Somejätti tarjoilee rokotevastaista huuhaata

Sananvapaus on kallis ja kaunis asia, ja yksityisesti ihmisillä tulee olla tietty oikeus saattaa julki myös lähimmäistensä hyvinvoinnille haitallista informaatiota. 

Semminkin, kun tuota puuhaa ei voida oikein estääkään. 

Resursseja kaiken paikkansapitämättömän aineiston levittämisen torjumiseen ei ole missään, eikä pidäkään olla. Jotain vastuuta pitää tasokkaan koululaitoksen maassa jättää ihmisille itselleenkin.

Mutta silloin kun valheen välineenä saadaan käyttää suurta moderoitua keskustelualustaa, jotain on pielessä.

Erittäin suositulta suomi24.fi-sivustolta löytyy lukemattomia anonyymiviestejä, joissa koronarokotukset ja jopa koko moderni lääketiede esitetään QAnon-tyyliin pelkkänä massiivisena tuhojuonena. Sen tarkoitus on muun muassa tehdä lääkeyhtiöistä pohjattoman rikkaita, saattaa ihmiskunta globaalin eliitin orjuuteen ja lopulta murskata ihmisten yksilöllinen olemassaolo.

Tyypillistä on myös suunnattomasti paisutella lääkärien ja tutkijoiden erimielisyyksiä sellaisissakin tapauksissa, joissa vallitsevalla käsityksellä on pitkälti yli 99 prosentin tuki. 

Yhden rokotteiden vaaroista saarnaavan amerikkalaisen lääkärin jakama ”tieto” on näille someantsuille ylivoimaisesti laadukkaampaa kuin se mitä 10 000 suomalaista kollegaa asiasta sanoo. 

Mukaan lukien sosiaalisessa mediassa pitkään henkilönpalvontaa saaneet Päivi Räsänen ja Pekka Reinikainen, jotka ansaitsevat kelpo tunnustuksen suoraselkäisyydestään osin rokotusvastaisten faniensa edessä.

Sivustolla on mahdollisuus pyytää viestejä poistettavaksi, ja lukijoille hengenvaarallinen valehtelu on varmaan poiston peruste jos mikä. Viestit kuitenkin näyttävät enimmäkseen pysyvän paikallaan poistoilmoituksista huolimatta.

”Tarttis varmaan tehrä jotain”, lausahti jo presidentti Mauno Koivisto. Niinpä.

On ilmeistä, että suomi24:n keskustelujen ihmismoderaattoreita on hyvin vähän ja työtaakka suuri. Korvauksetta yötä päivää työskentelevää bottia yritetään hyödyntää moderoinnissa mahdollisimman paljon. Tulokset ovat väliin osuvat, mutta usein myös surkuhupaisat.

En tiedä, ajatellaanko keskustelujen ylläpidossa ja alustan omistavassa City Digital Groupissa niin, että keskustelujen rokotushuuhaata vastustavat ja pitävää lääketieteellistä tietoa jakavat viestit kyllä kumoavat valheinformaation. 

Tämä on kuitenkin loogisesti ja moraalisesti kestämätön lähtökohta. Ei voi olla niin, että yleisölle sälytetään tehtäviä, jotka ehdottomasti kuuluvat taholle joka kerää palstalta myös voitot.

Moderointiin tulisikin lisätä ihminen, jonka ainoa tehtävä olisi herkkäuskoisimmille käyttäjille selvästi vaarallisen valheroskan poistaminen. Siis tehdä vähän enemmän kuin laki suoranaisesti ja välttämättä määrää. 

Siksi, että niin on vain oikein.

******

Lopuksi vähän puujalkailua.

Pikku Uuno-Jalmari istui olkkarin lattialla ja mutisi käsi poskella: ”Perse… perse… mikä… perse…”

Iskä tietysti noteerasi ja riemastui.

”Mitä kuulenkaan! Tuollaisista sanoista saat heti painua huoneeseesi häpeämään ilman illallista!”

”Niin mutta… mikä sen Marsiin laskeutuneen luotaimen nimi sitten oli?”

******

Ja vielä lopummaksi yhden kysymyksen visa.

Mikä seuraavista on tunnettu kotimainen järjestö:

A) Pelasedestä lapset

B) Pelasvälistä lapset

C) Pelastakaa lapset?

TimoPeltonen
Sitoutumaton Tampere

Seteliselkärankainen evoluution lopputuote. Altis ilmaiselle nesteytykselle. Tolkun ihmisen mallikappale.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu