EU:n elvytyspaketti on hankala mutta tarpeellinen kompromissi

EU:n elvytyspaketti on hankala mutta tarpeellinen kompromissi

Eduskunnan kyselytunnilla oppositio yritti taas kampittaa hallitusta EU:n koronaelvytyspaketista, jonka kaikki EU-valtiot ovat jo periaatteessa hyväksyneet. Se on katsottu tässä poikkeustilanteessa välttämättömäksi, vaikka mikään maa tai puolue ei pidä sitä erinomaisena ratkaisuna.

Se on yksinkertaisesti kompromissien kompromissi, joka oli pakko tehdä. Eniten ihmetellään, että tiukan talouslinjan Saksa on nyt muuttanut kantaansa. Joku arvelee, että Saksan pankkien pelastaminen vaati tällaista ratkaisua.

Kaikki toivovat, että EU pystyy vihdoin saamaan valvontaansa jakamansa avustusrahat. Ne eivät saa joutua diktaattoreille eivätkä mafiosoille. Suomi maksaa enemmän kuin saa. Meidän on päästävä valvomaan, minne meidän verorahamme päätyvät. Rikkaiden rahat siirtyvät entiseen tapaan veroparatiiseihin.

Suomen neuvotteluja johtanut pääministeri Sanna Marin ei ollut paikalla mahdollisen korona-altistumisen vuoksi. Pääministerin roolia käytti Keskustan uusi puheenjohtaja Annika Saarikko. Hän on varsin sanavalmis ja pystyi tehokkaasti torjumaan Petteri Orpon hyökkäykset.  Perussuomalaisten puheet saivat jäädä omaan arvoonsa.

Keskustasta ei siis ole Kokoomukselle kumppaniksi. Kokoomuksen ongelmana on se, että puolueella ei ole nykytilanteessa minkäänlaista koalitiokumppania. Juha Sipilän mörköhallituksessa istuttiin jopa Perussuomalaisten kanssa. Mutta näissä EU-asioissa persut eivät käy kumppaneiksi, koska he vastustavat koko EU:ta, jonka lämmin kannattaja Kokoomus on. Kristillisdemokraatit ovat hyvin kriittisiä elvytyspakettia kohtaan. Mutta tuskin he ovat valmiita jättämään EU:ta.

On merkittävää, että persuja lukuun ottamatta kaikki puolueet pitävät EU-jäsenyyttä jotenkin tarpeellisena Suomen turvallisuuden kannalta. Jos olen ymmärtänyt oikein, myös Vasemmistoliitto on tällä kannalla. Niin arvaamattomaksi tämä maailma on muuttunut.

 

ASIASANAT: EU, Koronapandemia

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu