Haaveilua osterin tuoksusta ilmastokatastrofia odotellessa

Yllä lokit, alla merileijonat ja punertavaa rapakiveä. 

Ympärillä vienosta osterin tuoksusta, isosta rahasta ja viikonlopun lentomatkoista haaveilevan ihmisnuorison kohina, joka on muuntunut yhteisiksi ja tärkeiksi luultujen tavoitteiden julistamisesta viihteelliseksi sometukseksi. 

Hieman etäämmällä, oikealla, vanhaa tonaliittia ja nuorta, matalaan veteen kerrostunutta hiekkakiveä. Siellä seisoo migmatiittikivellä myös sotarunoilija ja tuijottaa lantioni kaarta, josta rupikonna ei piittaa edes taiteena. 

Mitä väliä. Äsken tässä oli meri. Se palaa pian.

 

**

TAUSTOITUS

Tänään 20.9.2022 ikuisesti 19-vuotias Havis Amanda viettää julkisuuteen tulonsa 114. vuotisjuhlaa. Tämän merkkipäivänsä kunniaksi hän haluaa julkistaa joitakin etenkin nuorisolle hyödyllisinä pitämiään havaintojaan ja ajatuksiaan. Amanda on juurikin opiskelevan nuorison ajattelun ja arvojen eräänlainen kokemusasiantuntija. Koska hänen on hieman hankalaa nykyisessä asemassaan kirjoittaa itse tekstejä suoraan paperille tai nettiin, olen saanut kunnian auttaa häntä julkistamisessa. Huomattakoon myös, että hänen sangen huumorintajuinen isänsä Ville Vallgren suhtautuu omasta puolestaan tähän pariisilaistyttärensä havaintojen ja ajatusten julkistamiseen suopeasti.

Itseäni geologian ja historian pitkien kehityskulkujen harrastajana viehättää, että Amanda on ottanut lähtökohdaksi pitkät ja hitaat muutokset luonnosta, erityisesti kallioperästä ja suomalaisen yhteiskunnan kehityksestä. Esimerkiksi punertava rapakivi tarkoittanee noin 1,6 mrd vuotta vanhaa Vehmaan graniittia, josta suihkulähde on tehty. Tonaliitti viitannee ainakin Etelä-Espalla olevaan Hypoteekkiyhdistyksen rakennuttamaan taloon, joka on tehty Uudenkaupungin vaaleasta tonaliitista, jolla on ikää noin 1,9 mrd vuotta sekä hiekkakivi Wasa-Aktie-Bankin hienoon uusrenessanssityylin taloon, joka on tehty taalainmaalaisesta Orsan hiekkakivestä, joka on kerrostunut isoon meteoriittikraateriin reilusti alle 500 miljoonaa vuotta sitten. Sotarunoilija viittaa epäilemättä Runebergin patsaaseen. Meren nopealla paluulla Amanda viitannee ilmastonmuutoksen aiheuttamaan mannerjäätiköiden sulamiseen ja meren pinnan nousuun kymmenillä metreillä. Geologisesssa aikaskaalassa sulaminen tapahtuu pian vaikka siihen menisi joitakin satoja tai jopa tuhansia vuosia.

+1
timotlampinen
Sitoutumaton Rauma

Yhteiskuntatieteisiin erikoistunut luonnontieteilijä, VTK, OTK. Kokemusta hankalien ongelmien ratkaisemisesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu