Vaalivoittaja Herbert Kickl on Itävallan Trump
”Turvallisuusriski” Itävallalle ja ”itse itsensä radikalisoinut”. Näin Itävallan istuva liittokansleri Karl Nehammer ja hänen puolueensa konservatiivinen ÖVP arvostelivat maan vaalit eilen voittaneen populistisen ja äärioikeistolaisen FPÖ -puolueen liittokansleriehdokasta, 55-vuotiasta maratoonaria Herbert Kicklia vaalikampanjan aikana. Vaaleissa kolmanneksi tulleen sosialidemokraattien SPÖ:n puheenjohtaja Andreas Babler pelotteli vaalitaistelun aikana, että on odotettavissa hyökkäyksiä oikeuslaitosta, mediaa ja naisten oikeuksia vastaan, jos Kickl pääsee Itävallan hallitukseen.
Muiden EU -maiden tavoin Itävallassakin muut puolueet ovat näissä vaaleissa rakentaneet palomuurin äärioikeiston hallitukseen nousua vastaan. Itävallassa äärioikeisto on kuitenkin jo ollut hallituksessa: ÖVP:n kanssa vuosina 2000 – 2006 sekä vuosina 2017 – 2019. Nytkin ÖVP:n johtaja ja kansleri Nehammer on jättänyt oven raolleen FPÖ:lle. Hän on sanonut, ettei puolue mene hallitukseen ”Kickl-FPÖ:n” kanssa. Tämä tarkoittaisi, että Kickl vetäytyisi ensin puolueen johdosta samaan tapaan kuin Jörg Haider vuoden 1999 vaalien jälkeen. Haider oli FPÖ:n puheenjohtaja ja vei puolueensa vaalivoittoon sekä toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Hän oli puolueensa pääneuvottelija hallitusneuvotteluissa ÖVP:n kanssa, mutta luopui puolueen puheenjohtajuudesta ennen hallituksen muodostamista, jottei ollut esteenä hallitukseen pääsylle. Haiderin aiemmat maahanmuuttovastaiset, antisemitistiset sekä natsien Kolmatta valtakuntaa ihannoineet puheet olivat saaneet useat EU-maat syyttämään, että FPÖ:n pääsy hallitukseen olisi EU:n perusarvojen rikkomista.
Kansankansleri kuten Hitler
”Volkskanzler”. Kansankansleri. Sillä natsit markkinoivat Adolf Hitleriä tämän kanslerikauden alussa vuonna 1933. Eliitin muurin murtajana kansan puolesta. Nimitystä käytettiin heidän tapahtumiensa mainoksissa, kun mainittiin hänen puhuvan tilaisuudessa. Natsit jakoivat postikortteja, joissa ”kansankanslerimme Adolf Hitler” saattoi istuskella tavallisessa tummassa puvussa saksalaisessa maalaismaisemassa. Natsi-aikana kansankansleri -termi otettiin mukaan myös vuosittain ilmestyvään Saksan klassiseen Duden -sanakirjaan. Vuoden 1941 painoksessa se selitettiin: ”Hitleristä käytetty nimitys, joka ilmentää kansan ja johtajan välistä sidettä”. Kun Saksan presidentti Paul von Hindenburg kuoli vuonna 1934 ja Hitleristä tehtiin valtionpäämies diktaattorin valtuuksin, natsit hylkäsivät kansankansleri -nimen ja alkoivat käyttää Hitleristä nimitystä Der Führer – virallisesti ”johtaja ja valtakunnankansleri”. Tumma puku Hitlerin päällä vaihtui univormuksi.
Herbert Kickl kampanjoi vaaleissa Volkskanzlerina, kansankanslerina ”eliittiä” vastaan. Häntä alettiin kutsua ”kansankansleri Kicklicksi” FPÖ:n tiedotteissa maaliskuussa 2023 ja puolue puhui Kansankansleri -projektista. Kicklin puheita analysoineen toimittajan ja tutkijan Nina Horaczekin mukaan ”se on hyvin kohdennettu provokaatio, jolla on kaksi tavoitetta – synnyttää keskustelua ja lähettää hyvin selkeitä signaaleja puolueen radikaaleimmille aineksille”. Eräässä FPÖ:n vaalivideossa luvataan: ”Kansankansleri Herbert Kickl tekee kaikkensa antaakseen teille takaisin vapautenne, turvallisuutenne, vaurautenne ja rauhanne – – – Rakennetaan Itävalta -linnoitus!” Sitten näytetään Kickl sanomassa haluvansa olla ”palvelijasi ja suojelijasi”.
Kickl tietysti kiistää, että kansankanslerilla viitattaisiin Hitleriin millään tavoin.
Puhuu ja provosoi kuin Donald Trump
Kicklin puheet ovat hyökkääviä ja provosoivia USA:n Donald Trumpin tapaan. Siinä missä Trump hokee ”America first” Kickl sanoo puoluettaan kotimaapuolueeksi (Heimatpartei). Samaan aikaan kun Trump epäili maailman terveysjärjestö WHO:ta salaliitosta koronakriisin aikana, koronarajoitusten ja pakkorokotusten vastustamisesta poliittisen propagandavälineensä tehneet Kickl ja FPÖ haukkuivat WHO:ta ”terveysdiktatuuriksi”.
Kickl lietsoo muukalaisvihaa ja rasistisia stereotypioita vähintään yhtä innokkaasti kuin Trump. Trump ajaa kovia toimia laittomia maahanmuuttajia kohtaan ja heidän työntämistään takaisiin lähtömaihinsa. Kickl on ehdottanut ”palvelukeskuksia ja infrastruktuuria, joiden avulla viranomaiset voisivat keskittää turvapaikanhakijat yhteen paikkaan”.
Kickl on eleiltään paljon hillitympi ja vaatimattomampi kuin Trump, mutta puheiltaan täysi Trump.
Trumpin tapaan Kickl ei välitä mitä muut poliitikot hänestä ajattelevat. USA:n ex-presidentin tavoin hänkin saattaa päästää suustaan suoranaisia törkeyksiä: Itävallan 80 -vuotiasta presidenttiä Alexander Van der Bellenia Kickl haukkui ”seniiliksi muumioksi”. Kuten Trumpille, Kicklille riittää, että hän vakuuttaa oman kannattajakuntansa ja saa kovilla puheilla mediatilaa. Muiden reaktioilla ei ole väliä kotimaassa eikä ulkomailla. Yhdistävä tekijä Trumpiin on myös, että mitä kovempaa retoriikkaa Kickl käyttää ja mitä julkeammin hän haukkuu vastustajiaan, sitä tiukemmin hänen kannattajansa kiinnittyvät häneen.
Kickl puhuu halveksivasti ”mediasysteemistä”, joka vääristää asioita. Kuulostaako Trumpilta?
Jo FPÖ:n puheiden kirjoittajana Kickl kunnostautui vetävien ja provokatiivisten nostojen keksijänä. Hänen kynästään syntyi mm. iskulause ”mehr Mut für unser Wiener Blut – zu viel Fremdes tut niemanden gut” eli ”enemmän sisua wieniläiselle verellemme – liikaa vierautta ei ole hyväksi kenellekään”.
Herbert Kickl syntyi Kärntenin osavaltiossa vuonna 1968. Kärnten on osavaltio, jota Haider johti osavaltiopääministerinä yhteensä 11 vuotta. Juuri Haiderin ihailu sinetöi Kicklin päätöksen valita FPÖ tulevaksi puolueekseen, kun Haider vieraili hänen koulussaan FPÖ:n tuoreena aluejohtajana 1980 -luvulla. Kickl opiskeli historiaa ja filosofiaa, muttei valmistunut koskaan. FPÖ:ssä hän erikoistui puoluekoneen pyörittäjäksi mm. puoluejohtajien puheiden kirjoittajana ja puolueen pääsihteerinä. Kickl sai maistaa valtaa lyhyesti ÖVP:n ja FPÖ:n koalitiohallituksen sisäministerinä, esiintyen silloinkin usein kuin oppositiopoliitikko. Ministeriura katkesi, kun silloinen liittokansleri Sebastian Kurz (ÖVP) erotti hänet ns. Ibiza -skandaalin seurauksena. Kickl nousi FPÖ:n johtoon vuonna 2021.
Uskoo väestönvaihtoon ja vihaa sateenkaarikulttia
Mikä on Herbert Kicklin aate? Populismi ainakin.
Kickl ja FPÖ käyvät sotaa ”mediasysteemiä” vastaan. Osana sitä puolueen vaaliohjelmassa vaaditaan, että kansallinen televisioyhtiö ORF on uudistettava, jotta se alkaa tuottaa ”objektiivista tietoa propagandan sijaan”. Puolue haluaa erityisesti, ettei yleisradioyhtiö saa enää ”käyttää verorahoja ’gueer’- ja ’woke’ -kokeiluihin”. Puolue vaatii ylipäätään ”moniäänistä mielipidevapautta” ”poliittisen korrektionismin” sekä ”tosiasiallisen woke- ja sukupuolisensuurin” sijaan. Puolue perää aitoa ympäristönsuojelua ilmastonmuutosideologian sijaan ja haluaa estää ”teollistumisen purkamisen” ilmastonmuutoksen varjolla.
Maahanmuutto ja maahanmuuttajien perheiden yhdistäminen sosiaaliturvan perässä on lopetettava ja sosiaaliturva on varattava Itävallan kansalaisille. Pakolaisille riittävät julkiset peruspalvelut. Kotimaassaan ”lomaileville” pakolaisille on asetettava kielto palata Itävaltaan. Rajavalvonta on rakennettava uusiksi ja luotava ”Itävalta -linnoitus”.
FPÖ:n mielestä on päästävä eroon ”sateenkaarikultista sekä woke- ja sukupuolihölmöyksistä”. On määriteltävä perustuslaissa, että sukupuolia on vain 2 eikä transsukupuolisia saa päästää naisten urheiluun.
FPÖ julistaa haluavansa suojella itävaltalaisia maan liikakansoittumiselta. Puolueen mukaan liikakansoittuminen uhkaa ja syy on maahanmuutossa. Tämä on myös ekologisesti kestämätöntä puolueen mukaan.
Maahanmuuton ja ilmastonmuutoshysterian suitsiminen, ”mediasysteemin” sekä poliittisen systeemin ja byrokraattisen systeemin purkaminen, tiukasti heteronormatiivinen valtio ja yhteiskunta sekä islamismin vastustaminen sen kaikissa muodoissaan. Siinä tiivistettynä, mitä Herbert Kicklin ideologiasta voi mahdollisesti oppia FPÖ:n vaaliohjelmasta.
Itävaltaa uhkaa liikakansoittuminen, joten remigraatio on aloitettava syyrialaisista ja afgaaneista
On Kicklilla myös teoreettista pohjaa politiikalleen. Hän on identitaari eli äärioikeistolaisen identitaarisen liikkeen avoin kannattaja. Se korostaa eurooppalaista etnistä identiteettiä ja Euroopan maiden kantaväestöjen kulttuurista perintöä. Identitaarit vastustavat globalismia, monikultturismia sekä islamismia ja haluavat palauttaa siirtolaiset Euroopasta kotimaihinsa. Identitaarit kannattavat etnopluralismia, joka tarkoittaa sitä, että kansojen kuuluu olla sisäisesti homogeenisia ja kulttuureiltaan erilaisia sekä asua omilla alueillaan (itävaltalaiset Itävallassa ja afgaanit Afganistanissa). FPÖ:n vaaliohjelmassa vaaditaankin ”homogeenisuutta, ei vieraan kulttuurin ylivaltaa”. Käytännön toimena puolue haluaa ”johdonmukaista paluumuuttoa Syyriaan, Afganistaniin jne.” (”Konsequente Remigration nach Syrien, Afghanistan etc.”). Siis että Syyriasta ja Afganistanista tulleet sotapakolaiset on saatava muuttamaan takaisin vanhaan kotimaahansa pitkällä aikavälillä.
Identitaarisen liikkeen tärkein teema on väestönvaihtoteoria, jonka mukaan länsimaista väestöä ollaan tietoisesti vaihtamassa maahanmuuttajiin. Kickl kertoi jo vuonna 2016 kannattavansa väestönvaihtoteoriaa avoimesti. Ratkaisuksi väestön vaihtumiseen identitaarit näkevät remigraation eli maahanmuuttajien ja heidän jälkeläistensä palauttamisen Euroopasta takaisin lähtömaihinsa. Suomenkielinen vastine remigraatiolle voisi olla pakotettu paluumuutto. Tämä palauttaminen alkuperäiseen kotimaahan tehtäisiin identitaarien mukaan ilman väkivaltaa esimerkiksi rahallisilla korvauksilla maasta poistumisesta sekä lakkauttamalla maahanmuuttajien kansalaisuudet ja sosiaaliavustukset Euroopassa. Kickl kannattaa remigraatiota avoimesti ja se on myös FPÖ:n vaaliohjelmassa kuten kerroin edellä.
On paljastunut, että joukko saksalaisia äärioikeistolaisen AfD -puolueen jäseniä ja uusnatseja sekä itävaltalaisia äärioikeistolaisia järjestivät vuosi sitten Potsdamissa Saksassa kokouksen, jossa käsiteltiin remigraatiota ja sen ”master plania”. Kokoukseen osallistui mm. joitakin parlamentaarikkoja Saksan liittopäiviltä ja osavaltioparlamenteista.
”Master planin” esitteli itävaltalainen identitaarisen liikkeen aktiivi Martin Sellner. Hänen hahmottelemassaan suunnitelmassa tunnistettaisiin yhteiskunnalle taakaksi muodostuneet maahanmuuttajat ja rohkaistaisiin heitä jättämään Saksa tai suorastaan siirrettäisiin heidät pois maasta. Suunnitelma koski myös maahanmuuttajia, jotka olisivat jo saaneet Saksan kansalaisuuden.
FPÖ;n vaaliohjelman mukaan maahanmuutto muslimimaista on pysäytettävä, koska se on ”räjähtänyt”. Itävallan remigraation ensisijaiseksi kohteeksi osoitetaan pakolaisstatuksella Itävaltaan tulleet syyrialaiset ja afgaanit. ”Koska heidän pakolaisuutensa perusteet eivät ole enää löydettävissä, mikään ei estä karkotuksia”. Siksi FPÖ:n mielestä remigraatio täytyy aloittaa näistä kahdesta kansallisuudesta. Alkaen niistä ihmisistä, jotka ”vastustavat integraatiota ja käyttävät Itävaltaa hyväkseen paitsi sosiaalisena riippumattona myös erilaisissa rikollisissa toimissa, mukaan lukien vakavimmat rikokset, kuten murhat ja raiskaukset, aina avoimiin jengisotiin asti.”
Kicklin aatteella on yhtymäkohtia Perussuomalaisiin
Herbert Kicklista ja FPÖ:stä on Itävallan vaalien yhteydessä puhuttu niin Itävallassa, Euroopassa ja Suomessa kuin maailmalla selkeästi äärioikeistolaisena populistipuolueena. Suomen Perussuomalaiset ovat selkeästi populistinen puolue, mutta heistä ei voine puhua äärioikeistolaisena puolueena samalla tavalla kuin FPÖ:stä. Perussuomalaisten poliitikkojen politiikka, aate ja ideologia ovat kuitenkin silmiin pistävän samanlaiset kuin Kicklin ja FPÖ:n.
Myös perussuomalaiset haluavat karsia ja rajoittaa maahanmuuttajien sosiaaliturvaa ja palveluita, jottei tänne tultaisi sosiaaliturvan perään. Myös perussuomalaiset haluavat tiukemman valtionrajan.
Perussuomalaisten syytökset ja vaatimukset Yleä kohtaan ovat identtiset FPÖ:n ORF:ään kohdistamien syytösten ja vaatimusten kanssa. Myös perusuomalaiset syyttävät maansa yleisradioyhtiötä propagandasta ja haluavat sen organisoimista uudelleen ohjelmien ”objektiivisuuden” varmistamiseksi. He arvostelevat myös yleisesti mediaa yksipuolisesta uutisoinnista ja maailman tapahtumien vääristellystä tulkinnasta. Kuten Kickl ja FPÖ syyttävät ”mediasysteemiä”. Myös perussuomalaiset syyllistävät maansa kansallista televisio- ja radioyhtiötä sateenkaari-ideologiasta.
Myös perussuomalaisissa on paljon identitaareja, jotka uskovat väestönvaihtoteoriaan ja kannattavat sitä. Jopa korkeimmalla poliittisella tasolla. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtaja Jani Mäkelä ilmaisi 5 vuotta sitten kannattavansa väestönvaihtoteoriaa. Sattumalta myös Mäkelä on käyttänyt samaa ”systeemipolitiikko” -termiä muiden puolueiden poliitikoista kuin Kickl.
Juuri tänään Yle uutisoi, että Perussuomalaisiin kytköksissä oleva ajatuspaja Suomen perusta on rekisteröinyt itselleen vaestonvaihto.fi-verkkosivuston. Sivulle on jo viety tilastotietoa ulkomaalaistaustaisista Suomessa. Suomen perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos kertoo, että ajatuspaja aikoo piakkoin nostaa esiin maahanmuuttajaväestön kasvuun liittyviä lukuja.
Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että mukana on alaspäin juokseva kello, joka kertoo, että ennusteiden mukaan kolmasosa espoolaisista on nykytahdilla vieraskielisiä vajaassa 13 vuodessa.
”Muista maanosista Eurooppaan suuntautuva siirtolaisuus on nyt jättämässä eurooppalaiset kantaväestöt alue alueelta vähemmistöiksi omissa maissaan – eikä Suomi ole poikkeus”, Suomen hallituspuoleen ajatuspaja kirjoittaa.
Kun Helsingin Sanomat kysyy Perussuomalaisten ajatuspajan johtajalta, onko kehitys huolestuttavaa, hän vastaa: ”Ilman muuta. Tällainen muutos voi olla kansalle todella vakava uhka, jos ajatellaan vaikkapa Tiibetiä, minne on asutettu han-kiinalaisia tai sitä, minkälainen uhka venäläistäminen oli virolaisille.”
Kicklin ja FPÖ:n raskain tykistö on suunnattu maassa asuviin islamilaisista maista tulleisiin maahanmuuttajiin. Mitä perussuomalainen kehitysministeri Ville Tavio sanoi ensi töikseen New Yorkista palattuaan, kun Helsingin Sanomat kysyi, miksei hän hyväksynyt seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksien puolustamista osaksi Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvää liittoumaa? ”Tuen seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Perussuomalaiset turvaa ylipäätään seksuaalivähemmistöille parempaa Suomea vastustamalla islamisaatiota.”
Ovatko Perussuomalaiset ja sen poliitikot ottaneet oppia FPÖ:stä väestönvaihtopuheissaan, islamismilla pelottelussaan, Yle-kahinoissaan, sateenkaari-ideologian arvostelussaan ynnä muussa? Onhan FPÖ Euroopan populististen (ääri)oikeistopuolueiden äiti. Perehtymättä tarkemmin puolueiden lähihistoriaan on vaikea sanoa kumpi oli ensin, muna vai kana.
Piti Wikipediasta katsoa, niin FPÖ on perustettu joskus vuonna 56 ja on ollut pari eri kertaa hallituksessakin, kuten blogisti toteaa. Itävaltaa tuntemattomalle vaikuttaa vähän epäuskottavalta, että olisi ihan täysverinen natsipuolue, mutta trumpistinen toki hyvinkin voi olla.
Populistisen puolueen nousu perustuu minusta aina siihen, että kansallisaesta enemmistöstä isohko osa kokee tulevaisuutensa entistä huonommaksi, eikä valtapuolueet halua tai kykene valaisemaan sitä tulevaisuutta. Populismi tuskin toimii vähemmistön etujen ajamiseen?
Tiedä sitten, miten pitkälle Putinin lonkerot ulottuvat, mutta siltä suunnalta ei tuntuisi olevan niinkään väliä, tuetaanko vasemmistoa vaiko oikeistoa, kunhan saadaan epäsopua maahan aikaiseksi.
Yle kuriin -kansalaisaloite näyttäisi todennäköisesti ylittävän vaaditun rajan tällä viikolla:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14101
Ei siis ole parin populistin idea, vaan suosiota on varsin laajasti.
Ilmoita asiaton viesti
Se mitä nyt eurooppalaista mediaa hieman seuraan niin kyllä PS koetaan kaikkialla muualla äärioikeistopuolueeksi. Ehkä me täällä Suomessa haluamme nähdä itsemme muita jalompina ihmisinä, ja siihen mielikuvaan ”laitaoikeisto” sopiikin paljon paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Se, että ulkomailla koetaan, ei nyt ole mikään lopullinen totuus. Jos vertaa Perussuomalaisten virallista linjaa vaikka noihin Itävallan natseihin, niin erohan on melkoinen, puhumattakaan siitä, että FPÖn ja PS:n taustat ovat tyystin erilaiset. Se, että persuissa on ollut ihan täysiä fasisteja ja heidät on siivottu pois, kertoo jotakin. Ilmeisesti FPÖ ei ole mitään puoluepuhdistusta tehnyt?
Ilmoita asiaton viesti
”Se, että persuissa on ollut ihan täysiä fasisteja ja heidät on siivottu pois, kertoo jotakin.”
Vain siksi, että ovat olleet puolueelle rasite.
Ilmoita asiaton viesti
Epäilemättä ovat olleet rasite. Siitä on kuitenkin turha vetää sellaista johtopäätöstä, että persuilla on puolueena sama linja kuin vaikkapa Ano T:n tai Tuukka Kurun porukoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ja vielä se, että jokaisessa puolueessa on toimijoita, jotka ovat rasite, toisissa heitä näköjään siedetään paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Puhukaa uusnatseista.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, siitähän tästä tietenkin on kyse, vanhat natsit ovat jo haudassa.
Vaikka nyt Juvan ABC:n vessassa lukikin aikoinaan, että vanhat SS-miehet eivät kuole koskaan…
Ilmoita asiaton viesti
SS … on voimissaan! Savon Sanomat on todiste siitä 😅👍 SS…
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen voi tykönään pohtia:
– kuuluiko Saksan natsipuolueen esittämään ”viralliseen linjaan” mm. juutalaisten joukkotuho, puolen maailman valloittaminen?
– oliko Puolan PiS:n tai Unkarin Fideszin julkituomassa ”virallisessa linjassa” mainittu lehdistönvapauden ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden ankara rajoittaminen, demokraattisen vallanvaihtomekanismin estäminen, jne?
Ilmoita asiaton viesti
Vastaavasti voi nyt kysyä, että kuuluuko persujen tavoitteisiin rasismi. Rasisteja tietysti puolueessa on ja suhteessa enemmän kuin muissa eduskuntapuolueissa. Käsittääkseni rasismia ei kuitenkaan ole kirjattu mihinkään eikä ole esim. puoluekokouksen hyväksymä tavoite.
Muuten, natsien täysin avoin tavoite oli juutalaisten poistaminen yhteiskunnasta, vaikka kansanmurhan toteutus alkoi vasta sodan aikana. Eli tavoite oli täysin selvä.
Ilmoita asiaton viesti
”Käsittääkseni rasismia ei kuitenkaan ole kirjattu mihinkään eikä ole esim. puoluekokouksen hyväksymä tavoite.”
Ei itsestäänselvyyksiä tarvitse mihinkään kirjoittaa ja jopa persuilla on sen verran mediaälyä etteivät ihan pellejä itsestään tee, tai siis nykyisestä enempää.
Ilmoita asiaton viesti
Tulkinta se on tuokin. En tiedä, kuinka paljon tunnet persuja noin henkilökohtaisella tasolla, itse tunnen kohtuullisen hyvin useita ja heitä en osaisi nimetä rasisteiksi. Mutta kuten todettua, rasistejakin löytyy.
Rasismi on kyllä hyvä leimakirves, jos toteaa, että jonkun vieraan kulttuuripiirin edustamat arvot eivät sovi suomalaiseen yhteiskuntaan, niin aika nopeasti joku on leimaamassa rasistiksi. Tämä näkyy vaikkapa koulumaailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän persuilla mitään muuta poliittista agendaa kuin rasismi ja sen normalisoiminen. Vaan ei sitä(kään) ole puolueen ”viralliseen linjaan” kirjattu.
Ilmoita asiaton viesti
Melkoinen yleistys. Ei mitään muuta poliittista tavoitetta?
Ilmoita asiaton viesti
Katso itse hallitusaikana PS:n tekemää politiikkaa. Kaikesta muusta syntyy lehmänkaupat – paitsi rasismista.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko, että hallituksen politiikka on persujen vaatimuksesta ollut rasistista? Mitkähän päätökset ovat olleet selkeän rasistisia?
Ilmoita asiaton viesti
https://www.hs.fi/kirjeenvaihtajat/art-2000010730064.html
Ilmoita asiaton viesti
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010731597.html
Ilmoita asiaton viesti