Washingtonin hullu koira ajattelee ja puhuu kuin Hitler

Kuva: John Hain, Pixabay -kuvapankki

YK:n edeltäjän, kuoleman kynnyksellä olleen Kansainliiton jäsenmaiden delegaatioiden edustajat istuivat iltaa järjestön yleiskokouksen puheenjohtajan Eamon de Valeran  tarjoaman illallisen jälkeen syyskuussa vuonna 1938 Genevessä. Irlannin delegaatio oli jakanut illallisella englanniksi käännettyjä otteita Saksan diktaattorin Adolf Hitlerin puheesta, jonka tämä oli pitänyt samana iltana Berliinin Urheilupalatsissa. Puhe oli merkittävä ja Saksan propagandakoneisto lähetti sen tarkoituksellisesti suorana lähetyksenä kuultavaksi kymmenissä eri maissa.

Puhetta oli kuunneltu suorana muun muassa valtameren toisella puolella Garfieldin lukiossa Los Angelesissa, jonka oppilaat oli koottu juhlasaliin kuuntelemaan lähetystä. Vaikka diktaattori pauhasi saksaksi, hänen puheensa voima, fanaattinen sävy ja 15 000 kuulijan hurraukset tekivät vaikutuksen amerikkalaisiin lukiolaisiin, joista moni oli taisteleva  samaa miestä vastaan 6 vuoden päästä Euroopassa.

Hitler puhui jo kuukausia jatkuneesta Tsekkoslovakian sudeettikriisistä.

Tsekkoslovakian puolella niin sanotulla Sudeettialueella asuneet 3 miljoonaa saksankielistä halusivat liittyä Natsi-Saksaan tai saada vähintään autonomian. Hitler oli jo marssittanut joukkonsa Ranskan Reininmaahan ja Itävaltaan ja liittänyt ne valtakuntaansa. Nyt hän uhkasi suorassa radiolähetyksessä koko maailman kuullen marssia viikon sisällä Tsekkoslovakiaan ja liittää Sudeettialueen valtaansa ellei tsekkihallitus suostu kaikkiin sudeettien ja Natsi-Saksan vaatimuksiin.

Puheessaan Hitler väitti Tsekkoslovakian presidenttiä Eduard Benesia diktaattoriksi, joka juonitteli, valehteli, terrorisoi ja tappoi  saksankielistä vähemmistöä tarkoituksenaan tuhota se. Saksan diktaattori perusteli pitkään, miten maan kaikki toimet sudeettissaksalaisten puolesta tähtäsivat vain ja ainoastaan rauhaan.

”Olen vakuuttanut hänelle (Britannian pääministerille Neville Chamberlainille), ettei Saksan kansa halua muuta kuin rauhaa – – –  Olen vakuuttanut hänelle ja toistan sen teidän edessänne, että kun tämä asia on ratkaistu, Saksalla ei ole enää mitään aluevaatimuksia Euroopassa”.

Hitlerin puhe huipentui täyteen hurmokseen, jossa hän julisti Saksan kansan hylänneen demokraattisen fraseologian ja marssivan yhtenä johtajansa takana ja olevan yhtä johtajansa kanssa.

”Se pitää minun tahtoani tahtonaan samoin kuin minä pidän kansan tulevaisuutta ja kohtaloa toimieni oikeutuksena”.

”Hullu koira, joka pitäisi ampua”

Suomea Geneven kokouksessa edusti ulkoministeri Rudolf Holsti.  Hän on Suomen historian nerokkaimpia diplomaatteja, joka  oli ulkoministeri 6:ssa hallituksessa sotien välillä. Hän käytännössä loi Suomen ulkopolitiikan.

Pian Hitlerin puheen ja Geneven Kansainliitto -kokouksen jälkeen Suomen Berliinin -suurlähettiläs kutsuttiin puhutteluun Saksan ulkoministeriöön. Hänelle väitettiin, että Suomen ulkoministeri oli solvannut Saksan johtajaa humalassa.

Väitteen mukaan Holsti oli juonut runsaasti Kansainliiton puheenjohtajan de Valeran illallisilla,  sen jälkeen kuunnellut radiosta Hitlerin Urheilupalatsi -puhetta ja haukkunut: ”Hitler on hullu koira. Hänet pitäisi ampua.” Paikalla oli ollut Saksan edustaja.

Holsti varmasti piti Hitlerin syytteitä Tsekkoslovakian presidenttiä kohtaan ja hurmoksellista uhoa johtajansa kanssa yhtenä marssivasta kansasta hulluutena –  vaarallisena hulluutena. Hän  kiisti kuitenkin syytteet Hitlerin julkisesta haukkumisesta.

Ulkoministeri perusteli, ettei illallisilla edes kuunneltu Hitlerin puhetta, vaan niiden jälkeen Ranskan entinen pääministeri Paul Boncour ja muut Ranskan delegaation jäsenet olivat pyytäneet häntä kääntämään irlantilaisten jakamat englanninkieliset otteet ranskaksi. Holstin mukaan hän käänsi myös Hitlerin kovat kommentit Tsekkoslovakian pääministeristä ja ilmeisesti paikalla ollut saksalainen diplomaatti oli ymmärtänyt ne Suomen ulkoministerin omiksi kommenteiksi. Hitler oli kutsunut Benesiä ”valheen isäksi” ja ”hulluksi mieheksi”, jonka hallinto oli ”mätä, inhottava ja rikollinen”.

Holstin puolustautuminen ei auttanut, vaikka hän oli presidentti Kyösti Kallion luottomies. Vaakakupissa ei painanut pelkkä väitetty välikohtaus, vaan suurvalta-Saksan jo pitkään osoittama epäluottamus Suomen ulkoministeriin.

Holsti katsoi parhaaksi väistyä ja erosi ministeriydestä. Hän kuitenkin tiesi olevansa salaliiton uhri, johon näkemykseen myös presidentti yhtyi.

Tutkimus on osoittanut, että Saksan Suomen -suurlähettiläs Wipert von Blücher oli aloittanut lokakampanjan jo heti Holstin ministerinimityksen jälkeen 2 vuotta aiemmin.

Von Blücher kampanjoi Holstia vastaan, koska tämä oli anglofiili ja arvosteli Saksaa. Suurlähettiläs käytti kampanjoinnissaan verkostoa, johon kuuluivat niin Suomen Berliinin -suurlähettiläs, oma myyrä ulkoministeriön tiedotuksessa kuin ex-presidentti P.E. Svinhufvud. Tapausta tutkinut tohtori  Alpo Rusi luonnehtii Natsi-Saksan kampanjaa Suomen ulkoministeriä vastaan poliittiseksi hybridivaikuttamiseksi. Von Blücherin tiedetään raportoineen Berliiniin Holstin eron jälkeen, että ”kaksi vuotta kestänyt aktiomme on saatu menestykselliseen päätökseen”.

Trumpin käytöstä ei voi selittää järjellä – johtajaprofiili ja psykopaatin piirteet liki Hitleriä

Mad dog = Someone who is aggressive and fanatical; an agressor who cannot be reasoned with.  Hullu koira = Hyökkäävä ja kiihkomielinen ihminen, joka käy päälle ja jonka käyttäytyminen on järjetöntä.

Suomen ulkoministerin 1930 -luvulla Hitleristä käyttämä luonnehdinta hullu koira sopii yllä olevan sanakirjamääritelmän perusteella  hyvin Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin. Hitler oli vallan- ja verenhimoinen hullu koira, jonka käytös hipoi mielipuolisuutta. Trump ei liene verenhimoinen, mutta muutoin hänen johtajaprofiilinsa on  samankaltainen kuin Hitlerin.

Trumpin on arvioitu olleen erään psykologisen persoonallisuusluokittelun (MIDC) perusteella presidenttinä kunnianhimoinen, dominoiva, ulospäin suuntautunut ja huimapäinen johtaja.

Tämän luokittelun mukaan kunnianhimoisuus tarkoittaa, että henkilö on rohkea ja itsevarma ja toimii kuin hänellä olisi oikeutus mitä tahansa tekeekin. Dominoivuus tarkoittaa, että henkilö nauttii vallasta ja vaatii kunnioitusta ja kuuliaisuutta. Ulospäin suuntautuvuus tarkoittaa tässä persoonallisuustyypissä, että henkilö on dramaattinen huomion kerääjä, saa kiksinsä sosiaalisista tilanteista, pyrkii olemaan suosittu ja luottaa vahvasti sosiaalisiin kykyihinsä. Hän on impulsiivinen, ei kykene toimimaan kurinalaisesti ja kyllästyy nopeasti rutiineihin. Huimapäisyys tarkoittaa tässä, että henkilö pilkkaa perinteitä, saattaa toimia vastuuttomasti ja on taipuvainen sivuuttamaan totuuden ja jopa lain.

Trumpin persoonallisuutta on verrattu Hitlerin persoonallisuuteen ja erään arvion mukaan hänellä saattaa olla jopa enemmän psykopaatin piirteitä kuin Hitlerillä.

Tämän vertailun perusteella Trumpin ”pisteet” psykopaatin persoonaan kuuluvassa pelottomassa dominoinnissa (sosiaalinen vaikuttaminen, pelottomuus, stressinsieto) ovat korkeammat.

Itsekeskeisessä impulsiivisuudessa he ovat tasoissa.

Psykopaatin ”sydämettömyydessä” ja machiavellismissa Trump on melko korkealla, mutta se on hänessä heikompi piirre kuin Hitlerissä. Sydämettömyys mittaa johtajan kyvyttömyyttä empatiaan ja tahtoa ajaa tavoitteitaan muista välittämättä  tarkoittaen esimerkiksi helppoutta tehdä päätös lähettää ihmisiä sotaan. Machiavellismi tarkoittaa, että johtaja ei menestystä tavoitellessaan kunnioita minkäänlaisia moraaliperiaatteita ja hänelle tarkoitus pyhittää keinot. Kaikki tähtää vallan hankkimiseen ja sen säilyttämiseen.

Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi valittu Joe Biden sanoi torstaina, ettei Trumpin käytös vaalien jälkeen sinänsä vaaranna vallan vaihtumista, mutta ”antaa kammottavan kuvan siitä, millainen maa me olemme.”

Yhdysvaltain presidentin käytöksessä on käsittämättömintä, että juuri kun hän tuntuu ylittäneen itsensä mielettömällä käytöksellä, hän ylittää itsensä uudelleen.

Suomalaisen on mahdotonta kuvitella, että presidenttimme kykenisi puhumaan yhtä järjettömästi kuin Yhdysvaltain presidentti puhuu.

Trumpin retoriikka noudattaa Hitlerin oppeja

Trumpin vaalikampanjan lakimiehiin kuuluva Sidney Powell väitti Trumpin lakimiestiimin torstaisessa tiedotustilaisuudessa, että useissa osavaltioissa käytetyt Dominion Voting Systemsin valmistamat äänestyskoneet käyttävät ohjelmistoa, joka on luotu Venezuelan entisen kommunistipresidentin Hugo Chaevezin ”ohjauksessa” väärentämään hänen omien vaaliensa tuloksia ja että samalla Dominion -teknologiayrityksellä on yhteyksiä Clintonin säätiöön ja kansainväliseen liikemieheen George Sorosiin. 

Kyseistä tiedotustilaisuutta vetänyt Trumpin henkilökohtainen lakimies Rudy Giuliani väitti jo viime viikonloppuna, että Dominion -yhtiöllä ”on läheiset, läheiset yhteydet Venezuelaan ja sitä kautta Kiinaan”.

Trumpin kampanjan lakimiestiimi väittää käytännössä, että Bidenin voiton takana oli Kiinan ja muiden kansainvälisten kommunistien, Clintonin perheen sekä Sorosin salaliitto.

Tämä salaliittoväite on vainoharhaisuutta tai valetta. Dominion -yhtiöllä ei ole yhteyksiä Venezuelaan, Clintonin säätiöön eikä Sorokseen.

Adolf Hitlerin ja natsien ideologiaa ja käyttäytymismalleja on tutkittu diskurssianalyysilla. Diskurssianalyysi on tutkimusmetodi, jonka avulla tuodaan esiin diskurssin tuottajan (kielenkäyttäjän kuten puhujan tai kirjoittajan) sosiaalipsykologisia ominaisuuksia sekä tapaa hahmottaa maailmaa.

Natsi-Saksan viestintään kohdistunut diskurssianalyysi on perustunut hypoteesiin, että Kolmannen valtakunnan kaltaiset identiteetiltään heikot poliittiset järjestelmät pyrkivät oikeuttamaan vallankäyttöään manipulaation avulla.

Kolmannen valtakunnan poliittinen järjestelmä oli heikko, koska se oli ideologisesti ja hallinnollisesti sekava. Tässä mielessä myös Trumpin hallintoa voi pitää identiteetiltään heikkona poliittisena järjestelmänä: sen ideologia on sekoitus Republikaanipuolueen ohjelmaa ja Trumpin näkemyksiä ja sen hallinto on sekava ja häälyvä, esimerkkinä Trumpin ajasta käytetty nimitys ”Valkoisen talon pyöröovi” eli jatkuva huippuvirkamiesten erottaminen, eroaminen ja muu vaihtuminen.

Tällainen identiteetiltään heikko järjestelmä etsii itselleen vihollisia joko oman yhteiskunnan sisältä tai ulkopuolelta ja väittää heidän uhkaavan omaa olemassaoloaan, jotta kansan aggressio kohdistuisi muualle kuin yhteiskunnan sisäisiin asioihin ja vallitseviin epäkohtiin. Kansalliset ja kansainväliset poliittiset vastustajat kriminalisoidaan, häpäistään ja nujerretaan kielen avulla.

Hitlerin ja kansallissosialistien suurin syntipukki olivat juutalaiset. joita syytettiin milloin mistäkin ja joiden tuhoaminen oli siten oikeutettua. Muita syntipukkeja olivat demokratian kannattajat, marxistit, kapitalistit, ulkovallat, älymystö, vallankumoukselliset, homoseksuaalit – milloin mitkäkin.

Trumpin suurimpia syntipukkeja kiinalaisten ohella ovat naapurit meksikolaiset.

Trump on viime aikoina esiintynyt Meksikon ystävänä. mikä liittynee  hänen kautensa päättymiseen ja käytyihin vaaleihin sekä latinoäänestäjien kosiskeluun. Meksikon nykyinen presidentti Lopez Obrador kiitteli heinäkuussa Valkoisessa talossa käytyään, että Trump ”on muuttanut täysin retoriikkaansa” Meksikoa kohtaan. Adolf Hitlerkin oli mestari muuttamaan retoriikkansa ulkovaltoja kohtaan tilanteen mukaan, kunnes aloitti Toisen maailmansodan. 2/3 meksikolaisista pitää yhä Trumpia vastenmielisenä.

Mutta ensimmäisessä presidentinvaalikampanjassaan Trump käytti hyväkseen ja lietsoi kytenyttä vihaa meksikolaisia maahanmuuttajia kohtaan. Käytännössä hän levitti ja lietsoi etnistä rasismia meksikolaisia kohtaan, pitkälti samaan tapaan kuin Hitler hyödynsi juutalaisia kohtaan kytenyttä vihaa. Trump lupasi rakentaa muurin, joka suojaa ”huumeita välittäviltä, rikollisilta ja raiskaavilta” meksikolaisilta, jotka ”eivät ole ihmisiä, vaan eläimiä”.

Donald Trump on hyödyntänyt Meksiko-vihaa ja luvannut rakentaa muurin, joka suojaa ”huumeita välittäviltä, rikollisilta ja raiskaavilta” meksikolaisilta, jotka ”eivät ole ihmisiä, vaan eläimiä”. (Kuva Donald. J Trumpin twittertili)

Trump tapasi Meksikon vastaisen muurinsa rakentamista kannattavia kalifornialaisia kunnallispoliitikkoja huhtikuussa 2018, siis vain pari vuotta sitten. Yhdysvaltain virassa oleva presidentti rinnasti naapurimaan kansalaiset eläimiin:

”Maahamme tulee tai yrittää tulla ihmisiä, ja pysäytämme suuren osan heistä, mutta heitämme ihmisiä ulos maasta. Te ette uskoisi, kuinka pahoja nämä ihmiset ovat. Ne eivät ole ihmisiä. Ne ovat eläimiä”.

Meksikon ulkoministeri toimitti Yhdysvaltain ulkoministeriölle nootin, jossa katsoi Yhdysvaltain presidentin kommenttien loukkaavan Meksikon kansalaisten ihmisarvoa.

Natsi-Saksassa tuotettiin Der ewige Jude (Ikuinen juutalainen) -nimien propagandaelokuva vuonna 1940.

Elokuva esitettiin vain pari viikkoa toisen antisemitiittisen propagandaelokuvan Vallanhimo jälkeen. Tarkoituksena oli, että historiallinen draama Vallanhimo herättäisi kansassa juutalaisvastaisia tunteita, jotka dokumenttielokuvana esitelty Der ewige jude oikeuttaisi jälkikäteen. Sekä Hitler että propagandaministeri Joseph Goebbels osallistuivat tiiviisti elokuvan sisällön suunnitteluun.

Elokuvassa juutalaiset rinnastetaan kaikkialle virtaavaan rottalaumaan, joka tartuttaa yhteiskuntia. Elokuvassa näytetään nopeita peräkkäisiä otoksia juutalaisista puolalaisessa ghetossa ja rottalaumasta. Tällä rinnastetaan Itä-Euroopan juutalaiset rottien muuttoliikkeeseen. Yhdessä kohtauksessa näytetään rottien ryöpsähtäminen esiin viemäristä ja perään leikataan otos ihmisvilinästä juutalaisgheton kadulla. Ihmisvilinästä zoomataan otoksia epämuodostuneen tai sairaan näköisistä juutalaisista. Elokuvan kertoja toteaa: ”kuten rotat ovat eläinkunnan tuhoeläimiä, juutalaiset ovat ihmiskunnan tuhoeläimiä ja levittävät samalla tavalla tauteja ja korruptiota”.

Kesäkuun 10. päivänä vuonna 2018 julkaistiin valokuvaaja John Mooren uutiskuva,  jossa 2-vuotias hondurilaistyttö itkee, kun rajapoliisi tarkistaa hänen äitiään autoa vasten ennen kuin molemmat viedään maahantulijoiden säilöönottokeskukseen. Kuva aiheutti valtavan kansainvälisen protestin Trumpin hallinnon noudattamaa maahan pyrkivien lasten ja vanhempien rajalla erottamista vastaan. Samassa yhteydessä tuli julki ilmakuvia maahantulijoiden säilöönottokeskuksista, joissa näkyi lapsia. Julkaistiin kuvia myös maahantulijoiden lapsista häkeissä ja pelkkien vilttien alla taivasalla.

Viikkoa myöhemmin 19.6. Trump kampanjoi Twitterissä protesteja vastaan ja pyrki oikeuttamaan nollatoleranssipolitiikkansa Meksikon rajalla. Hän väitti, etteivät demokraatit välitä laittomien siirtolaisten rikoksista ja että Demokraattipuolueen poliitikot  ”haluavat laittomien siirtolaisten, olivat nämä kuinka pahoja tahansa, virrata ja tartuttaa maamme, kuten MS-13 (meksikolainen rikollisjengi)”.

Mediassa kiinnitettiin huomiota, että Trumpin kielenkäyttö meksikolaisista siirtolaisista oli analoginen natsien kielenkäyttöön juutalaisista: eivät ihmisiä, vaan eläimiä ja virtaavat maahan ja tartuttavat yhteiskunnan.

”Trumpin hallinnon politiikka erottaa lapset siirtolaiseksi pyrkivistä latinovanhemmistaan on inhottavaa. Se tuo mieleen natsien strategian jakaa juutalaisperheet. Rasismia mitä ilmeisimmillään”, tunnettu meksikolais-amerikkalainen juutalainen kirjailija Ilan Stavans tviittasi.

Kuva Donald. J Trumpin twittertili

Selkeä yhdistävä piirre Trumpin, Hitlerin ja kansallissosialistien kielessä on, että ilmaisutapa on liioitteleva ja mahtipontinen, minkä tarkoitus on korostaa (natsien ja Trumpin) hallinnon suuruutta ja vahvuutta.

Natsien kohdalla tästä seurasi, että heidän teksteistään tuli vaikeaselkoista sanahelinää. Onko tuttu piirre Trumpin puheissa?

Trump käyttää samoja keinoja kuin natsit: runsaasti superlatiiveja, paisutellut lukusanat, iskusanat, paatos, toistetaan sanoja, joilla ei mitään merkitystä informaation kannalta.

Kansallissosialistit pyrkivät pyhittämään poliittisen järjestelmänsä ”Jumalan tahtona”. Valtakunnan ja puolueen johdon toimet esitettiin ”korkeampana tehtävänä”. ”Führer” oli Jumalan lähettiläs, kohtalon valitsema kansan vapauttaja.

”Näen, että johdatus on kutsunut minut palvelemaan kansaani ja vapauttamaan sen kauheasta hädästään” (Hitlerin valtiopäiväpuhe huhtikuussa vuonna 1939).

”Uskon, että oli Jumalan lähettämä siunaus, että sain sen. Se oli onni onnettomuudessa, Sain sen, kuulin tästä lääkkeestä, sanoin antakaa minun ottaa sitä. Se oli minun ehdotukseni, sanoin antakaa minun ottaa sitä ja oli uskomatonta miten se toimi, uskomatonta.  – – – Se teki upeaa työtä. Haluan teidän saavan mitä minä sain ja annan sen ilmaiseksi, ette joudu maksamaan siitä. – – – Tulette saamaan lääkkeen, se tulee olemaan ilmaista. Hoidamme sitä sairaaloihin niin nopeasti kuin pystytte ja me pystymme ja tulette näkemään hämmästyttävien asioiden tapahtuvan, koska näemme, että meidän armeijamme jakaa sen. Sitä sanotaan logistiikaksi. He jakavat satojatuhansia kappaleita päivässä, Tämä on helppo nakki heille. Kenraalimme odottavat jo määräystä ja valtuutusta ja lääkeyhtiöt ovat valmistaneet sitä paljon”. (Donald Trump Valkoisen talon pihalla lokakuussa 2020 sairastuttuaan koronavirusinfektioon).

Hitler käytti paljon arkikielisiä ilmaisuja, koska hän halusi puhutella erityisesti suuria massoja, joiden koulutustaso oli alhainen. Hän kirjoitti jo Mein Kampfissa, että kielen täytyy olla sellaista, että myös henkiseltä kapasiteetiltaan rajoittuneimmat vastaanottajat pystyvät identifioitumaan sen kautta. Hän haukkui muita poliitikkoja puheissaan esimerkiksi nolliksi, moukiksi tai lampaanpäiksi.

Kuulostaako tutulta tämän päivän maailman mahtavimman miehen suusta?

Trumpin kieli on paitsi Hitlerin opin mukaisesti kansankielistä myös muokkamaista. Hillary Clinton on Kiero-Hillary, Joe Biden on Unelias-Joe, Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on Hullu-Nancy. Trump todellakin puhuu ja esiintyy siten, että myös henkiseltä kapasiteetiltaan rajoittuneimmat vastaanottajat pystyvät identidioitumaan sen kautta. Törkeimpiä esimerkkejä on Trumpin edellisten presidentinvaalien puhe, jossa hän pilkkasi kylmästi, julkeasti, ilkeästi ja täysin alatyylisesti silloisen kanssakilpailijansa Hillary Clintonin sairastumista keuhkokuumeeseen. Hän käytti Clintonin sairastumista hyväkseen härskisti. Siten, että henkiseltä kapasiteetiltaan rajoittuneimmatkin ymmärsivät viestin.

Kiinalaiset, meksikolaiset, kommunistit, demokraatit, WHO, pääpiru Obama – Trumpin salaliittoteoriat ovat kuin natseilla

Hitlerin ja natsien punaisena lankana oli kaikenlaisten salaliittoteorioiden lietsominen. Ensin niillä perusteltiin natsihallinnon röyhkeitä toimia ja politiikkaa. Kun sotaonni myöhemmin kääntyi, epäonni käännettiin salaliittojen syyksi.

Salaliittoteoriat ovat myös Trumpin toimien ja politiikan punainen lanka. Venezuelan, Kuuban ja Kiinan kommunistien sekä Clintonien ja Soroksen suuren salaliiton syyttäminen Trumpin vaalitappiosta, ”vaalien varastamisesta”, on vain presidentin lukuisten salaliittoteorioiden huipentuma.

Kuten Hitlerillä ja natseilla, Trumpin lista salaliitoista on pitkä.

 

Kuva: Donald J. Trumpin twittertili

Trumpin mielestä ilmastonmuutos on ”huijaus”, jolla yritetään tuhota  Yhdysvaltain teollisuuden kilpailukyky.  Sen takana on salaliitto.

”Kiina loi globaalin ilmaston lämpenemisen konseptin ajaakseen omaa etuaan ja tarkoituksena oli tehdä USA:n teollisuus kilpailukyvyttömäksi” (Trumpin tviitti marraskussa 2012)

Myös edellisissä, Trumpin lopulta valitsijamiesten määrällä voittamissa vaaleissa oli hänen mukaansa salaliitto häntä vastaan. Kolmessa hänen häviämässään osavaltiossa tehtiin hänen mukaansa ”vaalivilppi”. Salaliitto järjesti Trumpin mukaan Hillary Clintonille 5 miljoonaa laitonta ääntä.

Viime toukokuussa Trump tviittasi, että maailman terveysjärjestö WHO jätti ottamatta huomioon ja varoittamatta koronaviruksesta, vaikka tiedelehti Lancet oli kirjoittanut Kiinan Wuhanista levinneestä viruksesta jo joulukuussa 2019. Salaliitto Kiinan suojelemiseksi.

Tiedelehti Lancet kumosi väitteen ja ilmoitti julkaisseensa ensimmäisen artikkelinsa Kiinassa alkaneesta pandemiasta vasta tammikuun lopussa 2020.

Oudoimpia Trumpin salaliittoväitteistä on Obamagate. Mystinen termi, johon hän on viitannut erilaisten tapahtumien yhteydessä ja antanut ymmärtää jonkin salaliittomaisen Obamagaten olevan kaikkien ikävien asioiden takana.

Kun entinen presidentti Barack Obama arvosteli toukokuussa USA:n hallitusta koronpandemian hoidosta, Trump viittasi seuraavana päivänä lyhyesti ”OBAMAGATE!”. Päivää myöhemmin Washington Postin toimittaja kysyi Trumpilta, mihin Obama on syyllistynyt. Trump vastasi:

”Obamagate. Se on ollut meneillään jo pitkän aikaa. Se alkoi jo ennen valintaani ja on häpeällistä, että se tapahtui. Tapahtui eräitä kauheita asioita ja sellaisten ei saa antaa enää koskaan tapahtua maassamme.”

Toimittajan tivatessa, mikä rikos oli, presidentti vastasi: ”Tiedätte kyllä mikä rikos oli. Rikos on selkeä kaikille. Sinun tarvitsee vain lukea lehtiä, paitsi teidän lehteänne”.

Muutaman päivän kuluttua Trump tviittasi jälleen: ”Obamagate on USA:n historian suurin poliittinen skandaali”.

Yhdysvaltain presidentti jopa kehotti kongressia kutsumaan edeltäjänsä Obaman kuultavaksi ”suurimmasta poliittisesta rikoksesta”. Näin ei tietenkään tapahtunut, koska kukaan ei tiedä mikä Obamagate on.

”Rasisti on rasisti, sovinisti on sovinisti, narsisti on narsisti, valehtelija on valehtelija, vaikka olisikin suurvallan päämies”.

Näin kirjoitti toimittaja Yrjö Rautio perjantaina Helsingin Sanomien kolumnissaan.

Hän jatkaa:

”Jokainen yksinvaltaan pyrkivä alistaa ensitöikseen palvelukseensa median ja oikeuslaitoksen ja käy sen jälkeen kansalaisten perustuslaillisten oikeuksien kimppuun. Sitten hän varmistaa, ettei hänen valtaansa voida kumota ainakaan demokratian keinoin. Kaikkea tätä on Trumpkin yrittänyt, mutta ei ole siihen kyennyt.”

Rautio päättää: ”Perintö, jonka Trump jättää, ei ole juridinen rikos, mutta suunnaton poliittinen ja moraalinen rikos se on hänen omaa kansakuntaansa kohtaan.”

Totta joka sana.

Amerikan Hitler.

 

 

 

TimoKrkkinen

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu