Ano Turtiainen on kuin Suomen Trump

Ano Turtiainen on kuin Suomen Trump

Suomen ulkopoliittinen kulttuuri on tehnyt täyskäännöksen muutamassa kuukaudessa. Jos vielä vuoden alussa puolue kuin puolue katsoi tarvitsevansa jonkinlaiset idänsuhteet, niin nyt tuollaisia suhteita pidetään kerrassaan sopimattomina.

Enää emme ole myöskään kuulleet presidentti Sauli Niinistön suunnittelevan vuoden 1975 ETY-kokouksen 50-vuotisjuhlaa ”Helsingin hengessä”. Niinistö on kyllä ottanut puheluja Putinille Ukrainan hyökkäyksen jälkeenkin. Samoin ovat toimineet Ranskan ja Saksan johtajat Macron ja Scholz. Heitä on siitä moitittu. Niinistö on kuitenkin sanonut, että vastapuoleen pitäisi olla puheyhteys, jotta voitaisiin neuvotella rauhasta. Mutta puolueiden yhteydet Moskovaan eivät enää sovi tähän päivään.

Tämä huomattiin, kun Valta Kuuluu Kansalle eli VKK-puolue piti kokoustaan Mikkelissä ja oli kutsunut paikalle Venäjän suurlähetystön edustajan. VKK:n ainoa kansanedustaja ja VKK:n puheenjohtaja Ano Turtiainen vetää siis ainoata puoluetta, jolla on näinä päivinä jonkinlainen suhde Venäjään.

Aikaisemmin idänsuhteet ovat olleet tärkeimmät Vasemmistoliitolle ja sen edeltäjillä Skdl:lle. Kun Eduskunta äänesti hiljattain Suomen Nato-jäsenyydestä, tulos oli 188-8. Puolet vasemmistoliittolaisista kuulemma äänesti Nato-jäsenyyttä vastaan. Heistä Veronica Honkasalo valittiin hiljattain Vasemmistoliiton varapuheenjohtajaksi. Mutta Li Andersson ei ollut tietenkään kutsunut paikalle edustajaa Venäjän suurlähetystöstä.

Voimme siis todeta, että kansanedustajista vain yksi 200:sta on jonkinlaisissa suhteissa Putinin Venäjään. Tämä jääkylmä tilanne käy hyvin ilmi, jos käy vilkaisemassa Venäjän suurlähetystön edustalla Helsingin Tehtaankadulla. Siellä on pidetty lukuisia mielenosoituksia Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Nyt ei enää pääse edes suurlähetystön aidalle asti, sillä rauta-aidan eteen on rakennettu vielä toinen aita.

Näinä vaikeita aikoina Suomen ja Ruotsin jäsenanomukset seisovat Naton pöydällä Brysselissä. Käsittely on kesken, koska Turkki on asettunut poikkiteloin. Venäjä on sen sijaan ollut odottamattoman rauhallinen. Toivottavasti Ankara ja Moskova eivät toimi yhteistyössä.

Joku on joskus nimittänyt Turtiaista Suomen Trumpiksi, jolla ilmeisesti oli yhteistyötä Putinin kanssa ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja. Trump ja Turtiainen ovat oikean laidan poliitikkoja. Ja niinhän kleptokratia Venäjä on kaikkea muuta kuin sosialistinen valtio.

Suomen Nato-jäsenyys olisi todella tärkeää saada hoidetuksi, ennen kuin on vaara, että Trump palaa Yhdysvaltain Valkoiseen taloon.

 

ASIASANAT: Nato, Trump, Venäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu