Eurooppalaisen kolonialismin muisto haittaa yhä rauhantyötä maailmalla

Eurooppalaisen kolonialismin muisto haittaa yhä rauhantyötä maailmalla

# Kansainvälisiä kriisejä ratkaistaessa on kohdattu yhä edelleen ajankohtainen asia, nimittäin kolonialismi. Eurooppalaiset ovat uskoneet ja toivoneet, että se olisi jo historiaa. Melkein kaikilla läntisen Euroopan mailla on kolonialismia historiassa, Britannian, Ranskan, Espanjan ja Portugalin lisäksi myös Hollannilla ja Belgialla. Yleensäkin lännen toimia kaukana maailmalla häiritsee yhä kolonialismin perintö.

Kun eurooppalaiset menevät maailmalle selvittämään asioita, heitä helposti pidetään omia etujaan ajavina besserwissereinä. Jopa kristinuskoa ja juutalaisuutta pidetään monesti maailmalla siirtomaavallan ilmiöinä. Tästä on joutunut kärsimään myös Israel, jolle siirtomaakaudella toisen maailmansodan jälkeen järjestettiin kotimaa palestiinalaisten asuttamilta mailta. Tästä on seurannut jatkuvia ongelmia, jotka ovat taas kärjistyneet Palestiinan Hamasin ja Israelin verisessä yhteenotossa.

 

# Venäjällä ei ole samaa ongelmaa, koska he ovat liittäneet valtavat siirtomaa-alueensa omaan valtakuntaansa ja pakottaneet paikalliset asukkaat käskyläisikseen. Neuvostoliiton hajoaminen vapautti neuvostotasavallat Moskovan käskyvallasta. Useat niistä, niin kuin Baltian maat, ovat liittyneet lännen leiriin.

Sitä yrittää meidän päivinämme Ukraina. Se on Venäjälle kuitenkin kipeä paikka, koska Ukraina on Putinin ja Kirillin julistuksen mukaan osa ”äiti-Venäjää”, jossa puhutaan venäjää ja ”venäjän murretta ukrainaa”. Nämä näkemykset ovat nykyisen Ukrainan murhenäytelmän pohjalla.

 

# Kiinalla on rajojensa sisällä pahoja kansallisuuskriisejä mm. Uiguriassa ja Tiibetissä. Mutta länteen päin on rakennettu järjestelmällisesti ”Silkkitietä”. Afrikassa ja Lähi-idässä ja jopa Euroopassa Kiina voi rakennella taloudellisia ja sitä kautta myös poliittisia suhteita ilman kolonialismin taakkaa.

Eurooppalaisesta kolonialismista vapaat maat ovat rakentaneet globaalia yhteistyötä BRICS-yhteisön kautta. On paradoksaalista, että BRICSin BR-maa Brasilia on entinen Portugalin siirtomaa. Mutta se on jo ehditty unohtaa, koska itsenäistyminen tapahtui jo toissa vuosisadalla 1800-luvulla.

 

# Lännen demokratioiden olisi pyrittävä kaikin voimin pääsemään irti kolonialismin muistoista. Se edellyttää ystävällistä ja ymmärtävää asennetta, kun eurooppalaista kulttuuria ja demokratiaa levitetään toisilla mantereilla.

 

ASIASANAT: Israel, Kolonialismi, Venäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu