Hyvinvointivaltioiden suurkaupungit parhaita asua

Kuva: Maailman parhaat ja huonoimmat suurkaupungit.

# Itävallan Wien on jo toisen kerran peräkkäin valittu The Economist -lehden vertailussa maailman parhaaksi kaupungiksi asua ja elää. Wien jätti taakseen hopealle ja pronssille Australian kaupungit Melbournen ja Sydneyn. Kymmenen parhaan joukossa on Australiasta vielä Adelaide. Kanadallakin on tuolla listalla kolme kaupunkia. Euroopan kaupungeista listalle on selvinnyt vielä Kööpenhamina. Kaksi Japanin kaupunkia on myös kymmenen parhaan joukossa.

   Helsingin sijoitus 20 parhaan joukossa on todella hyvä. Viime vuonna Helsinki oli sijalla 16. Helsinki on kyllä monena vuonna ollut kymmenen valionkin joukossa, viimeksi vuosina 2015, 2016 ja 2017.

   Mikä näitä kärkipään kaupunkeja yhdistää? Ennen kaikkea se, että ne sijaitsevat demokratioissa ja oikeusvaltioissa. Lisäksi ne ovat ns. hyvinvointivaltioita, joissa pidetään jonkinlaista huolta myös heikoimmista. Yhtään diktatuurimaiden kaupunkia ei ole kärkipäässä. Ei myöskään kaupunkeja, joissa rikkaat asuvat aitojen takana ja köyhät erillään karmeissa slummeissa. Se on segregaatiota. Niinpä Yhdysvaltain kaupungit loistavat poissaolollaan.

   Toivottavasti Donald Trump saa tämän listan silmiensä eteen ja tekee tarpeellisia johtopäätöksiä. Taitaa kyllä olla liikaa toivottu.

   On todella hienoa, että Helsinki on säilyttänyt paikkansa maailman kärkiryhmässä. Suomi katsotaan reiluksi hyvinvointivaltioksi, vaikka meillä jopa valtionyhtiöiden johtajat nostavat tähtitieteellisiä bonuksia alentaessaan vähätuloisen työväkensä palkkoja. Ilmeisesti maailma on vielä kovin keskentekoinen paikka, kun pohjoismaisessa ”hyvinvointivaltiossakin” voi tapahtua tällaista.   

 

Maailman parhaat suurkaupungit asua 2019

1. Wien, Itävalta

2. Melbourne, Australia

3. Sydney, Australia

4. Osaka, Japani

5. Calgary, Kanada

6. Vancouver, Kanada

7. Toronto, Kanada

7. Tokyo, Japani

9. Kööpenhamina, Tanska

10. Adelaide, Australia

# Olen käynyt kaikissa muissa noissa parhaissa kaupungeissa paitsi Osakassa. Wienissä kävin maaliskuussa. Panin merkille erinomaisen julkisen liikenteen. Asuin hotellin sijasta mukavassa vuokra-asunnossa ja tutustuin Mozartin ja Schubertin kaupungin mahtavaan musiikkitarjontaan. Samalla muistin kyllä, että eräs nuorimies Hitler sai viime vuosisadan alussa kuvataiteilijana kylmän vastaanoton Wienissä ja loukkaantui loppuiäkseen pahanpäiväisesti.

   Melbournessa ilmestyy maailman vanhin ulkosuomalaislehti Suomi Newspaper, jota avustan ja jonka päätoimittajan Risto Söderin tapasin elokuun lopussa.

   Sydneyssä asuin pari vuotta 1980-luvulla. Nykyään avustan säännöllisesti raporteillani maailman suurimman maahanmuuttajaradion, Australian valtion SBS:n suomenkielisiä lähetyksiä. Tapasin tuon ohjelman toimittajan Karl Mattaksen Helsingissä heinäkuussa.

   Australia on monessa mielessä mallivaltio, mutta parannettavaa on sielläkin.

Maailman huonoimmat suurkaupungit asua 2019

1. Damaskos, Syyria

2. Lagos, Nigeria

3. Dacca, Bangladesh

4. Tripoli, Libya

5. Karachi, Pakistan

6. Port Moresby, Papua-Uusi-Guinea

7. Harare, Zimbabwe

8. Douala, Kamerun

9. Algiers, Algeria

10. Caracas, Venezuela

# Näistä maailman kurjimmista kaupungeista olen käynyt Port Moresbyssa. Erehdyin lähtemään hotellista iltakävelylle. Ja turpiinhan siinä tuli. Onneksi selvisin hengissä.

Daccassa kuljin kaupungilla polkupyörätaksin kyydissä. Lentokentälle sain käyttööni oikean taksin, joka ajoi ensin bensiiniasemalle ja pyysi minua maksamaan menoveden. Lentokentällä lapsilauma lyöttäytyi ympärilleni. Menetin siinä hässäkässä kamerani. Onneksi selvisin lennolle kohti Australiaa.

 

Kuva: Maailman parhaat ja huonoimmat suurkaupungit.

 

 

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu