Hyvä, että Biden kesti Trumpin iskut ja potkut

Hyvä, että Biden kesti Trumpin iskut ja potkut

# Yhdysvallat on erikoinen demokratia. Meitä suomalaisia ihmetyttää jo brittiläinen vaalitapa, jossa jokaisesta vaalipiiristä valitaan vain yksi kansanedustaja. Mutta Yhdysvaltain presidentinvaaleissa mennään vielä pitemmälle. Siellä kansalaiset eivät oikeastaan valitse presidenttiä vaan osavaltiot.

Jos Donald Trumpin Republikaanit saavat osavaltiossa yhdenkin äänen enemmän kuin Joe Bidenin Demokraatit, presidentinvaalissa osavaltion kaikki valitsijamiespaikat menevät Republikaaneille. Siksi demokraattismielisten ei oikeastaan kannata lainkaan äänestää osavaltioissa, joissa on selvä republikaanienemmistö. Joissakin vaa’ankielivaltioissa äänestäminen sen sijaan kannattaa. Sillä saattaa todella vaikuttaa presidentin valintaan.

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Joe Biden olivat 30.9. aamuyöllä neljästä lähtien Suomen aikaa käyneet ensimmäisen vaaliväittelynsä. Se näytettiin meillä televisiossa puolilta päivin. Pitihän se katsoa tarkkaan. Sehän vaikuttaa koko maailman ja myös pienen Suomen elämänmenoon seuraavien vuosien aikana aivan riippumatta siitä, kumpi ehdokas vaalit voittaa.

 

# Tämä puolentoista tunnin keskustelu oli ensimmäinen ohjelma, jossa pääsimme hiukan kunnollisemmin kuulemaan ja näkemään, millainen mies tuo Joe Biden oikein on. Trumpista meillä kaikilla on jo yllin kyllin näkemystä ja kokemusta. Tämän keskustelun jälkeen voin huokaista helpotuksesta, sillä mielestäni Bidenilla on hyvät mahdollisuudet lyödä Trump.

Tuo keskustelu oli aikamoista huutelua ja riitelyä. Se oli aivan odotettavissa. Jos yrittää kiistellä Trumpin kanssa, joutuu ilman muuta ennen pitkää sanomaan: ”Pidä nyt, äijä, turpasi kiinni!” Siltä ei välttynyt herrasmies Bidenkaan.

Keskustelussa yritettiin puhua muutamista teemoista. Kävi ilmi, että terveyspalveluista vallitsee suuri erimielisyys. Biden sanoi, että tarvitaan myös köyhiä palveleva Obamacare-tyyppinen järjestelmä. Trumpille se ei käynyt alkuunkaan. Hän nimitti sitä karmeaksi sosialismiksi.

Kun Biden arvosteli Trumpin surkeaa taistelua koronapandemiaa vastaan, Trump vastasi haukkumalla Obaman epäonnistumisen sikainfluenssaa vastaan.

 

# Esillä olivat myös tiedot, joiden mukaan monimiljonääri Trump ei ollut maksanut juuri lainkaan veroja. Trump kiisti tiedot ja väitti saaneensa 47 kuukaudessa aikaan enemmän kuin Biden 47 vuodessa. Hän haukkui myös Bidenin poikien epäonnistumisia ja epäilyttäviä idänsuhteita.

Kun puhuttiin rotukysymyksestä, Trump vältteli tuomitsemasta valkoisten ylivaltaa. Siellähän on hänen ydinkannattajakuntansa. Ilmastonmuutosta Trump pitää tunnetusti turhana vouhotuksena.

 

# Kaikkein hälyttävintä tietoa tuli väittelyn lopussa, kun aiheena oli näiden vaalien toimeenpano. Postiäänestys on jo menossa. Mutta Trump ei pidä sitä lainkaan luotettavana. Hän ilmeisesti yrittää puuttua peliin vasta nimittämänsä postilaitoksen johtajan kautta. Pahimmassa tapauksessa saattaa käydä niin, että kaikki postiäänet eivät tule lainkaan perille ja vaalien lopputulos pitää julistaa ilman niitä. Tiettävästi juuri Bidenin Demokraatit äänestävät enemmän postissa kuin Trumpin Republikaanit.

Pahimmassa tapauksessa vaalien lopputulos jää korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Ja siellä Trumpin kannattajilla on selvä enemmistö, koska Trump ehtii saada oikeuden jäsenten joukkoon hiljattain kuolleen demokraattimielisen tuomarin tilalle itselleen mieluisan henkilön.

 

# Yhdysvaltain presidentti on pieni eikä niin pienikään yksinvaltias. Hänhän on valtionpäämies ja samalla pääministeri. Hän määräilee myös maailman asioita monella tavalla. Euroopan ja maailman demokratioille olisi tärkeää, että Yhdysvaltain presidentin nimi ei enää pitkään olisi Donald Trump.

 

ASIASANAT: Donald Trump, John Biden, Presidentinvaalit, Yhdysvallat

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu