Hyvä, ettei naapurista tullut primitiivireaktiota

Hyvä, ettei naapurista tullut primitiivireaktiota

Yöllä nukkuessani torstaiaamuna olin selvästi huolissani siitä, mitä Venäjän yksinvaltias herra Putin tekee, kun saa tietää, että Suomi anoo puolustusliitto Naton jäsenyyttä. Voin kuvitella, että diktaattorilla on seinällä suuri kartta, jossa näytetään, että Venäjä on yhä ylivoimaisesti maailman pinta-alaltaan suurin valtio.

Tuota karttaa muutkin venäläiset vilkaisevat, kun he alkavat olla huolissaan taloudestaan tai demokratiastaan. Se antaa heille itseluottamusta, jos tuntuu kurjalta, kun rahat ovat lopussa tai Venäjä häviää jääkiekko-ottelussa.

Yksinvaltias Putin esitti hiljattain, ettei Nato saisi levittäytyä Venäjän rajoille. Ukraina rohkeni jo vuosia sitten anoa Naton jäsenyyttä – ja sai niskaansa Venäjän hyökkäyksen. Ja nyt sitten ”pieni ja kiltti Suomi” Pietarin nurkilta rohkeni anoa Naton jäsenyyttä.

Putinille Nato ei ole mikään ”rauhanoperaatio” eli puolustusliitto vaan Yhdysvaltain johtama sotilasliitto eli ”hyökkäysoperaatio”.

Pelkäsin todella Putinin primitiivireaktiota. Nyt kun sitä ei tullut, huokaisin helpotuksesta. Äkkipikaistuessaan melkein normaalikin ihminen voi tehdä jopa murhan. Ja Putin kun ei ole läheskään normaali ihminen.

Nyt voin hieman huokaista helpotuksesta. Asiaa hieman harkittuaan herra Putin varmaan huomaa, ettei sittenkään olisi tässä vaiheessa järkevää hyökätä Suomeen, kun Ukrainan ”rauhanoperaatiokin” on pahasti kesken.

Nousin seuraamaan televisiosta, kun odotettiin presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin Nato-lausuntoa. Sitten se tuli ja siinä kehotettiin eduskuntaa tekemään pikainen päätös Naton jäsenyyden anomisesta.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin vierailun yhteydessä Niinistö jo pyysi Putinia katsomaan peliin nähdäkseen, kuka oli syyllinen Suomen päätökseen. Se oli kovanlainen muotoilu. Ymmärrän kyllä Salen kiukun, kun ”Helsingin henki” tuli näin lopullisesti haudatuksi.

En ihmettele, jos Putin vielä vastaa änkyrämäisesti naapurin puheisiin. Antaa tulla – kunhan ei tule raketteja.

+3
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu