Eikö Joe Biden tiedä EU:n ”ulkoministerin” puhelinnumeroa?

Eikö Joe Biden tiedä EU:n ”ulkoministerin” puhelinnumeroa?

Meidän eurooppalaisten kannalta on noloa, että Yhdysvaltain, Britannian ja Australian puolustusyhteistyösuunnitelma Aukus-yhteistyö tuli meille yllätyksenä. Itse suunnitelmassa ei ole mitään vikaa, pikemminkin päinvastoin. Siitä ei vain ilmeisesti ollut kerrottu etukäteen EU:n ”ulkoministerille”. Alkaako Yhdysvallat ottaa etäisyyttä Euroopan Unioniin ja Natoon?

Vai onko todella niin, etteivät ulkopuoliset niin kuin USA:n presidentti Joe Biden edes tiedä EU:n ”ulkoministerin” nimeä tai puhelinnumeroa? Boris Johnson kenties tietää, mutta ei sattuneesta syystä välittänyt kertoa. Onko EU ulkopuolelta katsottuna niin sekava yhteisö?

Muistamme, miten EU:n ”ulkoministeri” Josep Borrell kävi hiljattain neuvottelemassa Venäjällä, jolloin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ei voinut tai halunnut ottaa Borrellia vakavasti. Venäjän taktiikkana kyllä on myös yrittää asioida suoraan jäsenmaiden kanssa Brysselin protokollista välittämättä.

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leien piti juuri mahtavan ohjelmapuheen, jossa näistä Yhdysvaltain, Australian ja Britannian suunnitelmista ei mainittu mitään. Eikö hänkään siis tiennyt niistä? EU:n puolustus oli kuitenkin vahvasti esillä puheessa.

Aukus on suunnattu ennen kaikkea Kiinaa vastaan. Kiina onkin ärähtänyt suunnitelmasta. Australia on näihin saakka suhtautunut Kiinan toimiin varovaisesti, sillä Kiina on Australialle tärkeä kauppakumppani. Nyt suhteisiin tuli selkeä muutos.

Australia ryhtyy rakentamaan ydinkäyttöisiä sukellusveneitä. Se oli kuin puukonisku Ranskan selkään, sillä Australia oli ehtinyt tilata noita välineitä Ranskasta. Näyttää kerta kaikkiaan siltä, että EU:sta ulos hypännyt Britannia aikoo olla yhä enemmän tekemisissä Yhdysvaltain ja kansainyhteisön maiden kanssa. Onkohan EU liian hankala ja eripurainen kumppani?

Ja kun tärkeisiin päätöksiin tarvitaan EU:ssa jäsenmaiden yksimielisyys, mitään ei pystytä päättämään ainakaan ajoissa. Valtioliitto EU:sta ei siis voi tulla ”maailmanpolitiikan neljättä tukipilaria”. Tarvittaisiin Euroopan liittovaltio. Siksi suurvaltapöytä on kolmikulmainen: Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä.

Ehkä Washingtonissa ollaan jo lopen kyllästyneitä asioimaan hajanaisen ja sekavan Euroopan kanssa. Kaksi kertaa Yhdysvallat on ollut ratkaisemassa Euroopan riidoista kehittyneen maailmansodan. Kolmas kerta ei enää kiinnosta. Afganistan oli hyvä opetus.

 

ASIASANAT: EU, Puolustuspolitiikka, Yhdysvallat   

+4
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu