EU:n pankkien on lopetettava Kremlin rahanpesupalvelu

EU:n pankkien on lopetettava Kremlin rahanpesupalvelu

¤ Ukrainan tilanne ja Aleksei Navalnyi kummitteli taustalla, kun Suomen ja Venäjän ulkoministerit tapasivat Pietarissa 15.2. Areenasta pääsi näkemään Pekka Haaviston ja Sergei Lavrovin tapaamisen alkupuheenvuorot ja laajan lehdistötilaisuuden, josta Lavrov heti kaappasi yli puolet loputtomalla monologillaan. Venäjä on kerta kaikkiaan kadottanut puhevälinsä EU:hun – mutta ei suinkaan EU-valtioihin. Taktiikka on hajottaa ja hallita EU:ta.

Siltä pohjalta on ymmärrettävä EU:n korkean edustajan Josep Borrellin jäätävä vastaanotto. Mutta kuinka realistista oli odottaa lämmintä vastaanottoa unionin ”ulkoministerille”, joka tuli haukkumaan Venäjän demokratian puutteita ja johdon lurjusteluja? Taisi olla ”kohteliasta” olla heti mainitsematta EU-maiden diplomaattien karkotuksista.

 

¤ EU:n ja Venäjän näkökulma Ukrainan kriisiin on täysin vastakkainen. Venäjä näkee, että EU usutti Ukrainan kansannousuun löyhillä ja harkitsemattomilla lupauksistaan unionin ja jopa Naton jäsenyydestä. EU ei ymmärtänyt, miten poikkeuksellinen Venäjän ja Ukrainan suhde on. Monet katsovat Venäjän valtakunnan syntyneen Ukrainan alueella. Ja Krim liitettiin Ukrainan neuvostotasavaltaan ukrainalaisen Nikita Hrushtshevin ”hyvän tahdon eleenä”.

Oppositiojohtaja Navalnyi taas on Venäjän johtoklikille oleellinen vaara. Siksi hänestä on päästävä eroon. Navalnyin siirtyminen Saksaan oli Kremlille toivon kipinä. Hänen paluunsa painajaisunen toteutuminen. Siksi hänet piti heittää tyrmään. Navalnyin kohtelun tuottamia mielenosoituksia on yritetty painaa matalaksi rajuin ottein.

Kun Lavrovilta kysyttiin eurooppalaisten diplomaattien karkotuksista, kuulimme, että mielenosoitukset olivat laittomia. Ne olivat kuulemma laittomia jo sen takia, koska elämme korona-aikaa, jolloin yleisötilaisuudet ovat tietenkin kiellettyjä. Siksi diplomaattien karkotus oli OK. Venäjä osasi käyttää koronapandemiaa propanandansa hyväksi.

 

¤ Kokonaisuutena ottaen Pekka Haavisto selvisi todella hankalasta tehtävästään kiitettävästi. Hän sai sanotuksi kaiken tarvittavan ja osasi rauhallisena luonteena olla provosoitumatta, kun provosoitiin. Mutta oli Lavrovkin suurvallan mahtimieheksi huomattavan kohtuullinen ja lujahermoinen. Suomihan on uhannut loikata Natoon, ellei meille olla ”kilttejä”.

Parhaat pakotteet Venäjän kleptokratiajohdolle olisivat siinä, että Kremlin johtoportaan EU:n pankkeihin siirtämät ”vallankaappausvakuutusrahastot” jäädytettäisiin ja parhaassa tapauksessa jaettaisiin Venäjän  köyhille ja kurjille. Mutta onkohan EU:n bankstereilla valmiutta moiseen reiluuteen eli vanhurskauteen? Nuo oligarkkien rahat ovat nimittäin veroparatiisipankeille ”erinomaisia sijoituksia”.

 

ASIASANAT: Pekka Haavisto, Venäjä, Veroparatiisit

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu