”Kiltin Suomen” Nato-linja oli Kremlille järkytys

”Kiltin Suomen” Nato-linja oli Kremlille järkytys

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vastasi islantilaisen toimittajan kysymykseen ja kommentoi presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhetta. Niinistön mukaan Venäjä oli tehnyt virhearvion hyökätessään Ukrainaan. Niinistö jopa rinnasti presidentti Putinin ja diktaattori Stalinin.

Suomen nopea ja jyrkkä reaktio yllätti Lavrovin, koska Suomea on Venäjällä pidetty ystävällisenä ja hyvien naapurisuhteiden maana.  Putinin ja Stalinin rinnastusta Lavrov piti ”varsin primitiivisenä monologina”. Hän viittasi myös Suomen ja Saksan sotilaalliseen yhteistyöhön toisessa maailmansodassa. Lavrov kertoi, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon pakottaa Venäjän tarpeellisiin toimiin rajalla. Toimien laadusta hän ei sanonut tarkempaa.

Suomen luopuminen liittoutumattomuudesta on varmaankin ollut Kremlille ikävä yllätys. Suomea oli totuttu pitämään maana, joka pyrki hoitamaan idänsuhteitaan diplomatialla eikä aseilla jo Paasikiven ajoista lähtien. Neuvottelevalla ja diplomaattisella linjallaan Suomi säilytti sodan jälkeen länsimaiset toimintatapansa eikä joutunut mukaan edes Varsovan liittoon niin kuin vaikkapa Puola. ”Suomettuminen” pelasti Suomen Neuvostoliiton sotilaalliseksi liittolaiseksi vajoamiselta. ”Kiltti ja luotettava” Suomi saattoi jopa torjua yhteiset sotaharjoitukset Neuvostoliiton kanssa Brezhnevin kaudella.

Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon oli Venäjälle suuri sokki. Jos se olisi tiedetty ennen Ukrainan ”operaatiota”, Putin ja Lavrov olisivat varmaan miettineet asiaa vielä kerran. Voi vain toivoa, että tämä yllätys ei johda Kremliä primitiivireaktioihin.

Venäjällä on varmasti huomattu myös pääministeri Sanna Marinin tiukat kannanotot Ukrainan murhenäytelmästä.

 

ASIASANAT: Nato, Suomettuminen, Venäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu