä siitä, että Helsingin rikospoliisi oli antanut julkisuuteen tiedotteen, jossa se kertoi työvoimakoulutukseen liittyvien petostutkimusten laajenemisesta koko maahan.”
—————
”Myöskään työministeriön sisäistä tarkastustoimintaa johtanut Matti Pukkio ei selviytynyt työllisyyskoulutusvyyhdistä seuraamuksitta. Häneltä otettiin ensin pois oikeus tehdä poliisille tutkintapyyntöjä esille nousseista väärinkäytösepäilyistä ja lopulta tarkastustoiminta siirrettiin hänen alaisuudestaan kansliapäällikölle, ministeri Filatovin päätöksellä.”
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/04/29/haamukoulutusta-ja-orjakauppaa-ii-kasikirjoitus
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta mielenkiintoisia juoruja valtataisteluista.
Ja toisaalta: tätä politiikka on, oman asian ajamista samanmielisten kanssa, joka edellyttää samanmielisten kampeamista vaikutusvaltaisille paikoille. Sääntöjä ei ole laadittu, joten sääntöjä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia selkeästä politiikan pelin kertomisesta.
Olen ollut pitkään, nuoresta, siitä alkaen kun ylipäätään otin kantaa politiikkaan, SDP:n kannattaja ja joskus hieman aktiivikin.
90-luvulla menoa aloin ihmettelemään kunnes Halosen toisen kauden aikana tajusin lopulta että SDP ei ole enää työväen ja kansan etuja ajava puolue vaan sen johdon keskinäisen kähminnän väline. Tuo kesti aikansa.
Hävettää edelleen myöntää että kannatin Halosta pressan vaaleissa. Tosin vaihtoehdoista taisi kuitenkin olla se parempi.
Uskoisin että koko tämän nykyisen menon arkkitehti on Antti Rinne. Hänellä kun on meriittiä monenlaisesta kähminnästä. Ja uskoisin myös että Marin on, ainakin toistaiseksi, vain marionetti jonka naruja Rinne nykii. Rinteen härskiydellä ei ole rajoja.
Ilmoita asiaton viesti
SDP elää menneisyyden marxilaisessa euforia-kuplassa.
Suomi on nyt kilpailukyvytön 500 000 työttömän, velka-addiktien johtama luuserimaa. Suomen kansa ansaitsee parempaa, eli markkinatalouden todellisuuteen perustuvan uuden ohjelman, jonka keskiössä on VAPAUS.
Ohjelmassa pitäisi olla pohjana tämän kirjan ideat: Daron Acemoglu and James A. Robinsonin ”Kapea käytävä”, Terra Cognita 2020.
Kirjasta on nimittäin tulossa valtiota ja yhteiskuntaa käsittelevän kirjallisuuden klassikko, samoin kuin kirjoittajien aikaisemmasta kirjasta ”Miksi maat kaatuvat”.
Kirjassa VAPAUS on keskiössä, joka ei ole asioiden ”luonnollinen tila”. Useimmissa paikoissa ja useimpina aikoina vahvat ovat dominoineet heikkoja ja ihmisen vapaus on murskattu voimalla tai tavoilla ja normeilla.
Länsimaisen myytin mukaan poliittinen vapaus on kestävä rakenne, mutta tekijöiden kukaan tämä on fantasiaa. Todellisuudessa vapaustaistelua käydään nyt digidiktatuuri – anarkia -akselilla, jonka keskellä sijaitsee kapea ja epästabiili ”vapauden käytävä”.
Vapaus ilmaantuu vain, kun yhteiskunta mobilisoituu, osallistuu aktiivisesti politiikkaan ja pitää puolensa valtiota ja eliittiä vastaan. Kirjoittajien mukaan vapauteen johtava käytävä on kapea ja se pysyy auki vain perustavanlaatuisen ja loputtoman yhteiskunnallisen taistelun seurauksena.
Taistelua käydään eliittien ylläpitämien ”normien vankilassa” kun kansalaiset haastavat valtioiden instituutioiden vallan ja niitä säätelevät eliitit. Taistelun draiverina on kansalaisten kokemus siitä, että heidän alistamisensa ja riistämisensä on kasvanut liian suureksi, jolloin kansa nousee valtiota ja eliittejä vastaan.
Olenkin sitä mieltä, että Suomessa valtio ja eliitit ovat ylittäneet hyväksyttävän kansalaisten alistamis-riistämis-rajan, ja siitä johtuen olemme poistuneet ”vapauden kapeasta käytävästä”.
Tästä syystä suomalaisten pitää mobilisoitua, osallistua aktiivisesti politiikkaan ja pitää puolensa valtiota ja eliittiä vastaan, jotta saamme avattua ”normien vankilamme ” ja saamme takaisin vapautemme tuossa kapeassa käytävässä.
Ilmoita asiaton viesti
Demarit ”nostaa” PLV:n luottamusta istuttamalla piälliköksi Rinteen jonka tuorein käräjätuomio taitaa olla vuodelta 2016 ja Helsingin hovioikeus ”varmisti” sen 2018, Pahkasika elää ja voi hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Siis perustus-LAKI-valiokunnan puheenjohtajaksi.
Antti Rinne joka joutui jättämään pääministerin hommatkin luottamuspulan takia.
Ilmoita asiaton viesti
Muutamia muita arvoisia lainsäätäjiä: Halla-aho, Mäkynen, Turtiainen, Tynkkynen ja Wihonen.
Ilmoita asiaton viesti
Taannoin eräs blogisti kirjoitti SPDstä. Toverit kiirehtivät kimppuun irvailemaan, mutteivät ymmärtäneet, että kyse olikin Selkään Puukottaja Demareista.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs ja ketä Saksan demarit ovat ”selkään puukottaneet”?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sielläkin muuten puoluejohtajat ovat valittaneet selkään puukottamisesta. Viimeksi ainakin taannoinen pj Sigmar Gabriel.
Ilmoita asiaton viesti
Kylläpä on pitkä kirjoitus normaalista sijaisen nimittämisestä. On itsestään selvää, että näkyvien paikkojen kierrätyksessä asiaa pitää harkita ja keskustella eri vaihtoehdoista. Kai minä olen tyhmä, kun en ole tässä sijaisen valinnassa nähnyt mitään normaalista poikkeavaa. Sivulliset tässä ruusujen sotaa käyvät ja sillä ei itse asiaan ole mitään merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kirjoituksessani pääpointti on tärkeimmän viran sijaisen nimittäminen ja todennäköinen jatkaja muutoinkin: eduskuntaryhmän pj. Ja että miksei oltu loppuun saakka haettu suostumusta – ja kääntäen eikö sitten kysytty henkilö ollut sannut jo ajoissa suoraan, ettei mulle käy. Nyt asia näyttäytyi sekoiluna tai pelinä. Miksei vaan siirretty Rinne valiokuntapj:ksi, missä ei mitään erityistä ja Filatov hänelle tilalleen? Miksi kuvioon täytyi sekoittaa ryhmän puheenjohtaja? Kyllä näissä kierrätyksissä on valiokunnissa olevia edustajia varapuhemieheksi siirretty, se ei ole mikään selitys tai perustelu erikoiselle, poikkeavalle menettelylle. Nyt jäi käsitys, että hoidettiin Ojala-Niemelän sijaisuutta ja syystä tai toisesta haluttiin koplata samaan yhteyteen Lindtmanin siirtäminen hyllylle etulinjasta. Sokea reettakin näkee, että siinä haettiin jotain taktista kuviota. Jollei tätä näe, niin ei ole tyhmä, mutta poliittisesti naiivi voi olla. Jos Lindtman halutaan syrjään, miksei odotettu 2 kk, sitten Nurminen tai joku toinen olisi haastanut hänet ja olisi äänestetty reilusti ryhmässä. Se kait olisi ollut normaali menettely, vai? Nyt näin joudutaan toimimaan joka tapauksessa, todennäköisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Terveen ja avoimen puolueen piirteistöön kuuluu vahva kriiittinen ääni myös puolueen johtotason sisällä.
Demareissa on seinät etäällä ja katto korkealla toisin kuin monissa muissa puolueissa, joissa ollaan hyvin yksituumaisesti johtavien poliitikkojen takana jopa sokealla tavalla (vrt. vihreät ja ulkoministeri Pekka Haavisto).
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on kyllä totta. Kun Vihreä Liitto syntyi, se arvosteli vanhojen puolueiden ryhmäkuria aikansa eläneeksi ja julisti, että heillä kaikilla on vapaat kädet. Nykyään tuntuu, että Vihreillä on kaikkein kovin ryhmäkuri tai ryhmäpaine.
Ilmoita asiaton viesti
Miten tässä tuli nyt selvä mielleyhtymä bolsevikkien keskinäisiin nahinoihin vallankumouksen aikana ja sen jälkeenkin ?
Ilmoita asiaton viesti
Hah! Tapaus Haavistossa on kaksi keskeistä seikkaa, joihin media ei ole kiinnittänyt lainkaan huomiota: 1) persut halusivat käydä Haaviston kimppuun torpedoidakseen hänen presidenttikampanjansa ja 2) johtaako ulkoministeriötä ulkoministeri (niinkuin laki sanoo) vai johtavatko sitä virkamiehet (joita kansa ei ole valinnut johtamaan). No, virkamiehet naureskelevat nyt, että ei ministeri mahda heille mitään, ministerejä tulee ja menee, mutta virkamiehet pysyvät. Ja nyt virkamiehen käskyttäminen on jopa laitonta!
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä lopuksi ollut kyse virkamiehen käskyttämisestä vaan toisiin tehtäviin siirtämisestä.
X
Ilmoita asiaton viesti
Tämä loukkaantumisen kulttuuri taas myllää… ”Fiksut” kansamme edustajat puhuvat tunteistaan ja arvostelevat ihmisten käyttäytymistä, eivätkä suinkaan itse asiasta. Toivoisin, että tällainen tunnepolitikointi voisi väistyä ja poliittisen keskustelun taso nousta ja käsitellä itse asiaa. Voisi tuo Kurvinenkin miettiä kuinka järkevää oli hakea lapsia Al-Holista, eikä Pekan mahdollista ylimielisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
On se kumma juttu kun muut maat eivät pahemmin edes hakeneet sieltä edes lapsia, paitsi Ruotsi tuotti äidin ja sairaan lapsen pois sieltä. Sitäpaitsi osa otti heiltä jopa sen toisen kansalaisuudenkin pois. Jos perhe menee kalifaattia perustamaan, niin vanhemmilla on vastuu lapsistaan ja heidän voinnistaan, ei suomalaisella veronmaksajalla eikä valtiollakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja uusien tehtävien määrääminenkö ei kuulu esimiehen toimivaltaan?
Ja uusia tehtäviä ei määrätty, niitä vai pyydettiin valmistelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Höpönhöpön. Virkamiehet pysyvät mutta ministerit kiertävät pätkätöissä. Ei Haaviston presidentinvaalikampanjassa tule olemaan mitään ongelmaa, koska se juna meni jo ennen tätä tapaustakin. Ulkoministeri voi johtaa omaa ministeriötään, mutta sen ministeriön omien lakien ja säädösten mukaisesti ja sitä ei Haavisto tehnyt. Hän ei uskaltanut panna nimeä määräyspaperiin, jolla olisi määrännyt virkamiehen toimimaan käskyjensä mukaan, eikä ministeriön säädösten. Jos virkamies tekee virkavirheitä niin hän on käräjillä alle aikayksikön kun sensijaan ministerillä on syytesuoja huolimatta siitä että teki ”virheen”.
Ilmoita asiaton viesti