Erdoğan-nukkemielenosoitus sekoitti Suomenkin Nato-tien

Erdoğan-nukkemielenosoitus sekoitti Suomenkin Nato-tien

Suomen eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen piti tiistaina matkustaa Turkin parlamentin vieraaksi yhdessä Ruotsin valtiopäivien puhemiehen Andreas Nordénin kanssa. Mutta tuo vierailu on peruttu aivan ilmeisesti Tukholmassa tapahtuneen erikoisen mielenosoituksen takia. Erään rakennuksen parvekkeelta oli pantu pää alaspäin roikkumaan Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania esittävä nukke. Kuvan tuosta nukesta oli jakanut julkisuuteen Syyrian kurdeja tukeva järjestö.

Vanhanen ei kyllä myönnä tätä nukkea matkan perumisen syyksi, vaan matka peruuntuu ”käytännön syistä”. Tuo ”käytännön syy” on se, että Turkki perui vierailukutsun. Tuo nukke on herättänyt Turkissa jyrkkiä reaktioita. Kuka tietää, miten paljon tämä tapaus viivästyttää Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymistä Turkissa. Tämä tilanne koskee sekä Ruotsia että Suomea. Ulkoministeri Pekka Haavisto oli juuri Ruotsin Sälenin ulkopoliittisessa tapahtumassa ehtinyt sanoa, että Suomi ei aio liittyä Natoon muutoin kuin yhdessä Ruotsin kanssa.

Tämä mielenosoitus tuli todella ikävänä ikävänä yllätyksenä Ruotsille, joka oli jo ehtinyt hieman ”ruotsittua” suhteissaan Turkkiin. Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoo, että Turkin presidenttinukkea roikottaneet henkilöt sabotoivat Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden käsittelyä. Kristersson tuomitsi jyrkästi tämän mielenosoituksen. Voi hyvin ymmärtää, että ”ruotsittuminen” ei miellytä Ruotsin kurdeja, jotka varmaan vihaavat Erdoğania enemmän kuin Putinia.

Tämä tapahtuma kertoo siitä, miten voimakkaita vaikutuksia yksittäisillä mielenosoituksilla saattaa olla jännittyneinä aikoina kansainvälisiin suhteisiin. Jonkinlaisena vastaavanlaisena tapahtumana oli suomalainen mielenosoitus, jossa poltettiin Venäjän lippu. Siitä seurasi järeä mielenosoitus Moskovassa Suomen suurlähetystöllä. Suomen diplomaatit joutuivat pyytämään apua lähetystön turvallisuuden takaamiseksi.

Tällaisina kriisiaikoina mielenosoitusten ja toimintojen vaikutukset saattavat olla yllättäviä ja hyödyttää vihollista. Johtuneeko Tukholman nukkemielenosoituksesta, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kuulemma valmis vihdoin myymään Turkille F16-hävittäjiä? Tämä voisi saada Turkin hyväksymään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.

 

ASIASANAT: Nato, Ruotsi, Turkki

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu