Israelin murhenäytelmä on lännelle vaikea ja kiusallinen

Israelin murhenäytelmä on lännelle vaikea ja kiusallinen

On kulunut vuosi palestiinalaisten terroristijärjestö Hamasin yllättävästä ja julmasta hyökkäyksestä Israeliin. Kuolonuhreja tuli yli 1 100 ja panttivangeiksi joutui 250 israelilaista. Tätä raakalaismaista tekoa on muistettu Israelissa lukuisissa tilaisuuksissa ja monissa mielenosoituksissa myös Suomessa.

Tuon Hamasin karmean hyökkäyksen jälkeen ajattelin, että Israel hoitaa asian sotilaallisella ylivoimallaan. Olen ollut huomaavinani, että taktiikkana on ollut nujertaa vastustaja tappamalla kymmenen vastustajaa yhtä israelilaista uhria kohti.

Se on yleensä riittänyt voiton varmistamiseksi. Vuosi sitten toivoin tilanteen ratkeava hieman sillä tavalla.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timouotila1/hyokkays-israeliin-toi-tuskaa-lannelle-ja-hyotya-venajalle/

Mutta nyt taistelut ovat jatkuneet vuoden, Gaza on raunioina ja palestiinalaisten uhrien määrä on monikymmenkertainen israelilaisiin verrattuna.

Israelia tuntuu erityisesti painavan se, että 101 panttivankia on yhä vapauttamatta, osa varmaan jo kuolleina. Suuri osa Hamasin johtajista on menettänyt henkensä.

Mutta panttivankeja ei ole vapautettu. Tavallaan sen ymmärtää, sillä ne voivat olla Hamasille jonkinlaista vaihtorahaa, kun aselevosta neuvotellaan.

Tämä sota ei kuitenkaan valitettavasti ole pysynyt vain Gazassa. Israel on jo pannut naapurimaan Libanonin sekasortoon. Uhkana on, että Iran puuttuu peliin – ja on jo puuttunutkin.

Israel luottaa siihen, että Yhdysvallat ei salli maan kukistuvan edes suursodassa. Yhdysvalloissa asuu enemmän juutalaisia kuin Israelissa.

Historian traumoista johtuu, että Israel ei ole eurooppalaisille eikä varsinkaan saksalaisille maa maitten joukossa vaan erikoistapaus. Aasiassa ja Afrikassa tällaisia kaksoisstandardeja ei ymmärretä alkuunkan.

Kaukana maailmalla ei myöskään käsitetä, miksi Ukrainan sota on länsimaalaisille paljon tärkeämpi kuin maailman muut sodat ja miksi ukrainalaiset turvapaikanhakijat ovat omaa ykkösluokkaansa. Ja nyt sitten vielä tämä Israelin erikoisasema.

Suomi on Israelin kysymyksessä kahden valtion mallin kannalla, mutta odottaa ajankohtaa, jolloin siihen voidaan käytännössä pyrkiä.

Krisillisdemokraattien ministeri Sari Essayah on kuitenkin toista mieltä. Näin siitä huolimatta, että juutalaiset eivät ole kristittyjä. Juuri siitä syystä heitä aikoinaan vainottiin Euroopassa ja erityisesti Sakassa niin kammottavalla tavalla.

Ja juuri siitä syystä tämä murhenäytelmä on niin hankala ja kiusallinen.

ASIASANAT: Israel, Palestiina

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu