Ei ikä vaan kunto kaatoi UKK:n ja Bidenin 81-vuotiaana   

Ei ikä vaan kunto kaatoi UKK:n ja Bidenin 81-vuotiaana    

# Heräsin 28.6.2024 aamuneljältä, koska arvelin, että silloin tapahtuisi jotain, joka vaikuttaa koko maailman tulevaan kehitykseen. Johtavan läntisen demokratian Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja hänen haastajansa Donald Trump ryhtyivät väittelemään televisiossa CNN:n kanavalla. Tuota ohjelmaa saattoi katsella jopa täällä Suomessa.

Biden ja Trump istuivat studiossa ilman muistiinpanoja. Tarkoituksena oli tarkkailla heidän ilmaisutaitojaan ja reaktiokykyjään. Trump ja Biden saivat sanailla ilman toisen päällepuhumista. Mikrofoni oli näet avoimena vain sille, jolla oli kulloinkin puheenvuoro.

Trump oli saanut taktisen ohjeen pitää pahimmat mölyt mahassaan. Hän vastaili kaikkiin toimittajan kysymyksiin monesti välttäen kysymyksen ytimen ja tarjoamalla muunneltua totuutta.

Bidenin ongelmana oli käheä ääni ja hidas puherytmi. Hänen oli vaikea muotoilla lauseitaan. Selitykseksi kerrottiin, että hän oli nuhainen. Saattoi ollakin. Aivot eivät toimineet joka käänteessä kyllin tehokkaasti.

Tosiasia on nyt sellainen, että Yhdysvaltain demokraatit tarvitsisivat uuden ja pätevän presidenttiehdokkaan. Sellaisia kyllä löytyisi. Sitä varten tarvittaisiin vain Joe Bidenin luopuminen ehdokkuudesta. Se olisi koko maailman parhaaksi, sillä se olisi varmin keino estää Trumpin paluu Valkoiseen taloon. Valitettavasti Biden ei sitä vielä ymmärrä. Toivottavasti hänet saadaan järkiinsä.

 

81-vuotias Paasikivi oli elämänsä kunnossa

# Älkäämme sortuko ikärasismiin. On jatkuvasti puhuttu, että varsinkin Biden on 81-vuotiaana liian vanha presidentiksi. Mutta voin kokemuksesta sanoa, että tuollainen ikä sinänsä ei tee ihmistä kyvyttömäksi edes valtionpäämieheksi. Kaikki riippuu yksilöllisistä kyvyistä ja kunnosta.

On totta, että Urho Kekkosen kunto romahti 81-vuotiaana. Ne olivat aikoja, jolloin presidentti Kekkonen halusi erottaa pääministeri Mauno Koiviston. Mutta Manu huomasi Kekkosen vajaakuntoisuuden ja kieltäytyi eroamasta. Ja pian hänestä tuli Kekkosen sijainen.

Voin omasta kokemuksesta sanoa, että jokaisen 81-vuotiaan kohdalla ei tilanne ole tuollainen. Kekkonen ja Biden ovat vain väsähtäneet kesken kaiken ennen aikojaan.

Ikävuosien määrä ei ole valtiomiehelle tai -naiselle riesa vaan usein etu. Presidentti J. K. Paasikivi pystyi kokemuksensa ja diplomaattisten taitojensa avulla ja Kokoomus-taustastaan huolimatta hoitamaan mainiosti Suomen idänsuhteita 81-vuotiaana. Silloin oli vuosi 1951. Suomi ei vajonnut Baltian maiden tavoin  neuvostotasavallaksi eikä edes Varsovan liittoon. Suomen liittoutumaton asema vahvistui, kun Porkkalan vuokra-alue palautettiin Suomelle. Kuten muistamme, Paasikivi olisi ollut valmis jatkamaan presidenttinä vielä vuoden 1956 jälkeen.

 

ASIADANAT: Ikärasismi, J. K. Paasikivi, Joe Biden

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu