Vapaavuori on haukuttu, nyt on Kiurun vuoro toimia

THL ilmoitti tänään pitävänsä välttämättömänä, että pääkaupunkiseudulla otetaan käyttöön uusia rajoituksia. Tämä on laitoksen mukaan tärkeää, jotta estetään virusmuunnoksen leviäminen muualle maahan. Nyt se leviää 70 -%:sesti pääkaupunkiseudulla.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) ja terveysasioista vastaava peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kyräilivät toistensa tekemisiä viime syksyisen koronapandemian kiihtymis- ja leviämisvaiheen ajan. Terveysministeri valitti, etteivät Helsinki ja pääkaupunkiseutu olleet  tehneet tarpeeksi koronan torjumiseksi.

Kiuru sivalsi Helsingin pormestaria Ylen pääuutisten haastattelussa 25.11. 2020: ”Minusta ei saivarrella nyt enempää, ei täällä mitään ongelmia ole – – – virusta vastaan pitää taistella ja lopettaa tämä ylimääräinen säätö”.

1/2 Suomen koronavirustartunnoista on Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella.

70 %:a muuntovirustartunnoista on saatu pääkaupunkiseudulla.

Koronan ilmaantuvuus HUS:n alueella on 4 viikossa lähes 2 -kertaistunut samaan aikaan, kun ilmaantuvuus lähes kaikissa muissa sairaanhoitopiireissä on laskenut.

Suomen pääkaupunkiseudun merkitys koko maan pandemialle on 2 -kertainen verrattuna esimerkiksi pääkaupunki Wienin merkitykseen Itävallan pandemialle ja 10 -kertainen verrattuna pääkaupunki Berliinin merkitykseen Saksan pandemialle.

Merkittävimpänä uutena rajoituksena THL haluaa, että baarit, pubit ja yökerhot suljetaan Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa kokonaan mahdollisimman nopeasti ja pidetään kiinni 14.3.  asti. Laitos perustelee, että tartunnat ovat kasvaneet eniten 19–34-vuotiailla.  Useiden laajojen tartuntaketjujen alkuperä on ollut yksityistilaisuuksissa sekä baareissa ja vastaavissa.

Berliinin baarit, pubit ja yökerhot sekä muut ravintolat ovat olleet suljettuina kohta puoli vuotta. Tällä hetkellä kaupungissa on käytännössä ulkonaliikkumiskielto: vain välttämätön liikkuminen kodin ulkopuolella on sallittua.

Myös Wienissä baarit, pubit ja yökerhot ovat olleet suljettuina viime syksystä lähtien. Kaupungissa on tällä hetkellä ulkonaliikkumiskielto kello 20 – 06.

HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen totesi tänään, että ”Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja valtioneuvosto joutuvat nyt näiden suositusten todellisiksi arvioijiksi, koska niillä on päätösvalta”.

Nyt ei ole kyse siitä, mitä Vapaavuori tai Espoon ja Vantaan kaupunginjohtajat tekevät tai ovat tekemättä.

Nyt on kyse siitä, mitä terveysministeri Krista Kiuru tekee. Ja miten nopeasti hän tekee. Kaikki valta ja vastuu ovat nyt  ministeri Kiurulla. Saivarteluun ja säätämiseen ei ole aikaa.

Krista Kiuru, estä virusmuunnoksen leviäminen pääkaupunkiseudulta muualle maahan.

Krista Kiuru, vastaa huutoosi, kanna vastuusi ja toimi!

TimoKrkkinen
Sosialidemokraatit Helsinki

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu