EU voimaton Kiinan ja Venäjän yksinvaltaa ja USA:n rahan valtaa vastaan

EU voimaton Kiinan ja Venäjän yksinvaltaa

ja USA:n rahan valtaa vastaan

# On todella surullista, että maailmanherruudesta kilpailevat suurvallat ovat kaikkea muuta kuin demokratioita. Kiina ja Venäjä ovat väkivaltaisia diktatuureja. Yhdysvallat yritti syntyaikoinaan lähes 250 vuotta sitten muodostaa vastakohdan silloisille Euroopan yksinvaltaisille monarkioille. Mutta Yhdysvaltain demokratiassa on niin paljon valuvikoja, että siitä on tullut rahavalta ja ”demokratia”.

 

# Kiinassa on kuulemma vallassa kommunistipuolue. Mutta kun lukee Marxin ja Engelsin tekstejä ja Euroopan demokratioiden kommunistipuolueiden ohjelmia, niin Kiinan hallintatapa ja orjatyötalous on mahdollisimman kaukana niiden periaatteista. Kiinan kansankongressissa kuulemma istuu enemmän miljardöörejä kuin minkään kapitalistimaan parlamentissa. Vapaista vaaleista ja opposition oikeuksista ei ole mitään merkkejä.

# Nyky-Venäjä rakennettiin Neuvostoliiton raunioille. Tuo Neuvostoliitto oli jo niin yksinvaltainen ja epädemokraattinen valtio, että se suorastaan tärveli ja saastutti sosialismi-termin. Ei sosialismin kerta kaikkiaan kuulu olla sellainen epädemokraattinen ja taloudellisesti jälkeen jäänyt harvainvalta kuin Neuvostoliitto oli.

Neuvostoliiton raunioille rakennettu Venäjä on taas lähinnä diktatuurinen kleptokratia, jonka talous on rakennettu valtaa pitävän joukon kaappaaman klikin omaisuuden varaan. Vaaleja ei järjestetä, vain ”vaaleja”. Jos joku ryhtyy kapinoimaan, hän saa myrkkyä palkakseen.

# Myös Yhdysvaltain demokratiassa on monia valuvikoja. Ei se ole mikään vapaa markkinatalous. Se on miljardöörien ja suurrikkaiden paratiisi. Yhä suurempi osa kansallisvarallisuudesta valuu yhä harvempiin käsiin.

Presidentille on annettu myös pääministerien valtuudet ja jopa oikeus valita korkeimman oikeuden jäseniä. Hänen ei myöskään tarvitse täyttää veroilmoituksia, niin kuin olemme huomanneet. Lisäksi Yhdysvaltain media on kaupallisten toimijoiden hallussa. USA:sta puuttuu paikallinen parlamentaarisesti johdettu Yle, jollainen on kaikissa oikeissa demokratioissa. Monipuolinen tiedonvälitys on vapaiden vaalien perusedellytys.

Kumma kyllä tuollaisessa maassa uskonnolliset virtaukset ovat vallalla varsinkin republikaanien piirissä. On paradoksaalista, että miljardööripresidentti heiluttaa Raamattua ja uhkaa iskeä sillä vastustajiaan. Tuossa kirjassa kuitenkin Nasaretin mies kaataa banksterien pöydät ja pyytää rikasta miestä myymään omaisuutensa ja jakamaan sen köyhille. Sehän on oikeaa sosialismia se.

# Entä sitten Euroopan Unioni? Onko se demokratian pesäpaikka? Valitettavasti ei oikeastaan, vaikka mukana ovatkin maailman demokraattisimmat hyvinvointivaltiot Ruotsi, Suomi, Tanska ja Hollanti. Mutta EU on hyväksynyt sinisilmäisesti jäsenikseen myös yksinvaltiuteen taipuvaiset Unkarin ja Puolan sekä erinäisiä korruption ja mafian vallassa olevia Etelä-Euroopan valtioita.

Ja kun EU on vain valtioliitto, joka vaatii päätöksenteossaan yksimielisyyttä, siitä ei ole kilpailemaan Kiinan, Venäjän, ja Yhdysvaltain kanssa maailman herruudesta. Tätä valitteli myös puheessaan EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leien. Tämä valuvika olisi korjattava pikaisesti. Ikävä kyllä se näyttää olevan helpommin sanottu kuin tehty.

 

ASIASANOJA: Demokratia, EU, Suurvallat, Yksinvalta

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu