Kohta EU taas tarvitsee USA:n ”Marshall-apua”?

Kohta EU taas tarvitsee USA:n ”Marshall-apua”?

Meitä huolestuttaa Euroopan Unionin tilanne. Tämä EU on asukasluvultaan suurempi kuin Yhdysvallat ja Venäjä. Ja taloudellisena vaikuttajana se on moninkertainen Venäjän kleptokratiaan verrattuna. Mutta ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan EU on toimintaan kykenemätön nahjus, sekava valtioliitto tässä suurvaltadiktatuurien maailmassa.

Jos Venäjä tekee täällä Euroopassa jotain järeää, niin EU ei ole valmis puuttumaan tilanteeseen suurvallan tavalla, vaan aina tarvitaan Yhdysvallat antamaan ratkaiseva apu. Venäjän Ukrainan sotaretki on hyvä esimerkki. Yhdysvallat on sielläkin antanut Ukrainalle merkittävimmän sotilaallisen avun, vaikka kyseessä on taas kerran Euroopan sisäinen kriisi niin kuin kummassakin maailmansodassa.

EU on julistanut Venäjän kauppasaartoon. Kun polttoaineita ei enää osteta Venäjältä, sen piti ajaa Kremlin hallinto konkurssiin, jolloin ei olisi enää varaa jatkaa hyökkäystä Ukrainassa. Mutta kun kolmatta maailmaa ei ole saatu ymmärtämään Ukrainan tilanteen vakavuutta, Venäjä on voinut myydä öljynsä muihin maihin.

Kaukana maailmalla Ukrainan murhenäytelmää pidetään vain ”kolonialistisen Euroopan pienenä rajakahakkana”, jossa kuolee vähemmän ihmisiä kuin ”meidän rajoillamme joka päivä”. Sitä paitsi uskotaan Putinin propagandaa, jonka mukaan Venäjä vain yrittää puolustautua ”Äiti-Venäjän” kimppuun hyökkäävää USA-Natoa vastaan. Länsimainen totuus ei mene yhtä hyvin kaupaksi kolmannessa maailmassa. Sitä paitsi sitä ei ole ymmärretty edes tarjota noiden maiden kansojen kielillä.

Kaiken lisäksi Venäjä on ryhtynyt sulkemaan kaasuhanojaan EU-maihin. Se oli EU:lle ikävä yllätys, jota ei ollut osattu ottaa lainkaan huomioon. Luultiin, ettei Venäjä pärjää ilman EU:n tuottamia tuloja. Ukrainan sodan pakotteet ovat tuonut EU:lle vain inflaation ja talouden taantuman, vähävaraisten kansalaisten ahdingon.

Venäjän tappiosta Ukrainassa ei ole mitään merkkejä. Kohta EU:ssa tarvitaan taas ”Marshall-apua” Yhdysvalloista, tuosta maasta, jota ”syvän rauhan” päivinä arvosteltiin primitiivikapitalismina, josta puuttuvat sosiaalipalvelut ja rahat valuvat  monimiljardöörien säkkeihin.

 

ASIASANAT: EU, Ukraina, Venäjä

+2
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu