Inkerinsuomalaiset puhuvat venäjää mutta ovat tosisuomalaisia

Inkerinsuomalaiset puhuvat venäjää mutta ovat tosisuomalaisia

Tasavallan presidentti Mauno Koivisto kertoi Ylen ajankohtaislähetyksessä 10.4.1990 yllättäen, että inkerinsuomalaiset ovat tervetulleita Suomeen paluumuuttajina. Tuon lupauksen seurauksena yli 30 000 inkerinsuomalaista on muuttanut Suomeen.

Inkeri Häikiö on tutkinut tuota tapahtumaa. Inkeriläiset olivat pyrkineet saamaan Neuvostoliiton hajottua itsehallinnon. jolle he toivoivat tukea Suomesta. Presidentti Koivisto kuitenkin empi. Hän ei ollut taipuvainen sellaiseen. Niinpä hän keksi tämän paluumuuttoidean. Noin asia on ymmärretty.

Tapasin usein inkeriläisiä vuodesta 1990, jolloin olin panemasdsa alulle Ylen venäjänkieisiä radiolähetyksiä pääjohtaja Reino Paasilinnan aloitteesta. Paluumuuttajilla oli venäjä ykköskielenä, mutta mieleltään he olivat usein enemmän suomalaisia kuin me kotisuomalaiset.

He eivät halunneet kutsua itseään inkeriläisiksi vaan inkerinsuomalaisiksi tai Inkerin suomalaisiksi. Hehän ovat asuneet Pietarin kaupungin mailla kauemmin kuin venäläiset, jotka perustivat kaupungin keisari Pietari Suuren johdolla vuonna 1703.

Kun opiskelin aikoinaan Leningradin kaupungissa Vasilinsaarella, tuo saari on inkeriläisille entinen Hirvisaari.

 

ASIASANAT: Inkeriläiset, Mauno Koivisto, Paluumuutto

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu