Erdoğan-nukkemielenosoitus sekoitti Suomenkin Nato-tien
Erdoğan-nukkemielenosoitus sekoitti Suomenkin Nato-tien
Suomen eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen piti tiistaina matkustaa Turkin parlamentin vieraaksi yhdessä Ruotsin valtiopäivien puhemiehen Andreas Nordénin kanssa. Mutta tuo vierailu on peruttu aivan ilmeisesti Tukholmassa tapahtuneen erikoisen mielenosoituksen takia. Erään rakennuksen parvekkeelta oli pantu pää alaspäin roikkumaan Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania esittävä nukke. Kuvan tuosta nukesta oli jakanut julkisuuteen Syyrian kurdeja tukeva järjestö.
Vanhanen ei kyllä myönnä tätä nukkea matkan perumisen syyksi, vaan matka peruuntuu ”käytännön syistä”. Tuo ”käytännön syy” on se, että Turkki perui vierailukutsun. Tuo nukke on herättänyt Turkissa jyrkkiä reaktioita. Kuka tietää, miten paljon tämä tapaus viivästyttää Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymistä Turkissa. Tämä tilanne koskee sekä Ruotsia että Suomea. Ulkoministeri Pekka Haavisto oli juuri Ruotsin Sälenin ulkopoliittisessa tapahtumassa ehtinyt sanoa, että Suomi ei aio liittyä Natoon muutoin kuin yhdessä Ruotsin kanssa.
Tämä mielenosoitus tuli todella ikävänä ikävänä yllätyksenä Ruotsille, joka oli jo ehtinyt hieman ”ruotsittua” suhteissaan Turkkiin. Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoo, että Turkin presidenttinukkea roikottaneet henkilöt sabotoivat Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden käsittelyä. Kristersson tuomitsi jyrkästi tämän mielenosoituksen. Voi hyvin ymmärtää, että ”ruotsittuminen” ei miellytä Ruotsin kurdeja, jotka varmaan vihaavat Erdoğania enemmän kuin Putinia.
Tämä tapahtuma kertoo siitä, miten voimakkaita vaikutuksia yksittäisillä mielenosoituksilla saattaa olla jännittyneinä aikoina kansainvälisiin suhteisiin. Jonkinlaisena vastaavanlaisena tapahtumana oli suomalainen mielenosoitus, jossa poltettiin Venäjän lippu. Siitä seurasi järeä mielenosoitus Moskovassa Suomen suurlähetystöllä. Suomen diplomaatit joutuivat pyytämään apua lähetystön turvallisuuden takaamiseksi.
Tällaisina kriisiaikoina mielenosoitusten ja toimintojen vaikutukset saattavat olla yllättäviä ja hyödyttää vihollista. Johtuneeko Tukholman nukkemielenosoituksesta, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kuulemma valmis vihdoin myymään Turkille F16-hävittäjiä? Tämä voisi saada Turkin hyväksymään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.
ASIASANAT: Nato, Ruotsi, Turkki
Mun veikkaus taas on sellainen että, jos joskus Ukrainan ja Venäjän välille aloitetaan rauhanneuvottelut, toki Ukrainan pään yli USA ja Venäjä neuvottelee. Venäjän vaatimuksena tulee olemaan Suomen ja Ruotsin natojäsenyyden torppaaminen. Eiköhän Orban ja Turkin sulttaani ole saanut selvät ohjeet tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Voi hyvin olla. Ja voi olla, että kenraalimajuri Vehviläinen on ollut koko ajan oikeassa.
Mutta: Sveitsi pärjää tiukan puolueettomuuden avulla loistavasti. Maan keskimääräinen palkkataso on lähes 7000 euroa kuussa.
Sveitsi ei sekaannu muiden valtioiden sisäisiin tai valtioiden välisiin asioihin. Se on puolueeton ja auttaa jokaista bisnestä tekevää samalla tapaa.
Suomi vain takaisin YYA -aikaan. Ja maan armeija pidettäköön erinomaisessa kunnossa edelleen. Bisnestä tehtäköön niin itään, länteen kuin etelään.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Suomi vain takaisin YYA -aikaan. Ja maan armeija pidettäköön erinomaisessa kunnossa edelleen. Bisnestä tehtäköön niin itään, länteen kuin etelään.”
Suomella on kyllä suunnitelma B siltäkin varalta, että jäämme Naton ulkopuolelle. Suomi oli ainoa Neuvostoliiton naapurimaa, joka ei joutunut mukaan edes Varsovan liittoon.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Mun veikkaus taas on sellainen että, jos joskus Ukrainan ja Venäjän välille aloitetaan rauhanneuvottelut, toki Ukrainan pään yli USA ja Venäjä neuvottelee. Venäjän vaatimuksena tulee olemaan Suomen ja Ruotsin natojäsenyyden torppaaminen. Eiköhän Orban ja Turkin sulttaani ole saanut selvät ohjeet tähän.”
Toivottavasti et veikkaa oikein. Olisi todella karmeaa, jos Turkki olisi luvannut Venäjälle pitää Suomen ja Ruotsin Naton ulkopuolella. Onneksi Suomella on jonkinlaisia puolustustukea myös Turkin sabotoidessa.
Ilmoita asiaton viesti
Toivon todellakin olevani väärässä. Toiminnat vaan viittaa hyvinkin siihen suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yhä enemmän alkaa vaikuttaa siltä, ettei Suomen kannattaisi enää odotella Ruotsia matkalla Natoon. Vaikka yhdessä meneminen toki paras vaihtoehto olisikin, Pekka Haavisto on väärässä siinä, että sinne mennään tai ollaan menemättä yhdessä.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Yhä enemmän alkaa vaikuttaa siltä, ettei Suomen kannattaisi enää odotella Ruotsia matkalla Natoon. Vaikka yhdessä meneminen toki paras vaihtoehto olisikin, Pekka Haavisto on väärässä siinä, että sinne mennään tai ollaan menemättä yhdessä.”
Olisi ilman muuta tyylikkäintä, jos Suomi ja Ruotsi astuisivat Natoon samalla oven avauksella. Jos se ei millään onnistu, loppujen lopuksi on mietittävä toisenlaistakin ratkaisua. Mutta vielä ei ole sen aika.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tässä ei ole mitään niin suurta hätää, että olisi ihan heti ”erottava” Ruotsista. Kyse yhdessämenemisestä on minun nähdäkseni tukea Ruotsille, että sekin pääisi kerhoon. Ja onhan siitä tietenkin Suomellekin etua, jos Ruotsi on samassa kerhossa sitten.
Vaan Turkin vaalien jälkeen, jos Ruotsia vieläkin kiusataan, niin sitten alkaisin kallistua sille kannalle, että mennään Natoon ja odotellaan sitten, että jos se Ruotsikin pääsisi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tulee tuohon nukkemielenosoitukseen, niin tuskinpa Putinkaan olisi voinut järjestää parempaa väkivallatonta protestia omiin tarkoituksiinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Nuken on voinut laittaa roikkumaan Tukholmassa nukkuva Putin -solu. Myös satunnainen teini taai kaksi, tai ihan aito kurdi, jota potuttaa. Joka tapauksessa kansakuntamme kohtalo on yhdestä nukesta kiinni ja niin ei pitäisi olla.
Ilmoita asiaton viesti