Hallituksen leikkaukset iskevät ystävyysseurojen kulttuurityöhön
Hallituksen leikkaukset iskevät ystävyysseurojen kulttuurityöhön
Hallituksen leikkaukset ovat iskeneet julmasti kulttuurialaan ja järjestötoimintaan, joista eri valtioiden ystävyysseurat edistävät kansojen välistä tiedon ja kokemuksen vaihtoa.
Valtion myöntämien kulttuuriapurahojen raju pienentäminen on vaikuttanut ja vaikuttaa jatkossakin ystävyysseurojen toimintamahdollisuuksiin.
Tunnen erityisesti Suomi-Ausralia yhdistysen Liiton tilanteen, koska olin jo 40 vuotta sitten panemassa alulle tätä toimintaa.
Näin ollen Australia-Liittokin on joutunut karsimaan kulujaan ja muuttamaan toimintatapojaan todella suuresti. Liiton varasto on siirretty ilmaisiin kotitiloihin ja vain aivan pakolliset kulut pystytään kattamaan.
Australia-Liitto voi pitää toiminnanjohtajan edes puolipäiväisenä vain osan vuotta. Ilman häntä Liiton olisi liki mahdotonta toimia. On siis sanomattakin selvää, että jäsenten tuki jäsenmaksujen muodossa on erittäin tärkeää.
Bumerangi-lehti on ilmestynyt vuodesta 1985 paperisena kaksi kertaa vuodessa. Tänä vuonna ilmestyy lokakuussa yksi paperilehti. Sen jälkeen siirrytään digilehden toimittamiseen.
Australia-Liitto juhlii 40-vuotista toimintaansa 11.10. kello 10:stä alkaen Kulttuuripäivänä Tampereen Vapriikissa, jossa sattuu olemaan Australian kustantama aboriginaalitaiteen näyttely. Sen ansiosta Liitolla on varaa juhlia. https://www.suomi-australia.fi/
Samanlaisia vaikeuksia on muillakin eri maiden ystävyysseuroilla. Takavuosina Suomi-Venäjä Seura vei leijonanosan valtion tuista. Noiden tukien poistaminen ei ole juuri auttanut muita ystävyysseuroja.
Ulkosuomalaissuhteista vastaava Suomi-Seura on myös suurissa vaikeuksissa. Suomen Silta-lehteä ei ole enää varaa painaa ja lähettää ulkomaille.
Myös Suomi-Seuran hoitaman Ulkosuomalaisparlamentin järjestelyt ovat suurissa vaikeuksissa.
ASIASANAT: Australia, Kulttuuri, Ystävyysseurat
KUVA: Ystävyysseurojen käytävä Helsingin matkamessuilla vuonna 2024. Kuva: Timo Uotila
Suomi-Australia yhdistysten Liitto on hyvä esimerkki veronmaksajien rahojen tuhlaamisesta hyödyttömään toimintaan.
Suomalaiset, jotka ovat lähteneet Australiaan kultaa vuolemaan ovat tehneet tietoisen valinnan muuttaessaan kaukomaille. Australiassa heitä palvelee sikäläinen Suomen suurlähetystö.
Suurin osa valtion yhdistyksille myöntämistä tuista lienee piilopuoluetukia aivan samalla tapaa kuin ay-liikkeen verovapaus.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomalaiset, jotka ovat lähteneet Australiaan kultaa vuolemaan ovat tehneet tietoisen valinnan muuttaessaan kaukomaille. Australiassa heitä palvelee sikäläinen Suomen suurlähetystö.”
Suomalaisia siirtolaisia Australiassa palvelee suurlähetystö. Suurlähetystön tukena ovat paikalliset suomalaisseurat ja Australian valtio kotoutuspalveluillaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Suurin osa valtion yhdistyksille myöntämistä tuista lienee piilopuoluetukia aivan samalla tapaa kuin ay-liikkeen verovapaus.”
Suomi-Venäjä-Seuran aikoinaan suuressa tuessa oli Suomen ulkopolitiikan tukemista. Muiden seurojen tuissa en ole huomannut puoluepoliittisia aspekteja.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko sanoa että Suomi on kuvitellut olevansa joku rikas maa joka on ”kokoaan suurempi” ja alkanut jakamaan kaikenlaisia tukia kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan.
Kun tosiasia on että Suomi on ollut ja on köyhä pieni maa jolla on ympäristösyistä johtuen lähes kaikkia muita korkeammat elinkustannukset.
Jos joku haluaa perustaa jonkun ystävyysseuran niin ei todellakaan ole valtion velvollisuus maksaa kustannuksia. Se on seuran perustajien ja jäsenten asia. Jos ei ole riittävästi maksavia jäseniä niin seura lienee tarpeeton.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin!
Ilmoita asiaton viesti
”Jos joku haluaa perustaa jonkun ystävyysseuran niin ei todellakaan ole valtion velvollisuus maksaa kustannuksia. Se on seuran perustajien ja jäsenten asia. Jos ei ole riittävästi maksavia jäseniä niin seura lienee tarpeeton.”
Eri maiden ystävyysseurat tekevät Suomen valtion kannalta hyödyllistä toimintaa kulttuurin ja talouden saralla. Valtionavut ovat pieni korvaus tuosta hyödyllisestä työstä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on niitä tuiki turhia itkuvirsiä, kun ei ymmärretä, että kun ei ole rahhaa, niin ei ole rahhaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä on niitä tuiki turhia itkuvirsiä, kun ei ymmärretä, että kun ei ole rahhaa, niin ei ole rahhaa.”
Tästä rahoituksesta on valtiolle hyöyä. Tuen loppuminen tuottaa monesti vielä valtakuntaan uuden työttömän, joka taas tuottaa valtiolle menoja.
Ilmoita asiaton viesti
Eli valtion pitäisi maksaa yhdistykselle tukea, että se voisi maksaa työntekijälle. Miten tässä yhtälössä yhdistykselle maksettava tuki voisi valtiolle olla edullisempi?
Aito yhdistystoiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Itse olen vuosikausia toiminut 7:ssä eri yhdistyksessä ilman mitään korvauksia. Työskennellessäni ulkomailla toimin silloin myös paikallisen suomalaisyhteisön vapaaehtoisena edunvalvojana. Ja ilman rahallisia korvauksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Eli valtion pitäisi maksaa yhdistykselle tukea, että se voisi maksaa työntekijälle. Miten tässä yhtälössä yhdistykselle maksettava tuki voisi valtiolle olla edullisempi?”
Tämä edullisuus perustuu siihen, että ystävyysseuran palkattu toiminnanjohtaja saisi suurimman osan palkastaan seuran jäsenmaksuista eikä valtiolta.
Ilmoita asiaton viesti
”Aito yhdistystoiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Itse olen vuosikausia toiminut 7:ssä eri yhdistyksessä ilman mitään korvauksia. Työskennellessäni ulkomailla toimin silloin myös paikallisen suomalaisyhteisön vapaaehtoisena edunvalvojana. Ja ilman rahallisia korvauksia.”
Niinpä minäkin olen toiminut korvauksitta. Mutta Suomi-Australia yhdistysten Liitolla on kymmenkunta paikallisyhdistystä eri puolilla maata ja siten melkoisesti byrokratiaa. Siksi Liitolle on palkattu toiminnanjohtaja, Valtion tukien leikkausten vuoksi toiminnanjohtajalle voidaan maksaa palkkaa vain osalta vuotta. Sellainen tilanne on hänelle ja Liitolle suuri ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi-Australia yhdistysten Liitto on hyvä esimerkki veronmaksajien rahojen tuhlaamisesta hyödyttömään toimintaan.”
Ystävyysseuratoiminta on valtioiden välisen kulttuurin ja talouden edistämistä vapaaehtoisesti. Valtion tuet ovat pientä korvausta tuosta tärkeästä työstä.
Ilmoita asiaton viesti
Vapaaehtoistyö tehdään yleensä ilman korvausta.
Ilmoita asiaton viesti
”Vapaaehtoistyö tehdään yleensä ilman korvausta.”
Vapaaehtoistyö tehdään tosiaan periaatteessa ilman korvausta. Mutta jos vapaaehtoinen uhkaa väsyä ja lopettaa valtiolle tärkeän palvelunsa, valtion kannattaa antaa hänelle pientä korvausta, kun kalliimpana vaihtoehtona olisi henkilön palkkaaminen valtiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tapauksessa tehostettu tarveharkinta olisi paikallaan!
Ilmoita asiaton viesti
”Tässä tapauksessa tehostettu tarveharkinta olisi paikallaan!”
Pienen korvauksen maksaminen ystävyysseuralle on juuri tuota tehostettua tarveharkintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Väsymiseen auttaa raha?
Siinäpä se tuli.
Ilmoita asiaton viesti
Australian valtio on myös huomannut ystävyysseuratoiminnan tärkeyden. Niinpä Australian suurlähetystö on yleensä maksanut Suomi-Australia yhdistysten Liiton osaston vuokran Helsingin Matkamessuilla. Liiton osasto on markkinoinut Australian-matkoja, mikä tietenkin hyödyttää matkojen kohdemaata.
Ilmoita asiaton viesti
Toiset valtiot ovat rikkaampia kuin toiset. Kaiken maailman ” ystävyystukien ” maksaminen ei liene valtion ydintoimintaa. On keksitty jäsenmaksut, niillä voidaan yksityisiä ” harrastuksia” kustantaa. Suomen valtio kyllä osallistuu erilaisiin matkailualan messuihin maailmalla riittävästi. Turhuutta tuetaan Suomessa ihan turhaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen valtio kyllä osallistuu erilaisiin matkailualan messuihin maailmalla riittävästi. Turhuutta tuetaan Suomessa ihan turhaan.”
Australia-seuratoiminnan merkitys Suomelle tulee vahvasti ilmi heti ensimmäisestä Bumerangi-lehdestä, jota toimitin v. 1985. Lehden kanessa on presidentti Mauno Koiviston kuva. Lehdessä on kertomus Koiviston ensimmäisestä Australian-matkasta. Koivisto esittää tällaiset toivotukset ensimmäisille Australia-päiville v. 1985:
Esitän parhaan tervehdykseni Suomi-Australia Seuran jäsenille sekä toivotan heille onnea ja menestystä toiminassaan Suomen ja Australian välisten hyvien suhteiden ja keskinäisen tuntemuksen edistämiseksi ja lisäämiseksi.
Lehdessä on myös Australian suurlähettilään Rosaleen McGovernin tervehdys. Siinä on myös kertomus Australian Edustajainhuoneen puhemiehen Harry Jenkinsin ja Eduskunnan puhemiehen Erkki Pystysen tapaamisesta.
Australia-Liitossa ja sen lehdessä Bumerangissa on siitä lähtien seurattu läheltä Suomen ja Australian tärkeiden edustajien tapaamisia. Australia-Liitto on siten eräänlainen Suomen ja Australian välisen diplomatian jatke.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Antti Rinne kirjoitti fläppitaululle: RAHAA ON !
Nyt sinne kirjoitetaan Rahaa ei ole , velkaa on!
Tuollainen vapaaehtoistoiminta pitää toimia ilman valtion tukia . Ellei se kannata jäsenmaksuilla, se on turhaa. Ystävinn, tuttuihin yms voi pitää nykyään yhteyttä netin kautta, lähettää tekstejä, kuvia yms helposti. V. 1985 on menneen talven lumia. Järki käteen. Samoin on tyhmää antaa verovapau ns. Yleishyödyllisille järjestöille. Verotuksen pitää koskea kaikkia, mm.ammattiliittoja yms. tasapuolisesti. Valtion pitää päättää, mitkä ovat sen ydintehtävät ja keskittyä niihin. Kaikenmaalman rönsyt pitää riisua pois. Näin se talous paranee. Kun rahaa ei ole, niin sitä ei ole. Pitää katsoa tarkaan, mihin ne rahat laitetaan mahdollisimman tuottavasti . Jos jotkut järjestöt tai yhdistykset yms.eivät pärjää jäsenmaksuilla, se lienee turhaa. Pitäis mennä oikeisiin töihin ! Tai käyttää nykyisiä nettimahdollisuuksia asioiden ylläpitämiseksi vaikkapa kotikonttorista käsin.( jos vielä intoa riittää) Muitten rahoilla on helppo toimia!
Ilmoita asiaton viesti
”Tuollainen vapaaehtoistoiminta pitää toimia ilman valtion tukia . Ellei se kannata jäsenmaksuilla, se on turhaa. Ystävinn, tuttuihin yms voi pitää nykyään yhteyttä netin kautta, lähettää tekstejä, kuvia yms helposti.”
Australian seuratoiminta alkoi ilman valtion tukia. Mutta kun kaikki muutkin ystävyysseurat saivat tukia, niitä anottiin myös Australia-Liitolle. Valtio tukee monenlaista kulttuuritoimintaa, jota se pitää hyödyllisenä ja joka ei pärjäisi kunnolla ilman tukia. Esimerkkinä olkoot vaikka pienet yksityisteatterit. Jos valtiolta ei tulisi tukia, Kansallisoopperan lippuja voisivat ostaa vain miljonäärit.
Ilmoita asiaton viesti
”Järki käteen. Samoin on tyhmää antaa verovapau ns. Yleishyödyllisille järjestöille. Verotuksen pitää koskea kaikkia, mm.ammattiliittoja yms. tasapuolisesti.”
Nykyhallitus on sysännyt veroja ja etujen heikennyksiä ennen kaikkea pienituloisille. Arvonlisäveron korotus on räikeä esimerkki.
Suurituloisten porsaanreikiä ei ole vieläkään tukittu. Kun Sanna Marin käytti niitä, häntä kauhisteltiin, vaikka hän kertoi pitävänsä noita verovilppiteitä epäoikeudenmukaisina. Onko ne tarkoitettu vain rikkaiden hyvävelikerholaisille?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän nuo kaikki tapaukset ole olleet esillä paikallisissa lehdissä?
Jos eivät niin kuinka moni, jäsenten lisäksi, edes lukee ko. Bumerangia?
Tuo viimeinen kappale kertoo että kyseinen liitto on vain itsetarkoitus.
Ilmoita asiaton viesti
”Eiköhän nuo kaikki tapaukset ole olleet esillä paikallisissa lehdissä?
Jos eivät niin kuinka moni, jäsenten lisäksi, edes lukee ko. Bumerangia?
Tuo viimeinen kappale kertoo että kyseinen liitto on vain itsetarkoitus.”
Kyllä Australia-uutiset ovat harvassa Suomen mediassa. Bumerangin numeroissa on katsauksia Australian politiikkaan ja kulttuuriin. Tilannetta kommentoi myös Suomen suurlähettiläs Canberrasta.
Bumerangi ei ole lainkaan ainoa Australia-Liiton tiedotuskanava:
https://www.suomi-australia.fi/
Ilmoita asiaton viesti