Itämeren sotilaallisia avainpaikkoja Gotlanti, Ahvenenmaa ja Suursaari

Itämeren sotilaallisia avainpaikkoja Gotlanti, Ahvenenmaa ja Suursaari

Itämeren sotilaallinen jännitys kasvaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden kautta aivan uudelle tasolle. Me ymmärrämme Naton puolustusliitoksi. Mutta Venäjä katsoo, että Suomi ja Ruotsi siirtyvät vihollismaiksi, koska ne ovat liittymässä Natoon ja  tarjoavat vielä Ukrainalle sotilasapua.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden kautta Itämerestä tulee melkeinpä Naton ”sisämeri”. Se ei ole Venäjälle pieni asia, koska Venäjän kakkoskaupunki Pietari sijaitsee Itämeren ja Suomenlahden pohjukassa. Itämeri on Venäjälle ja Pietarille hyvin tärkeä kuljetusväylä.

Tämän muutoksen vaikutuksesta Ruotsin Gotlannin saaren sotilaallinen merkitys kasvaa huomattavasti. Ja Venäjällä on keskellä Suomenlahtea hallussaan saari, joka nousee sotilaallisesti arvoon arvaamattomaan. Se on Suursaari, josta on lyhyt matka Helsinkiin ja Tallinnaan.

Nyt kysytään myös sitä, mikä on demilitarisoidun Ahvenanmaan asema tässä uudessa tilanteessa. Karttaa vilkaisemalla voi todeta, että Ahvenanmaa on aivan Tukholman naapurustossa.

Sotilaallisen jännityksen lisääntyessä Gotlanti, Ahvenanmaa ja Suursaari nousevat tärkeiksi Ruotsin, Suomen ja Venäjän suunnalta nähtyinä.

Ja nyt amerikkalainen pommikone B-52 on jo lennellyt lähellä Suursaarta. Meille tavallisille kansalaisille ei ole kerrottu, mistä oli kysymys. Ilmeisesti se oli viesti Venäjälle siitä, että valveilla ollaan.

 

ASIASANAT: Itämeri, Nato, Suursaari

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu