Haavisto presidentiksi, Orpo pääministeriksi – jos Sanna sallii

Haavisto presidentiksi, Orpo pääministeriksi – jos Sanna sallii

Uudet puolueiden gallupkyselyt ovat tuottaneet yllätyksiä. Kokoomus jatkaa selvänä ykkösenä. Mutta Perussuomalaiset ovat kirineet kakkoseksi ohi Sanna Marinin sosialidemokraattien. Oppositiosta on helppo huudella varsinkin tällaisina levottomina aikoina, jolloin inflaatio kaivaa maata varsinkin vähävaraisten jalkojen alta.

Persujen naispuheenjohtaja Riikka Purra on vetänyt naisia tämän ”äijäpuolueen” piiriin. Perussuomalaiset istuvat Eduskuntatalossa oikeassa laidassa. Mutta persut ovat itse asiassa köyhän kansan puolue, tarkemmin sanottuna harhaanjohdettujen vähävaraisten puolue. Tällä kertaa he ovat pitäneet ”haittamaahanmuuton” ohella esillä Suomeen leviäviä Ruotsin mallisia rikollisjengejä.

Tilanne on sikäli erikoinen, että edes persut eivät vastusta Ukrainan sotapakolaisten tuloa. Monet heistä myös myöntävät, että työperäistä maahanmuuttoa Suomi tarvitsee.

Jos huhtikuun vaalit menevät näiden gallupien  malliin, Kokoomuksen Petteri Orpo voi ryhtyä pystyttämään hallitusta. Mutta persut ovat Kokoomukselle hieman samalla tavalla epämukava hallituskumppani kuin Ruotsin Kokoomukselle Sverigedemokraterna. Onkin puhuttu siitä, että Kokoomuksen ja demarien ”sinipuna” olisi kuulemma hyvin todennäköinen. Mutta kun se ei oikein tunnu hyvältä Ruotsissa, sama on varmaan tilanne Suomessa. Sitä kannattaa kysyä myös Sanna Marinilta.

Ja yksi entinen kiistakysymys ei näissä vaaleissa ole lainkaan riidan aiheena. Se on puolustuspolitiikka. Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan sai Suomen kansan kääntämään kelkkansa 180 astetta. Ja sen mukaisesti vasemmistoenemmistöinen hallitus pani vireille Pohjois-Atlantin puolustusliitto Naton jäsenhakemuksen. Ja vihreä vaan ei kokematon ulkoministeri Pekka Haavisto on noussut suosituimmaksi presidenttiehdokkaaksi.

 

ASIASANAT: Eduskuntavaalit. Nato, Presidentinvaalit

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu