Kirjallisuuden Nobel-palkinto osa USA:n vaalikampanjaa?

Kirjallisuuden Nobel-palkinto osa USA:n vaalikampanjaa?

# Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaiden paneelikeskustelussa tunnelma oli hyvin erilainen kuin Trump-Biden-käsirysyssä. Keskustelijat jopa tottelivat paneelin juontajaa eivätkä juurikaan puhuneet toistensa päälle.

Kun puhuttiin koronapandemiasta, Demokraattien Kamala Harris sanoi koronapandemian epäonnistumisen ja 210 000 kuolonuhria Trumpin hallinnon suurimmaksi epäonnistumiseksi. Republikaaninen varapresidentti Mike Pence esitti aivan päinvastaisen näkemyksen. Hallitus oli kuulemma valveilla heti, kun Kiinasta kuului tautiuutisia. Pence  myös moitti presidentti Obamaa epäonnistumisesta sikainfluenssan torjunnassa

Kun keskusteltiin presidentti Trumpin maksamista olemattomista veroista, Pence yritti selittää, että Trump on työllistänyt runsaasti ihmisiä, jotka ovat kyllä maksaneet veroja.

Pencen ääriuskonnollinen elämänkatsomus nousi esiin, kun puhuttiin abortista. Harrisin mielestä tämä asia pitää antaa asianomaisten naisten ratkaistavaksi.

Paneelin lopussa kysyttiin, miten käy, jos vaalien lopputuloksesta ei päästä yksimielisyyteen ja jos Trump kieltäytyy sen takia eroamasta. Oli erikoista, että Pence ei halunnut vastata koko kysymykseen. Ja miksi ei? ”Siksi, että Trump varmasti voittaa vaalit” Noin sanoi Pence. Tällainen vastaus kertoo, että elämme todella epävarmassa maailmassa, jossa demokratian tai Demokraattien voitto ei ole lainkaan kirkossa kuulutettu.

 

# Muutamaa tuntia varapresidenttiehdokaspaneelin jälkeen Ruotsin akatemia julkisti kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Ja sen sai yllättäen yhdysvaltalainen runoilija ja esseisti Louise Glück. Helsingin Sanomien Jukka Petäjän mielestä Ruotsin akatemian olisi pitänyt löytää aikaa kestävä voittaja. Glück ei ole sellainen. Hänen juutalainen sukunsa on tullut Unkarista.

Kenties Glück valittiin  kannanottona Yhdysvaltain presidentinvaaleihin? Näimmehän heti televisiossa uutiskuvia, joissa presidentti Barack Obama syleilee Glückiä luovutettuaan hänelle tärkeän kulttuuripalkinnon.

Ei ole epäilystä siitä, kumpaa Yhdysvaltain presidenttiehdokasta Ruotsissa, Suomessa ja EU-maissa kannatetaan. Pitäähän meidän voida sanoa se vaikka mutkan kautta.

 

ASIASANAT: Kirjallisuuden Nobel, Yhdysvaltain presidentinvaalit

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu