Mika Aaltolan jättisuosio enteilee uutta ”Honka-liittoa”

Moni hieraisi silmiään kahdesti, kun Ilta-Sanomat julkaisi uusimman presidenttikyselynsä. Kärjessähän keikkui 44 prosentin hyväksynnällä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, joka ensimmäistä kertaa jätti taakseen jopa gallupien kestosuosikit, vihreitten Pekka Haaviston ja keskustan Olli Rehnin.

Sen jälkeen niin media kuin Aaltola itsekin ovat pyöritelleet Geo-pojan iskän ehdokkuuden eväitä ympäri ämpäri. Selväksi on tullut ainakin se, että mies itse ei kategorisesti kieltäydy. Aaltolan mielestä olisi kansanvallan vähättelyä lyödä ovi kiinni ja säppiin jo tässä kohtaa. Hyvin päätelty.

Mikään puolue ei tietenkään vielä nyt ole Aaltolaa kysellyt, ja kansanliikkeen mahdollisuuksiin hän kertomansa mukaan ei oikein jaksa uskoa, vaikka myös Sauli Niinistö valittiin toiselle kaudelle sellaisen kautta.

Ylen Ykkösaamussa Aaltola totesi, ettei hänellä olisi aikaakaan kansanliikkeen johtamiseen, mihin toimittaja Seija Vaaherkumpu huomautti, että hän tuskin sentään joutuisi sitä rekeä yksin vetämään.

Kansanliike on yksi skenaario, ja mahdollista on sekin, että jokin vakavasti otettava puolue pyytää kansansuosikkia ehdokkaakseen – ainakin jos gallupnumerot yhä kaunistuvat.

On kuitenkin kolmaskin vaihtoehto: se että kaksi keskeistä puoluetta pyytävät yhdessä.

Niin on käynyt ennenkin. Urho Kekkosen nujertamiseksi vuonna 1961 perustetussa Honka-liitossa oli kokoomuksen ja SDP:n seurana vielä neljä pientä puoluetta. Poliittisesti täydellisen kokemattoman oikeuskansleri Olavi Hongan ehdokkuus sammui, kun Neuvostoliitto alkoi nähdä Suomen suunnalla Saksan uhkaa. Hongan kaatuessa uhkakin poistui.

Koska keskusta luultavasti jää huhtikuun vaalien jälkeen nuolemaan haavojaan, ilmeisin seuraava hallitus on näillä näkymin sinipuna. Siinä rungon muodostaisivat Honka-liiton tapaan kokoomus ja demarit.

Sanna Marin ei presidenttiehdokkaaksi vielä lähde, ja Petteri Orpon sydämellä on riittävästi painetta oletettavan silloisen pääministerin vauhdissa pitäjänä. Kun myös Alexander Stubb kieltäytyi, kummallakaan isolla puolueella ei ole tyrkyllä valmiiksi kohtalaisen valovoimaista presidenttiehdokasta.

Näin on hyvin mahdollista, että molemmat puolueet jäävät toisessa tulosillassa lopulta nuolemaan näppejään. Elleivät jo ensimmäisessä.

Lisäksi todennäköisesti ensi vuonnakin on otettava huomioon Venäjän hyökkäyssota ja saatanallisen vaarallisena jatkuva maailmantilanne, joka suorastaan kirkuu luovia ja tavallisesta menosta edukseen poikkeavia ratkaisuja.

Kuten sitä, että kokoomus ja SDP yhdessä pyytävät Mika Aaltolaa presidenttiehdokkaakseen.

Tällaisessa asetelmassa ”oman” ehdokkaan voitto olisi puolueille jos ei nyt varma, niin ainakin erinomaisen lähellä.

Mika Aaltolalle taas kyseessä olisi kummisedän tarjous, josta ei mitenkään voisi kieltäytyä.

Originaali Honka-liitto perustettiin 10 kuukautta ennen vaaleja, mutta myös alkukesästä, hallituksen synnyttämisen jälkeen, ehtisi nykymaailmassa ihan hyvin.

Aaltola on toki politiikan maailmassa kokematon, kun ei kerran poliitikko ole vaan tutkija. Sen sijaan hän tietää presidentin toimenkuvaan kuuluvasta ulkopolitiikasta suunnilleen kaiken tietämisen arvoisen. Psykologian tutkinnostakin voi olla hyötyä joskus erikoisten ulkomaanelävien kanssa pärjäillessä.

Haaviston raudanlujaa kokemusta hänellä ei tietenkään ole, mutta eipä ole väitettyjä mainehaittojakaan. Tietääkseni kukaan ei ole ilmoittanut kuulleensa pomon karjuvan alaisilleen UPI:n käytävillä.

Ja sitten Haavistolla on se toinen ”haitta”, joka useimmille ei merkkaa yhtään mitään, mutta voi viedä ratkaisevat äänet.

Näillä kahdella herralla on yhteistä se, että sosiaalisen median putinistis-lahkouskonnollinen äärioikeisto vihaa kumpaakin niin palavasti, että sanat sekoavat näppiksellä ja caps lock hirttää kiinni.

Tiukan Venäjä-linjansa vuoksi Aaltola tällä haavaa jopa ohittaa Haaviston vihakommenttien määrässä. Näin hän on yltänyt kieltäytymättömien nimien sarjassa ykkössijaan tässäkin lajissa. (Kieltäytyneet mukaan lukien Sanna Marin on tietysti ylivoimainen.)

Etenkin kajahtaneimmille somen ihmebantuille on olevinaan aivan selvää, että Aaltola on CIA:n agentti, jonka tavoite on saada Suomi Yhdysvaltain kaavaileman Venäjän-vastaisen sodan näyttämöksi.

Samoille ihmisille on faktaa sekin, että koronarokotteet ovat myrkkyä, evoluutio huijaus ja maailma todellisuudessa luotu noin 6000 vuotta sitten.

Uskomatonta vaiko totta, kysyisi varmaan Pahkasika-lehti (1975-2000).

Aaltola on antanut ymmärtää Haaviston olevan hänen pirtaansa erinomainen ehdokas, mikä kertonee UPI:n johtajan omasta ajattelusta yhtä jos toistakin. Olli Rehnin vahvaa talouspoliittista osaamista hän on niin ikään kehunut, mikä voi olla fiksua keljuiluakin, kun presidentillä ei ole mitään tekemistä talouspolitiikan kanssa.

Back to business: Älkää kauheasti hämmästykö, jos maassa vaikuttaa ensi vuonna Uusi honkaliitto!

**********

Vähän puujalanomaisia kevennyksiä tosielämästä:

”XX on Uusi Miss Suomi”

– Iltalehden uutisilmoitus 17.9.

***

”Täällä yhdellä sanalla sanottuna näyttää aika kuivalta, kahdella sanalla sanottuna erittäin kuivalta.”

– Jari Niemelän raportti Etelä-Ranskasta Aamu-tv:ssä 12.8.

***

”Vihreiden pelko on tyhmyyden alku!”

– Timo Soini Aamu-tv:ssä (huutaen!) 14.10.

(Soinin tuntien hän lienee tarkoittanut, että vihreitten pelko on viisauden alku. Muut panelistit katsoivat Timppaa jokseenkin hölmistyneinä.)

+2
TimoPeltonen
Sitoutumaton Tampere

Luottokorttiselkärankainen evoluution välituote. Altis ilmaiselle nesteytykselle. Tolkun ihmisen mullikappale.
Vaatii itseltään paljon, mutta muilta enemmän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu