Eurooppa ei pärjää ilman maailmanpoliisia Yhdysvaltoja

Eurooppa ei pärjää ilman maailmanpoliisia Yhdysvaltoja

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden esikuntineen mietti muutaman päivän, miten kostaisi joidenkin amerikkalaisten sotilaiden kuoleman Lähi-idän rintamilla. Nyt sitten tuli vastaus. Hutheja ja samanmielisiä vastaan on lähetetty iskuja Syyriaan, Irakiin ja Jemeniin. Kuolonuhreja on tullut kymmeniä.

Yhdysvalloilla ja Israelilla on samanlainen periaate sodankäynnissä: jos oma sotilas kuolee, vastapuolelta on saatava hengiltä vähintään kymmenkertainen määrä. Tällä tavalla pidetään yllä kauhun tasapainoa.

Me olemme nyt Yhdysvaltain liittolaisia. Pitääkö meidän hyväksyä tämä periaate murisematta?

Yhdysvallan pyrkii näköjään kyllä ainakin toistaiseksi välttämään yhteenottoa pahimman vastustajansa eli Iranin kanssa. Toivottavasti tämä kauhun tasapaino kestää. Euroopalle ja Ukrainalle olisi karmeaa, jos USA joutuisi sotaan jossakin muualla.

Eurooppalaiset toivovat hartaasti, että Yhdysvallat ei ajautuisi sotaan Lähi-idässä eikä vallankaan Kiinan kanssa. Silloin joutuisimme yksin vastaamaan Ukrainan sodan hoitamisesta kohti ihmisarvoista ratkaisua.

Yhdysvallat on ottanut itselleen maailmanpoliisin roolin. Eurooppa ja EU on taloudeltaan ja väkimäärältään melkein Yhdysvaltain veroinen. Mutta se on niin pirstaleinen pikkuvaltioiden palapeli, ettei pysty olemaan edes oma poliisinsa.

Siitä todistavat kaksi maailmansotaa, joiden ratkaisemiseen tarvittiin Yhdysvaltoja. Ja valitettavasti sitä todistaa myös tämä päivä, kun emme pysty täällä Euroopassa vieläkään hoitamaan Ukrainan ongelmia ilman amerikkalaista maailmanpoliisia.

 

ASIASANAT: EU, Ukraina, Yhdysvallat

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu