MT-gallup vahvisti: Halla-aho ei siis todellakaan pääse jatkoon

 

Maaseudun Tulevaisuuden presidenttigallup ei suinkaan tarjoillut lisää jännitystä toiselle kierroksella pääsyyn, vaan vahvisti entiset kärkiasemat melkoisen varmoiksi.

”Mestari” Jussi Halla-Aho on optisena harhana vienyt mediaa kuin litran mittaa, mutta se ei tuo hänelle perussuomalaisten ulkopuolelta kuin fingerporillisen äänestäjiä. Hänen absoluuttinen maksiminsa on siis 18 prosenttia, ja sekin edellyttää että joka ikinen persu sekä käy äänestämässä että runttaa lappuunsa femman.

Mestari on myös ehdokkaista inhotuin, joten vaikka hän selviytyisi jatkoon, mitä siis ei tapahdu, hän häviäisi kakkosella vaikka Jalmari Svartin ravurille. Alexander Stubbista tai Pekka Haavistosta nyt puhumattakaan.

Jussin pikkiriikkinen mahdollisuus piilee siinä, että porvaripuolen äänet yllättäen alkaisivat hajaantua. ”Aleksanteri IV:n” (Suomeahan on hallinnut aiemmin kolme Aleksanteria) henkilötentissä Ylellä kun oli merkillistä sekoilua useammassakin kohdassa.

Ensin Stubb puhui Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden lämpenemisestä, mihin ystävällinen toimittaja ei kiinnittänyt mitään huomiota. Tarkoitti varmaan Kiinaa, vaikka mistäpä minä varmaksi tiedän.

Sitten kysyttiin Intiasta, ja vastaaja alkoi puhua Kiinasta. Taaskaan toimittaja ei reagoinut mitenkään.

Tulkitsen tämän tentattavan armottomaksi jännittämiseksi, jolloin huolellisen valmistautumisen tuloksena vastataan mieluummin siihen mitä oletetaan kysyttävän kuin siihen mitä kysytään. Toimittajakaan ei ollut varautunut Stubbin yllättävään haahuamiseen. Hän toimi helpoimman vaihtoehdon kautta ja jatkoi aivan kuin kaikki olisi mennyt suunnitelmien mukaan.

Olen pitänyt Aleksanteria ihan hyväksyttävänä vaihtoehtona pressaksi, mutta nyt iski epäilys. Jos sanat sekoittava jännitys näkyy jo Ylen kilttien toimittajien edessä, miten se iskeekään jos vastassa on vaatimuksia esittävä diktaattori tai hänen juoksupoikansa?

Onpa Pekka Haavistosta muuten mitä mieltä tahansa, hän on ehdokkaista ainoana antanut ainakin yhden näytön juoksupoikasarjan Sergei Lavrovia vastaan, ja se oli kelpo.

Sivumennen mainittakoon, että sosiaalisessa mediassa on kiihkeää kannatusta gallupeissa tasaista virhemarginaalin alitusta tahkoavalle Sari Essayahille. On ihmisiä, jotka uskovat hänen paitsi voivan päästä toiselle kierrokselle, myös voittavan siellä kenet tahansa. Tyypillisesti nämä puhujat näyttävät tietävän Maan olevan noin 6000-vuotias ja evoluutioteorian saatanallinen huijaus. Tämäpä tästä.

(Vielä enemmän sivuun mennen: Täytin – asiallisesti – ja lähetin Paavo Väyrysen kannattajakortin, kun se oli kerran ilmaista. Jos pyrkijä saa ehdokaskannatusta vitsimielellä myös niiltä jotka eivät häntä äänestäisi kuin pistooli ohimolla eikä siltikään kerrytä 20 000 kannattajakorttia ikään kuin vasemmalla handulla, mitä ihmeen tekoa hänellä olisi itse vaaleissa?)

MT:n mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta voisi kestää Olli Rehniä presidenttinään, ja ”Villi-Olli” onkin havaittavassa nosteessa. Näin suurella vastustamattomuudella tentistään valppaasti selviytynyt Rehn olisi luonteva valinta, sillä ainakin ennakolta hän yhdistäisi kansaa paremmin kuin kukaan toinen. Kaikki muut yli kymmenen kannatuspinnan kandidaatit ovat huomattavasti huonommin siedettyjä.

Jos mikä on tässä kohtaa selvää niin se, että sekä Li Anderssonilta että etenkin Jutta Urpilaiselta vuotaa tosipaikassa rutkasti ääniä Haavistolle – ja kukaties muutama Rehnillekin. Kumpikaan ei satavarmasti etene jatkoon, joten moni vasemmalla kallistuva varmistanee mieluummin Mestarin putoamisen kuin hirttäytyy muuten kannattamaansa puolueeseen.

Mutta vielä niistä Halla-ahon mahdollisuuksista. Voisiko Stubbilta valua niin paljon kannatusta Rehnille, että Mestari ohittaisi Alexin? Haavistoa hän ei esittämistäni syistä syrjäytä missään tapauksessa, ja Pekan kohtalokas alamäki onkin samanlainen harha kuin Jussin kaikki esteet murtava superkiri.

Kokoomuslaiset ovat äänestäjinä tasaisen varmoja omaan pussiin pelaajia, joten Stubbin tippuminen paljon alle puolueen kannatuksen on erittäin epätodennäköistä tentin sekoiluista huolimatta. Näin ollen luultavasti pyörryn ja sitä myöten loukkaan itseni ehkä pahastikin, jos toisella kierroksella ei kamppailekaan voimakaksikko Stubb-Haavisto. 

Ei tule tapahtumaan!

Ellei sitten…

*******

Pari muistiinpanoa:

”Saksan hallitusta johtaa sosiaalidemokraattinen liittokansleri Schöder.”

– Petteri Orpo MTV:llä 12.7.2023

”Venäläiset ja suomalaiset ovat Israelin kansaa.”

– Ano Turtiainen Youtube-video(i)llaan

*******

Lopuksi ihan mahoton puujalka.

Tytär: Iskä, mä olen kauhea blösö! Mun pitää laihtua tai en kehtaa näyttää naamani missään!

Isä:  Höpö höpö! Olet ihan hyvä kehopositiivinen nuori. Katsos nyt noita brittituristeja tuolla, menepäs esittäytymään ja toivota tervetulleeksi!

(Tytär menee ja palaa itkien.)

Tytär: Nekin sano että mä oon blösö!

Isä (huokaisten): Se kirjoitetaan PLEASURE…

TimoPeltonen
Sitoutumaton Tampere

Luottokorttiselkärankainen evoluution välituote. Altis ilmaiselle nesteytykselle. Tolkun ihmisen mullikappale.
Vaatii itseltään paljon, mutta muilta enemmän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu