EU ei ole Venäjän etupiiriä vaan oma suurvalta

EU ei ole Venäjän etupiiriä vaan oma suurvalta

Euroopan Unionin on syytä ottaa paikkansa maailmanpolitiikan neljäntenä tukipilarina Yhdysvaltain, Kiinan ja Venäjän rinnalla. Ei kerta kaikkiaan käy, että Euroopan asioista neuvotellaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kesken. Euroopan maissa ei ole unohdettu elokuuta 1939, jolloin Stalin ja Hitler laativat Molotov-Ribbentrop-sopimuksen, jonka salaisessa lisäpöytäkirjassa Suomi joutui Venäjän etupiiriin. Se oli pohjana talvisodalle.

Demokraattisten valtioiden Euroopan Unionin on kerta kaikkiaan otettava paikkansa maailmanpolitiikassa. Siellä on jo kaksi autoritääristä diktatuuria Kiina ja Venäjä sekä Yhdysvallat, jonka demokraattinen järjestelmä on ollut ajoittain suuren rahan ja polarisoivan vaalijärjestelmän johdosta hiukan huojuvalla pohjalla.

Maailma tarvitsee kerta kaikkiaan lisää demokratiaa. On myös syytä huomata, että EU:ssa on väkeä kolme kertaa enemmän kuin Venäjällä ja myös enemmän kuin Yhdysvalloissa. EU:n taloudellinen voima on moninkertainen Venäjään verrattuna. EU:n jäsenenä on myös ydinasevaltio Ranska. EU:n maailmanpoliittisen roolin kohottamiselle ei siis ole mitään esteitä.

 

Suomen Nato-optio ei saa olla bluffia

Kuuntelimme erittäin tarkkaavaisesti presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen. Odotin häneltä selvää ja selkeää kannanottoa siihen, että Suomi voi halutessaan liittyä Pohjois-Atlantin puolustusliittoon Natoon, vaikka onkin Venäjän rajanaapuri. Venäjän presidentti Vladimir Putin yrittää rakentaa valtakuntansa rajoille liittolaisvaltioiden järjestelmää, jollainen oli olemassa toisen maailmansodan jälkeen Berliinin muurin murtumiseen v. 1989 ja Neuvostoliiton hajoamiseen asti v. 1991.

Niinistö ihmetteli puheessaan sitä, että EU:lla ei näytä olevan minkäänlaista roolia alueensa tulevaisuutta suunniteltaessa. Putin kuvittelee voivansa hoitaa Euroopan asiat eurooppalaisia kuulematta keskustelemalla vain Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa. Eihän sellainen saa onnistua. EU:n on syytä ryhdistäytyä ja ottaa oma roolinsa maailmanpolitiikassa.

Presidentti Niinistön ETYK-suunnitelma vuodelle 2025 on rakennettava sille pohjalle, että maailmanpolitiikassa on neljä suurvaltaa, joista yksi on EU.

 

ASIASANAT: Etupiirit, EU, Venäjä

+7
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu