Halla-aho presidentinvaalien toisella kierroksella. Mutta presidentiksi valitaan joku muu. Kuka?

Halla-aho presidentinvaalien toisella kierroksella. Mutta presidentiksi valitaan joku muu. Kuka?

Presidentinvaaleista tulee todella jännittävät ja kiinnostavat. Näinä päivinä kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo on pyytänyt entistä pääministeriä ja ulkomailla työskentelevää EU-professoria Alexander Stubbia puolueensa presidenttiehdokkaaksi.

Stubb suostui. Hän toivoo, että ulkosuhteita hoitava presidentti olisi Suomen varsinainen Nato-presidentti, kun sen sijaan pääministeri olisi EU-pääministeri. Tällainen työnjako tuntuisi järkevältä. Stubb olisi pätevä presidentti, kielitaitoinen ja nokkela. Hänen tyylinsä on kuitenkin vieras suomalaisille taviksille, jotka eivät osaa edes ääntää hänen nimeään. Se on heille Tuppi.

Myös demarien puheenjohtaja on ollut presidentinvaaliasialla. Hän on pyytänyt puolueen puheenjohtajaehdokkaaksi EU-komissaari Jutta Urpilaista. Jutta on valmis kertomaan asiasta tarkemmin vasta marraskuussa, kun on saanut asiat hoidetuiksi Brysselin päämajassa.

Presidentinvaalissa on jo niin monta ehdokasta, että he astuvat toistensa varpaille ja työntävät toisensa kumoon. Se on vain varma, että persujen Jussi Halla-aho pääsee toiselle kierrokselle ja yhtä varmaa myös se, ettei hän pääse presidentiksi, koska ei saa ääniä muilta kuin persuilta.

Toiselle kierrokselle pääsijä voisi yhtä hyvin olla Pekka Haavisto, Jutta Urpilainen, Alexander Stubb, Olli Rehn tai Mika Aaltola.  Se on puhdasta arpapeliä. Parempi olisi, jos kaikki vasemmistomieliset äänestäisivät Haavistoa ja oikeistomieliset vaikkapa Stubbia. Liian monta ehdokasta sekoittaa äänestäjät niin ettei lopputuloksesta ota erkkikään selvää. Ei edes Erkki Tuomioja, jota jotkut pitäisivät hyvänä ehdokkaana.

Noista 40-lukulaisista mukana on ikiliikkuja, Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, joka ei kuitenkaan sattuneesta syystä edusta tuota puoluetta. Vuonna 1994 Väyrysellä olisi ollut kertakaikkinen mahdollisuus, mutta silloin Keskustasta presidentiksi pyrki kaksi muutakin ehdokasta. Siihen se kaatui silloin.

 

ASIASANAT:  Presidentinvaalit 2024

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu