Väistely riittää, Mika Lintilä: Korotukset jäädytettävä

Ei, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), ei. Tästä et nyt todellakaan selviä vain siistimällä sähköverkkoyhtiöitten riistokorotusten tasoa hieman vähemmän riistäväksi.

Jos siirtohintoja ei millään voida suoraan alentaa, korotukset on jäädytettävä kokonaan vähintään kolmeksi vuodeksi. Siihen hallituksella ja eduskunnalla on varmasti keinot. Sen jälkeen enintään muutaman prosentin vuosikorotukset – sellaiset kuin verkon ylläpito ja parantaminen todella edellyttävät.

Jokainen tietysti tietää, mistä puhun. Yle paljasti äskettäin verkkoyhtiöitten nostaneen sähkön siirtohintoja jopa moninkertaisesti verrattuna siihen, mitä asiakaskirjeissä kiihkeästi hehkutetut sähköverkon parannustyöt ovat oikeasti niille maksaneet.

Asiakasviestintään onkin jäänyt kivasti rahaa tulopuolen noustessa kovaa ja jylisten kun Saturn V -raketti Maata kiertävälle radalle Apollo-kuualus kärsässään.

Hurjimpien korotusten takana on Energiaviraston 2016 toteuttama verkkoyhtiöiden valvontamallin muutos, josta joku ehkä voisi ilkeästi sanoa, että valvonta lopetettiin.

Kenties toimiva valvonta oli liian työlästä viraston pomojen palkkaukseen nähden. Eihän ihminen edes kestä liiallista valvomista sairastumatta. Toivottavasti tämä sentään vältettiin.

Kaiken huipuksi verkkofirmat ovat kyenneet tekemään maakaapelointeja paljon Energiaviraston arvioita halvemmalla kilpailuttamalla urakoitsijat kuralle. Näin tuotot ovat kasvaneet tuplasti sen mitä viraston ekspertit laskeskelivat.

Sähkönkäyttäjä ei tästä yrittäjien kuristamisesta ole hyötynyt hevonhumpan vertaa. Verkkoyhtiöille sekin on ollut kuin lupa kirjoittaa suurempia numeroita tiliotteeseen ja osinkoihin.

Koko roskan luomiskertomuksen keskiössä on Fortumin sähköverkon myyminen ulkomaisten pääomasijoittajien omistamalle Carunalle. Sehän aloitti pöyristyttävimmät siirtohintojen korotukset ja antoi samalla käyttäytymismallin luokan muille oppilaille.

Erityisesti ministerit Jyrki Katainen (kok), Jan Vapaavuori (kok) ja Pekka Haavisto (vihr) vakuuttelivat luonnollisten monopolien yksityistämisen olevan tosi hyvä juttu, josta ei seuraa maksajaosapuolelle kuin nannaa.

Hitsin hyvin poikia lobattiin, mitäpä tähän muuta voi sanoa.

Nyt kokoomus on kääntänyt kelkkansa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vaati eduskunnassa jopa lisää sosialismia sähkönsiirtoon, mikä oli hauska ja fiksu veto, sillä jokainen ymmärtää ettei kokoomus koskaan mitään sosialismia tule ajamaan.

Tähän on tultu, että perussuomalaisten ansiosta kykypuoluekin voi käyttää s-sanaa myönteisessä mielessä. Persuissa ei olisi mahdollista moinen, kirosana mikä kirosana.

Nyt on syytä toivoa, että kokoomus pysyy mahdollisimman tiukkana ja ajaa hallituksesta vasemmalta ohi, mikä muuten liikennesääntöjenkin mukaan on täysin oikein.

Lintilän lässytys korotusten suitsimisesta ansaitsee saada oppositiolta kunnon löylytyksen. Kansalaisille ja yrityksille satoja miljoonia maksaneita mokia ei voi paikata tekemällä uusia, hiukan pienempiä virheitä.

Toivottavasti kukaan ei enää kehtaa esittää vesilaitostenkin privatisointia kuten Jyväskylässä taannoin. Se olisi tässä konkurssissa kyllä irvokkuuden huippu.

En ole järin usein kehottanut kokoomusta pysymään tiukkana ja jyrkkänä, mutta nyt sen teen. Tällä kertaa hallituksen on saatava painetta megapascaleissa mitattava määrä. Kansa on nyt, anteeksi ruma sana, kyrpiintynyt.

******

Mikähän olisi suomalainen vastine hokemalle ”Make America Great Again”? Tietenkin ”Tehdään Isänmaastamme Suomesta Suuri!” Se lyhentyy esimerkiksi T-paitaan tai lakkiin kivasti logoksi (kiitokset kaimalleni Timo P.:lle):

 

Muistatko vielä ajan, jolloin ventovieraatkin halattiin? Oletko selvittänyt viranomaisilta, saatko enää kosketella edes itseäsi? Näitä kysyy ja vähän vastaakin ultrakevytyhtye Kuumat kollit musiikkiteoksessaan Korona-Suomi. Kuuntele, ihmettele ja kommentoi tätä Don McLeanin mestarillisen American Pie -sävellyksen ajan hermoille pahoin käyvää kiusausta! (Obs! Alustan tiedostokoon rajoitus heikentää äänenlaatua. Kollit pyrkivät laittamaan heleämmän version Youtubeen mahdollisimman pian.)

TimoPeltonen

Seteliselkärankainen evoluution lopputuote. Altis ilmaiselle nesteytykselle. Tolkun ihmisen mallikappale.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu