Ehtiikö Suomi liittyä Natoon ennen kuin Norja EU:hun?

Ehtiikö Suomi liittyä Natoon ennen kuin Norja EU:hun?

Seurasimme televisiosta Naantalin Kultarannan keskusteluja, joita käydään presidentti Sauli Niinistön komennossa. Tänään paikalla olivat erikoisvieraina Naton norjalainen pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre.

Niinistö ja Stoltenberg eivät olleet kaikista asioista läheskään samalla kannalla. Voin kuvitella, että puheista ja ilmeistä päätelleen he olivat käyneet nurkan takana melko kiperiä keskusteluja. Niinistö varmaan ihmetteli, miksi Stoltenberg ei ollut etukäteen varoittanut Turkin riskeistä. Hän on varmaan myös vaatinut Stoltenbergiä panemaan Turkin aisoihin ja järjestykseen ja lopettamaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden jarruttamisen.

Niinpä Stoltenberg korosti puheessaan, miten tärkeä jäsenmaa Turkki on kokonsa ja maantieteellisen asemansa vuoksi. Sitä paitsi Turkilla on omia turvallisuuspoliittisia huolia, jotka Naton pitää ottaa huomioon. Kaiken lisäksi Turkki huolehtiin valtavasta joukosta pakolaisia, jotka haluaisivat muuttaa Länsi-Eurooppaan.

Niinistö tuntui olevan myös sitä mieltä, että Naton pitäisi yrittää neuvoa Ukrainaa rauhanneuvotteluihin, jotta Venäjän pakotteet ja ukrainalaisille jäjestettävä sotilaallinen ja sosiaalinen apu eivät panisi maailmantaloutta sekaisin ja lisäisi Euroopan maiden velkaantumista. Stoltenberg taas korosti kaiken aikaa, että Naton jäsenmailla ja myös Ukrainalla on oikeus itse määrätä politiikkansa suunta.

Oli myös mielenkiintoista kuulla keskustelua siitä, miten Norjakin on Venäjän naapurimaa – mutta ei ole koskaan joutunut sotaan itäisen naapurinsa kanssa.

Keskustelua yritettiin keventää vitsailemalla siitä, että Suomi ja Norja ovat käyneet kilpailua siitä, meneekö Norja ensin EU:hun vai Suomi ensin Natoon. Suomi näyttää voittaneen kilpailun. Mutta eihän Suomi ole vielä Natossa. Edes Naton pääsihteeri ei osaa sanoa, miten kauan Suomen liittymisprosessi Natoon kestää – vai loppuuko se koskaan.

 

ASIASANAT: Norja, Nato, Suomi

+1
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu