Venäjän-mielinen trollaus ottaa yhä hurjempia kierroksia

Juuri kun luulimme, että Naton jäsenyys on kohdaltamme käytännössä taputeltu, estradille astui vanhoillinen turkkilainen muslimi ja antoi sosiaalisen median trolleille varhaisen joululahjan.

Venäjän propagandaa suoltavat someanonyymit olivat jo aikeissa nuolla haavojaan, kun Recep Tayyip Erdoğan pani pelin kokonaan uusiksi. Seurasi ryhtiliike ja verbaalisten Stalinin urkujen tuliryöppy, joka paikoin tuntuu jopa ylittävän entiset mitat.

Olen tarkkaillut Venäjään ja Natoon liittyvää keskustelua lähinnä suomi24:ssä, joka on suosittu alusta ja vailla ennakkomoderointia. Näin kaikki ohdakkeet ja orjantappurat saavat kukkia siellä ainakin hetken ja usein jopa pysyvästi. Näkymä on aika uskomaton.

Mennäänpä perusasioiden äärelle. Venäjä-mielinen kirjoittelu näyttää jakautuvan kahteen pääluokkaan:

Ensimmäinen kirjoittajajoukko on hyvin uskonnollinen, salaliittoaltis ja rokotusvastainen. Tämä ilmeisen kotimainen ryhmä kirjoittaa yleensä kehnosti ja viljelee runsaasti äärilahkojen 2020-luvun pirukäsitteistöä, johon kuuluvat globalistit, WEF, ”Eurostoliitto”, yhteiskuntien ”mädätys”, Klaus Schwab, USA:n sotakiihko, vapaa maahanmuutto, ”homotus”, perinteisten arvojen tuhoaminen, uusi maailmanjärjestys ja maailmanhallitus, yksi maailmanuskonto (ilmeisesti islam) ja paljon muuta.

Luonnollisesti myös Sauli Niinistö ja Sanna Marin ovat läpeensä mätiä Suomen kansan tuhoamisen suurmestareita. Aivan oikein: he molemmat.

Kun tähän joukkoon kuuluva raapustaa muutamankin rivin, lopunaikalahkojen ilmestyskirjaopit purkautuvat ilmoille vastustamattomana tussahduksena. Mikäli aiemmissa riveissä sattui olemaan pientä järkeä, tämä päästö tietysti tuhoaa niistä kaiken uskottavuuden. Niinpä äärikristillinen Venäjä-propaganda onkin omalaatuisella tavalla jopa viihdyttävää, jos lukijalla on hurlumhei-asenne yhtään kohdillaan.

Toinen pääporukka on vakavammin otettava. Se kirjoittaa varsin hyvää suomea ja parhaimmillaan yrittää perustella sanomaansa näennäisen asiallisesti. Jopa ryssä-sanaa käytetään, koska sen ilmeisesti uskotaan antavan kuvaa kirjoittajan perinteisen tyylin isänmaallisuudesta. Tässä joukossa voi huokeasti uskoa olevan myös aitoja Pietarin trollitehtaan iskurityöläisiä mukana.

Ydinasekortti on esillä koko ajan. Päivittäin monessa kymmenessä viestissä uhkaillaan, kuinka Suomeen voisi singahtaa ydinohjuksia kuin itsestään ja jonkin luonnonvoiman lähettäminä, jos emme lopeta ”vihollisuuksia” Venäjää kohtaan. Harvoin sanotaan suoraan, että pöydänreunaa puristava Vladimir Vladimirovitš Putin se siellä suurinta nappia painaisi ihan tieten tahtoen.

Argumentoinnissa on kaikilla Venäjän-mielisillä muutenkin paljon yhteistä. Hyvin suosittu on näkemys Nato-gallupien valheellisuudesta. Vain kansanäänestys olisi antanut varmuuden suomalaisten mielipiteestä, ja kun tuli selväksi että sitä ei koskaan järjestetä, trollaus kiihtyi entisestään. Eihän enää ollut vaaraa, että tulos olisi väärä, kuten se varmasti olisikin ollut.

Toinen, edelliseen nähden loogisesti ristiriitainen viesti on havainto kansan ja sen edustajien harhautetuiksi tulemisesta. Tällöin massiivinen USA-johtoinen propaganda on estänyt suomalaisia näkemästä, että todellinen sotaan syyllinen on Yhdysvallat, joka haluaa heikentää ja tuhota Venäjän Ukrainan kautta ja sitä aseistamalla. (Tässä on toki sen verran perää, että koko läntisten demokratioiden maailma todella pitää Venäjän heikentämistä nyt järkevänä tavoitteena, kun se kerran sotimisen tien valitsi.)

Suosittu väite on sekin, että Suomea ei ole uhattu millään tavalla eikä ”ryssien keskinäinen sota” saisi liikuttaa meitä mitenkään. Tällöin ”unohtuu” mainita, että nykyisessä kahden vaihtoehdon Euroopassa lännen rintaman hylkäämisen tuottama positio ei olisi edes suomettuminen vaan valkovenäjöityminen. Sitä ei koulutetuinkaan trolli pysty markkinoimaan lupaavana tulevaisuudennäkymänä. 

Wovon man nicht sprechen kann, darüber muß man schweigen, kuten Ludwig Wittgenstein sanaili Tractatus Logico-Philosophicuksessa.

Ehkä huvittavinta trollauksen antia on puhe ”Nato-tiltuista”. Tiltuhan oli sotiemme ajan neuvostopropagandan rintamaääni, ja tämän seurauksena somessakin on kevään mittaan kutsuttu Moskovan viestin julistajia Tiltuiksi. Nato-tiltu näyttäisi olevan erityisesti lahkouskonnollisen kirjoittajakunnan ammusarsenaalia, jossa mielikuvituksettomuus ja historiattomuus koaguloituvat myötähäpeää herättäväksi sörsseliksi.

Venäjä-mielisiä viestejä tsekkaillessa törmää usein ilmiöön, jossa anonyymikirjoittaja on tuuppaillut samanhenkisiä ja -tyylisiä viestejä parin minuutin välein jopa itselleen vastaillen. Onkin ilmeistä, että nahkavartalon omaavia ”Tiltuja” on suomi24:n palstoilla paljon vähemmän kuin äkkiseltään luulisi. Tosi ahkeria on ehkä kymmenkunta, mutta vain ylläpito tietää totuuden. 

Ei ole paha rasti päätellä, että kovin vastuullisissa töissä ei yötä myöten jatkuvan trollailun lomassa voi käydä, jos voi lainkaan.

Näkymämme ei ole tietenkään täydellinen ilman Ukrainan kaikkinaista halventamista. Trollien mukaan väitteet juutalaisten korruptoituneesta natsihallinnosta ovat täyttä totta. Zelenskyi on Yhdysvaltain juoksupoikana toimimisellaan monen miljardin omaisuuden hankkinut hullu narkomaani, joka on jo ajat sitten paennut Kiovasta milloin Varsovaan, milloin Yhdysvaltoihin. Hän pommittaa ja teurastaa surutta omaa kansaansa, jota hän käyttää myös ihmiskilpinä. Sairaalat, koulut ja päiväkodit ovat todellisuudessa natsien sotilastukikohtia, ja vain siksi Venäjä on Ukrainaa vapauttaessaan iskenyt niihin.

Edellä esittämäni ei tietenkään ole suomi24:n koko kuva. Myös suomalaisten suuren enemmistön näkemykset ovat hyvin ja napakasti esillä, ja ikävä kyllä myös suoranaista venäläisvihaa esiintyy. Julmassa kontekstissaan se ei kuitenkaan näytä niin rumalta kuin äkkiseltään luulisi.

Muistetaanpa siis, että täällä asuvat venäläiset ovat samanlaisia ihmisyksilöitä kuin mekin, ja vaikka joukossa onkin ”erikoisoperaation” kiihkeitä kannattajia – itsekin olen sellaiseen törmännyt, mikä ansaitsisi oman huiman tarinansa ja ehkä vielä saakin sen –, vastustajia on melko varmasti enemmän.

’”Kyllä meillä tässä kieltämättä asia on avoin niin kauan kuin se on ratkaistu”, Kaikkonen sanoo.’ (HS 31.5.)

AAAARRGH! Puolustusministeri tarkoittaa, ainakin toivottavasti, että asia, siis Suomen Nato-jäsenyyden Turkki-ongelma – korjaan Türkiye-, nyt ei auta suututtaa Reseptisetää lisää – on avoin niin kauan kuin sitä EI ole ratkaistu!

Kielikonstaapelin verenpaine ja pulssi nousivat tuosta 10 pistettä, jotka eivät suinkaan siirry Antille arvosanana!

+15
TimoPeltonen
Sitoutumaton Tampere

Luottokorttiselkärankainen evoluution välituote. Altis ilmaiselle nesteytykselle. Tolkun ihmisen mullikappale.
Vaatii itseltään paljon, mutta muilta enemmän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu