Olisi epäreilua kieltää kaikilta venäläisiltä Suomeen tulo

Olisi epäreilua kieltää kaikilta venäläisiltä Suomeen tulo

Ajankohtaiseksi keskustelujen aiheeksi on noussut se, onko Suomen asiallista antaa nyt Ukrainan sodan riehuessa venäläisten turistien vierailla Suomessa. Baltian maat ja monet EU:n jäsenmaat ovat kieltäytyneet myöntämästä viisumeja venäläisille.

Tämä  on monisärmäinen asia. On ehdottoman perusteltua estää lännen pakotelistoilla olevien oligarkkien ja Kremlin agenttien pääsy. Mutta tuntuu jotenkin sydämettömältä estää esimerkiksi Suomeen paluumuuttajina saapuneiden Inkerin suomalaisten ja heidän  Venäjälle jääneiden sukulaistensa tapaamiset.

Sitä paitsi Suomessa vierailevat venäläiset saavat matkalla huomata, miten jyrkästi täällä tuomitaan Putinin hyökkäys Ukrainaan. Heitä kohtaa aivan toisenlainen tilannekuva kuin Kremlin median välittämä.

On periaatteessa väärin syyttää diktatuurimaan kansalaisia siitä, mitä heidän itsevaltiaansa tekee. He eivät ole valinneet häntä vaaleilla eikä heillä ole mahdollista äänestää häntä ulos.

Ukraina oli valinnut heinäkuun 28. päivän jonkinlaiseksi kansallispäiväkseen. Televisiossa oli haastateltavana Ukrainan Suomen suurlähettiläs Olga Dibrova. Hän otti kantaa tämän päivän kiistakysymykseen. Meillä Suomessa pohditaan ankarasti, miten pitäisi suhtautua näin Ukrainan sodan aikana Venäjältä Suomeen pyrkiviin turisteihin.

Suurlähettiläällä on yksinkertainen ratkaisu. Pitäisi pyytää viisumia anovilta, hyväksyvätkö he Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan vai ei. Suomeen päästettäisiin vain ne, jotka tuomitsevat Putinin toimet. On kyllä täysin selvää, että tuollaisilla venäläisillä ei olisi mitään järkeä palata kotimaahansa, sillä heitä odottaisi mahdollisesti 15 vuoden vankeusrangaistus, kenties jopa Navalnyin kohtalo.

 

ASIASANAT: Ukraina, Venäjä, Viisumit

+10
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu