Jenkkilän vaalit ovat tosi omituiset olumppialaiset

Jenkkilän vaalit ovat tosi omituiset olumppialaiset

# Yhdysvaltain presidentinvaaleissa äänestettiin 3.11. Kellojen aikaeron vuoksi äänestys jatkui Suomen aikaa uuden vuorokauden puolelle. Kun painuin yöllä kolmen jälkeen pehkuihin, jenkit jäivät aloittelemaan presidentinvaalien tulosten laskemista. Gallupit olivat olleet sen suuntaisia, että demokraattien Joe Bidenin voittoa pidettiin jos ei nyt varmana niin ainakin hyvin todennäköisenä.

Kun sitten heräsin 4.11. seitsemän kieppeillä kuuntelemaan radiota, huomasin, että Donald Trumpin jatkokausi näytti melkein yhtä mahdolliselta kuin Bidenin. Se herätti tietysti syvää huolestumista. Ei ole ollenkaan miellyttävää ajatella, että saisimme vielä yhden olympiadin verran kestää ykkössuurvallan johtajaa, jonka puheet ja teot ovat aivan arvaamattomia ja aivan omasta arvomaailmastaan.

Onneksi tämä Trump ei ole sentään valmis lähettämään amerikkalaisia sotilaita, laivoja ja lentokoneita sinne tänne maailmalle niin kuin monilla Yhdysvaltain presidenteillä on ollut tapana. Siitä huomautti Suomen ex-ulkoministeri Timo Soini (PS) MTV:n haastattelussa. Toinen ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja (Sdp) taas valitteli sitä, että Trump on vaikutusvaltaiselta paikaltaan käsin muuttamassa kansanvälisen politiikan sääntöjä ja tyyliä ”uudeksi normaaliksi”, jossa sopimuksilla ja faktoilla ei ole enää mitään roolia. Kaikki on vain taloudellisia ”diilejä”.

 

Suomi on viisaasti varovainen

# Presidentti Sauli Niinistö ja nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto (Vihr.) ovat olleet viisaasti varovaisia kommentoidessaan Yhdysvaltain vaaleja. He tietävät, että USA on Suomelle oleellisen tärkeä valtio aivan riippumatta siitä, onko Washingtonin presidentti-pääministerinä Trump tai Biden. Yhdysvaltain merkitystä Suomelle lisäävät Trumpin ja Naton erimielisyydet.

Meillä ei ole vieläkään täyttä varmuutta siitä, onko Yhdysvaltain tulevan presidentin nimi Trump vai Biden. Tuo jälkimmäinen on kyllä yhä todennäköisempi. Ymmärrän kyllä monien amerikkalaisten tympääntymisen poliitikkojen ”säätyyn”. On jotenkin outoa, että presidentit ovat tulleet tai olleet tulossa republikaanisesta Bushin tai demokraattisesta Clintonin ”suvusta” tai lähipiireistä. Liikemies-tv-juontaja Trump tuntui ensin monen mielestä virkistävältä poikkeukselta. Joe Bidenkin on ollut poliitikon hommissa jo melkein puoli vuosisataa. Trump vitsailikin eräässä paneelikeskustelussa sanomalla, että hän on saanut 49 kuukaudessa aikaan enemmän kuin Biden 49 vuodessa.

On todella törkeää, että Trump ehti jo julistautua vaalivoittajaksi ja toivoi ääntenlaskennan lopettamista. Hänen mielestään demokraattipuolue käyttää postiäänestystä hyväkseen ja väärentää vaalituloksen. Hän tuntuu luottavan siihen, että korkein oikeus voi ratkaista tämän asian hänen hyväkseen.

EU:n tarkkailijat pitävät istuvan presidentin Trumpin puheita täysin sopimattomina. Ja sitähän ne ovat. Trump tuntuuu luottavan siihen, että USA:n korkein oikeus ryhtyy hänen käsikassarakseen. Siellähän on republikaanismielisten enemmistö.  Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen on kuitenkin sitä mieltä, että jenkkituomaritkin ovat puolueettomia ja oikeamielisiä. Toivottavasti hän on oikeassa.

Yhdysvaltain presidentinvaaleja ei ainakaan vielä voi nimittää ”vaaleiksi” niin kuin vaikkapa Valko-Venäjän hiljattaista muka äänestystä. Mutta ovat nämä jenkkilän kisat tosi omituiset olumppialaiset.

 

ASIASANAT: Vaalit, Yhdysvallat

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu