Berliinin muurin murtuminen aloitti uuden aikakauden 

Berliinin muurin murtuminen aloitti Suomen medialle uuden aikakauden  

# Joka puolella näkee ja kuulee uutisia ja muistelmia Berliinin muurin murtumisesta, josta on 9.11.2019 kulunut 30 vuotta. Oli aivan poikkeuksellista, että Neuvostoliitossa oli noihin aikoihin yksinvaltias, joka antoi tuon kaiken tapahtua. Siinähän olisi ollut kolmannen maailmansodan ainekset.

Berliinissä kukistettiin kapina v. 1953 heti Josif Stalinin kuoleman jälkeen. Stalinin rikosten paljastajana tunnettu Nikita Hrushtshev taas kukisti verisesti Unkarin kapinan v. 1956. Hrushtshevin kaudelle osui myös Kuuban kriisi v. 1962, jolloin Yhdysvallat pakotti Neuvostoliiton nöyrtymään ja poistamaan ohjukset Kuubasta. Tuolloinkin uusi maailmansota oli lähellä.

Berliinin muuri otettiin käyttöön 13.8.1961 Hrushtshevin kaudella. Se sulki DDR:n väen valumisen länteen 28 vuoden ajan. Muistan tavanneeni noina aikoina Suomessa saksalaisia turisteja, jotka kauhistelivat tapahtunutta. Suomessa ei heti ymmärretty, millaisesta draamasta oli kysymys – tai ei haluttu ärsyttää itänaapuria.

Leonid Brezhnevin kaudella v. 1968 pantiin väkivalloin matalaksi Tshekkoslovakiassa muhinut ”demokraattinen sosialismi”. Noina vaikeina aikoina Suomen presidentti Urho Kekkonen yritti taitavalla diplomatialla eli Etyk-kokouksella pitää yllä jonkinlaista maailmanjärjestystä.

Sittemmin 1980-luvun puolivälissä Neuvostoliitssa vallan sai Mihail Gorbatshov. Hänen kaudellaan Unkarissa ja Puolassa kehittyi uudenlainen, vapaampi järjestelmä. Gorbatshov ei pannut niitä matalaksi. Ehkä tässä vaikuttivat Etyk-periaatteet. Niinpä sitten tultiin Berliinin muurin murtumiseen. Tyypillinen venäläinen yksinvaltias ei olisi antanut tuon kaiken tapahtua. Mutta Gorbatshov ei ollut tyypillinen venäläinen yksinvaltias. Siksi vältyimme kolmannelta maailmansodalta.

 

Muurin murtuminen toi Ylelle venäjänkieliset lähetykset

# Berliinin muurin murtumisen aikoina Itä-Saksassa työskenteli tiedotusupseeri nimeltä Vladimir Putin, joka oli kauhuissaan DDR:n romahduksesta. Hän joutui kokemaan vielä koko Neuvostoliiton hajoamisen osavaltioikseen v. 1991 syystä, että vallan otti Boris Jeltsin, jolla oli hallussaan vain Venäjän federaatio. Kyseessä oli Putinin mielestä ”historian suurin katastrofi”, jota Putin on yrittänyt korjata edes kaappaamalla Ukrainalta Krimin v. 2014.

Siinä on historian vaiheita, joista nykyisellä Y-sukupolvella ei ole omakohtaisia kokemuksia. Olin ehtinyt ennen Berliinin muurin murtumista työskennellä Ylen ulkomaanlähetysten toimittajana ja kolmisen vuotta journalistina Australiassa. Berliinin muurin murtumisen aikoihin valmistin Ylen ulkomaanlähetyksiä lyhytaalloille. Lähettelin myös lehtiraportteja Australiaan.

Berliinin muurin murtumisen jälkeen Ylen pääjohtaja Reino Paasilinna päätti ensi kertaa sota-ajan propagandaohjelmien jälkeen aloittaa venäjänkieliset radiolähetykset. Olin tuottajana panemassa niitä alulle lokakuusta 1990. Ylen venäjänkelisestä palvelusta nettisivuineen on kehittynyt erittäin tärkeä kotouttamisväline venäläisille ja inkerinsuomalaisille maahanmuuttajille. Nämä lähetykset myös levittävät Venäjälle suomalaisia näkemyksiä ja länsimaista kulttuuria. Tätä tärkeää palvelua tuskin olisi olemassa, ellei Berliinin muuri olisi murtunut 30 vuotta sitten.

ASIASANOJA:  Berliinin muuri, Neuvostoliitto, Saksa, Venäjä, Yle venäjäksi

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu