Hullu maailma tarvitsee  ETYKin jatkoksi MATYKin

Hullu maailma tarvitsee  ETYKin jatkoksi MATYKin

Ukrainan sotilaallisen kriisin kärjistyminen on lisännyt jännitystä maaillassa ja erityisesti Euroopassa. Maailmalla on myös eräitä muita uhkaavia ja muhivia kriisejä, jotka voivat kuumentua nopeastikin. Tilanne oli jännittynyt myös 1970-luvulla. Silloin presidentti Urho Kekkonen keksi ajatuksen ryhtyä kehittelemään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokousta ETYKiä. Sellainen saatiinkin koolle Helsinkiin kesällä 1975. Ja siitä tuli käännekohta, joka johti liennytykseen 1980-luvulla ja jopa Neuvostoliiton hajoamiseen.

Vuonna 1975 riitti Euroopan TYK, sillä maailman silloiset suurvallat Yhdysvallat ja Neuvostoliitto olivat vastakkain ja erityisesti Euroopassa. Niinpä ETYKissä olivat paikalla vain Euroopan valtiot sekä USA ja Kanada.

Nyt tilanne on muuttunut siinä määrin, että ETYK ei enää riitä. Tarvitaan Maailman turvallisuus- ja yhteistyökokous MATYK. Ehdottomien supervaltojen joukkoon on nimittäin noussut Kiina. Se on myös vetänyt Yhdysvaltain kiinnostusta yhä enemmän Tyynenmeren suuntaan.

Euroopan Unioni EU ei ole ikävä kyllä osannut ottaa Euroopan suunnalla väkilukunsa ja taloutensa voiman edellyttämää roolia. Venäjän kanssa asioidessaan EU ja NATO tarvitsevat yhä edelleen vähintään entiseen malliin Yhdysvaltain tukea. Näin vaikka, EU:ssa oli vielä hiljattain kaksi ydinasevaltaa, Ranska ja Britannia, brexitin jälkeen vain yksi.

Tarvitaan siis ETYKin 50-vuotiskokousta vuonna 2025, niin kuin presidentti Sauli Niinistö on viisaasti ehdottanut. Mutta siitä olisi kehitettävä MATYK. Ilman Kiinaa, Intiaa, Pakistania, islamilaisia maita, latinalaista Amerikkaa ja Australiaa ei kannata ryhtyä järjestämään maailman asioita paremmalle kannalle.

Suomen presidentti on ymmärtänyt kiitettävä tavalla uuden maailmanjärjestyksen mahdollisuudet. Siitä todistavat hänen jatkuvat yhteytensä Yhdysvaltain presidentteihin Trumpiin ja Bideniin sekä Venäjän Putiniin, jonka kanssa Niinistö puhui 13.4. Ukrainasta ja jopa Navalnyista. Ukrainan presidentti oli kuulemma myös yrittänyt päästä puhumaan Putinin kanssa, mutta ei onnistunut. Tämäkin kertoo, että Suomen palveluksia tarvitaan tämän hullun ja sairaan maailman tervehdyttämiseksi.

Suomen pitää ottaa järjestysmiehen valtuudet tässä yhä sekopäisemmässä maailmassa. Sauli Niinistö on ymmärtänyt tämän. Hän ansaitsee tärkeille tavoitteilleen kaikkien tuen.

 

ASIASANAT: ETYK, Maailmanrauha, Sauli Niinistö

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu