Erdoğan ”koulukiusaa” Naton ”alakoulussa” Venäjän hyödyksi

Erdoğan ”koulukiusaa” Naton ”alakoulussa” Venäjän hyödyksi

Julkisuudessa on liikkeellä hurjia juttuja Putinin ja Medvedevin suhtautumisesta Suomen Nato-jäsenyyteen. Jostakin merkillisestä syystä Putin on paljon myötämielisempi kuin Medvedev. Olisivatko Sauli Niinistön puhelut tässä vaikuttamassa? Olen joskus ajatellut, että niillä voisi olla suorastaan terapeuttista vaikutusta.

Sen sijaan Putin tuntuu olevan ärtynyt Turkin puolidiktaattorille Erdoğanille. Oliko Putin rakentanut taktiikkansa sen varaan, että Turkki varmasti torppaa Suomen Nato-jäsenyyden? Vai olivatko he suorastaan sopineet siitä jakamalla etuja keskenään?

Joka tapauksessa on selvä, että asia ei ole vieläkään ratkennut. Turkilla on kaikki mahdollisuudet kaataa vielä Suomen jäsenyys.

Erittäin kiusallinen olisi myös sellainen tilanne, että Suomi hyväksyttäisiin mutta Ruotsi hylättäisiin. Se olisi äärimmäisen kiusallinen tilanne meille ”sisaruksille”. Suomihan oli jotenkin suostutellut Ruotsia pois yli 200 vuotta jatkuneelta ja menestykselliseltä liittoutumattomuuslinjalta. Jännitystä siis riittää vielä pitkään.

Olen ihmetellyt, mitä tästä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyssirkuksesta lopulta jää käteen. Epävarmuustekijöitä on vaikka millä mitalla. Nato-maiden hyväksymisprosessin aikana Suomen ja Ruotsin olisi viisasta olla mahdollisimman kiltisti niin kuin alakoulussa. Ei ole syytä ärsyttää ainakaan luokan isokokoista turkkilaista poikaa, jotta ei joutuisi hänen ja hänen kumppaniensa koulukiusaamaksi.

 

Venäjän suhteen Suomi on kyllä ottanut kovemman asenteen. Enää ei asevelvollisille puhuta suomettuneesti naapurin ”keltaisesta” väristä vaan ”punaisesta” uhkaavasta vihollisesta. Olisi kyllä ehdottoman tärkeää olla turhaan ärsyttämättä itärajan takana kurkkailevaa karhua.

 

Venäjän taktiikkana on pitää länsi epäyhtenäisenä. Tässä Mielessä Trumpista oli takavuosina paljon hyötyä. Naton piirissä sama rooli on Turkin pääministerillä Recep Tayyip Erdoğanilla.

 

ASIASANAT: Nato, Turkki, Venäjä

+1
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu