Eräät pelimiehet maksoivat veroja vanhurskaan reilusti

Eräät pelimiehet maksoivat veroja vanhurskaan reilusti

# Viime vuoden verotiedot on taas julkaistu, rikkaimpien nimet jopa tiedotusvälineissä. Kaikki suurituloiset rikkaat eivät kuitenkaan halunneet tietojaan julkisuuteen. Tällaisia oli jotain 4 000. Viime vuonna tuollaisia salaajia oli vain pari sataa. Journalistit ja tärkeiden tietojen julkisuuden kannattajat eivät voi hyväksyä sitä, että veroviranomaiset suostuvat poistamaan julkisuudelta verotietoja. Niinpä Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kirjoitti asiasta vihaisen kolumnin. Ja täydestä syystä.

Miksi sitten rikkaat eivät halua verotietojaan julkisuuteen? Eräillä syynä on kateus. Rikkaat kadehtivat vielä rikkaampia eli ökyilijöitä. Ihminen ei useinkaan tyydy mihinkään. Aina on joku, jolla on vielä enemmän ja paremmin.

Monia rikkaita sen sijaan varmaan hävettää julkistaa tietoja, joista käy ilmi, miten he ovat käyttäneet hyväkseen kaikkia mahdollisia ja osin mahdottomiakin keinoja verovälttelyyn, kaiken maailman vakuutuskuoriin ja veroparatiisisijoituksiin. He ymmärtävät, mitä siitä ajattelevat tavalliset kansalaiset, joilla ei ole mahdollisuuksia moiseen keinotteluun, ei edes lievästi verotettuihin pääomatuloihin..

Useimmiten keskituloiset maksavat korkeimpia veroprosentteja. Kaikkein pienituloisimmilla on muka veroprosenttina nolla. Mutta käytännössä he kantavat koko palkkansa ja tukensa ruokakauppaan – ja maksavat sitä kautta paljon yli 20 prosentin arvonlisäveron.

Tämän tulo- ja verojulkistuksen varsinaisia sankareita ovat peliyhtiö Supercellin johtajat Ilkka Paananen & Co, jotka ovat vuodesta vuoteen maksaneet tuloveroa sellaisena kuin pitää. Heitä voi kutsua vanhalla Raamatun kielellä vanhurskaiksi eli uuden käännöksen mukaisesti oikeamielisiksi eli yksinkertaisesti reiluiksi. Heidän kaltaisiaan monet ökyrikkaat verosuunnittelijat häpeävät ja pelkäävät ja haluavat pitää piilossa veroprosenttinsa.

Verotietojen julkistamispäivä ei ole kateuspäivä vaan oikeanmukaisen tulonjaon päivä, reiluuden päivä. Kunnon kansalaiset jopa rakastavat veroja. Vain verojen avulla voidaan tuottaa reiluutta ja oikeudenmukaisuutta, pitää huolta meidän heikommista veljistämme ja sisaristamme tässä julmassa maailmassa. Tämä on jotenkin ymmärretty vain muutamassa Pohjoismaassa, osittain jopa Suomessa.

 

ASIASAnAT:  Tulot, Verot

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu