Entä jos koronapandemia onkin Jumalan rangaistus?

Entä jos koronapandemia onkin Jumalan rangaistus?

# Jotkut ovat ihmetelleet, miksi piispat ovat olleet kovin hiljaa koronapandemiasta. Kirkoissa ei tietenkään ole näinä päivinä voinut saarnata massoille. Mutta käytettävissä ovat olleet nettivälineet, radiot ja televisiot, joiden kautta sanomaa olisi saanut perille niillekin ihmisille, jotka eivät milloinkaan astu kirkkosaleihin.

Ymmärrän kyllä, että kirkon miesten ja naisten on vaikea ottaa kantaa pandemian hoitoon, kun lääketieteen asiantuntijatkin ovat monesti aivan äimän käkinä vastakkaisilla kannoilla siitä, kannattaisiko yrittää kukistaa tartuntakierre vai olisiko päinvastoin viisaampaa antaa mahdollisimman suurten joukkojen altistua ja hankkia sitä kautta immuniteetti. Onko siis pyrittävä viruksen tukahduttamiseen vai laumasuojaan? Kukaan ei osaa antaa oikeaa vastausta.

Ongelmana ovat vielä kaiken lisäksi ikäihmiset, joille tartunta on ylivoimaisen vaarallinen, koska se helposti johtaa kuolemaan. Jotkut ikäihmiset ovat noloina, kun koronaboikotit on julistettu heidän syykseen, ”kun eivät ymmärrä kuolla ajoissa”. Toiset ikäihmiset valittavat karanteeneissaan sitä, että eivät voi tavata rakkaita omaisiaan kuin korkeintaan ikkunan läpi.

Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa on sentään vastannut julkisuudessa koronaa koskeviin kysymyksiin. Hänen mielestään toimenpiteiden tarkoituksena ei ole kaikkien kuolemien ehkäiseminen vaan kansakunnan kokonaisedun puolustaminen. Se on melko rohkeasti sanottu. Toisaalta Hallamaa on sitä mieltä, ettei yksittäisen ihmisen hintaa voida määritellä rahassa. Noissa kannanotoissa tuntuu olevan sisäistä ristiriitaa. Hallamaa on valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan Etenen puheenjohtaja.

Keskustelua on käyty varsinkin sen jälkeen, kun Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Paul Lillrank kertoi pitävänsä viruksen torjuntatoimia ylimitoitettuina.

Kirjailija Piia Leino on ottanut Yliaika-romaanissaan esille tämän meidän päiviemme suureen ongelmaan. Hän kertoo poliitikosta, joka täyttää 75 vuotta ja joutuu eutanasiaan yli-ikäisenä. Kaiken lisäksi tuollainen ikäihmisiä eliminoiva laki on hänen itsensä säätämä.

Teologien ja piispojen varovaisuutta selittää myös se, että he eivät halua karkottaa seurakunnista vanhan mallisia uskovaisia, jotka näkevät koko pandemian Jumalan rangaistuksena, jota vastaan ihmisen on väärin taistella.

 

ASIASANAT: Ikäihmiset, Koronapandemia, Piispat

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu