Estävätkö Venäjä ja Turkki yhdessä Suomen Nato-jäsenyyden?

Estävätkö Venäjä ja Turkki yhdessä Suomen Nato-jäsenyyden?

# Presidentti Sauli Niinistöllä oli Yle Radio Ykkösellä kyselytunti, jossa kuultiin mielenkiintoista tietoa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä.  Kysymyksiä tuli myös puhelimitse yleisöltä.

Niinistö ei osannut sanoa, milloin Turkki hyväksyisi Suomen Nato-jäsenyyden. Se menee todennäköisesti ainakin ensi kesään asti. Silloin Turkissa on vaalit. Joku arveli jopa, että Venäjä ja Kiina olivat sopineet siitä, että Suomea ja Ruotsia ei päästettäisi Natoon. Niinistö ei pystynyt kaatamaan edes tuollaista arviota. Elämme siis sumuisissa maisemissa.

 

# Niinistöltä kysyttiin myös, milloin hän oli puhunut viimeksi Putinin kanssa. Kuulemma joskus toukokuussa. Niinistö perusteli noita puheluja sillä, että hän saattoi niiden perusteella kertoa koko läntiselle maailmalle, millä tuulella Venäjän diktaattori sattui olemaan.

Joku ehdotti myös, että länsi lähettäisi oikein sotajoukkoja Venäjää kukistamaan. Niinistö piti suunnitelmaa liian vaarallisena. Se voisi johtaa suursotaan. Sellaista pitäisi välttää kaikin keinoin.

 

# Niinistö lupasi, että Suomi jatkaisi Ukrainan avustamista. Mutta Suomi ei voi tyhjentää asevarastojaan Ukrainaan, koska kotimainen puolustusvalmius on pidettävä kunnossa. Meillä on yli 1 300 kilometriä rajaa Venäjän kanssa. Sitä ei saa koskaan unohtaa.

Niinistölle ehdotettiin myös asevelvollisuuden ulottamista myös naisiin. Presidentti piti sitä tarpeettomana, koska halukkaat naiset pääsevät halutessaan nytkin armeijaan. Ja meillä on runsas koulutettu sotilasreservi. Asevelvollisuus ei kaipaa Niinistön mielestä laajennusta.

 

# Ukrainan murhenäytelmästä on kehittynyt vaarallinen ja kumuloitumiselle altis arvovaltakiista. Kumpikin osapuoli on sijoittanut yhteenottoon niin paljon sotilaallista ja taloudellista voimaa ja arvovaltaa, että vetäytyminen ja tappio alkaa tuntua mahdottomalta. Tällaisessa kiistassa on suursodan siemeniä vaarallisen paljon.

 

ASIASANAT: Asevelvollisuus, Ukraina, Venäjä    

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu