Fortumin romahduksen takana paha Putin ja sinisilmäinen Suomi

Fortumin romahduksen takana paha Putin ja sinisilmäinen Suomi

Ihmettelemme, millaiseen pinteeseen Suomi ja koko maailma on joutunut ja juuttunut Ukrainan murhenäytelmän takia. Putinin Venäjä aiottiin nujertaa talouden keinoin. Mutta nyt nuo talouspakotteet lyövät takaisin. Eihän tässä näin pitänyt käydä.

Fortum-yhtiöstä on Ukrainan sodan myötä tullut varsinainen murheenkryyni Suomen valtiolle ja myös sijoittajille. Yhtiö nimittäin rakensi toimintansa sen varaan, että Suomen ja Venäjän suhteet kehittyvät jatkuvasti läheisemmiksi.

Erityisissä vaikeuksissa on Saksa, joka meni vihreässä energiapolitiikassaan luopumaan ydinvoimasta. Samalla linjalla olivat Suomen vihreät, jotka lopettivat hallitusyhteistyön tuosta syystä. Nyt voimme sanoa, että oli luojan lykky, ettei Suomen hallitus mennyt tuolle linjalle.

Nyt ydinvoima näyttäytyy erinomaisena välivaiheena, kun pyrimme pois fossiilisista polttoaineista. Mutta Saksan tähän asti niin menestyvä talous on pysähtynyt tavalla, jollaista emme ole nähneet.

Ydinvoimasta ja hiilestä luopuessaan Saksa on tukeutunut Venäjältä saatavaan kaasuun. Sitä varten on rakennettu kaksikin kaasuputkea Itämerelle jopa ”putkimies Paavo Lipposen” tuella. Mutta nyt sitten Venäjä on ryhtynyt puolestaan uhittelemaan energialla. Sitä Saksalle niin tärkeää kaasua ei annetakaan sinne putkiin entiseen malliin.

Samaan liemeen on joutunut suomalainen valtion suurelta osin omistama firma Fortum, joka on ostanut suuren osuuden Saksan kaasua jakavasta yhtiöstä Uniperista. Nyt Uniper on vaikeuksissa, kun ei voi toimittaa tilaajilleen kaasua.

Fortumin toisena ongelmana on Venäjälle rakennetut suuret teollisuuslaitokset. Nyt Ukrainan sodan ja pakotteiden vuoksi ne eivät voi toimia vaan on myytävä Venäjälle rapahintaan.

Tästä kaikesta on syytetty Fortumin johtajia. Nyt olisin kyllä talouspohattoja kohtaan poikkeuksellisesti hieman armollinen. Minusta tämän katastrofin syyllinen on Venäjän julma yksinvaltias Putin – ehkä hieman verran myös Suomen pikkuisen sinisilmäinen valtionjohto.

 

ASIASANAT: Fortum, Suomi. Venäjän talous

+2
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu