”Kolmas maailma” on saatava uskomaan, että Ukrainan asia on meidän

”Kolmas maailma” on saatava uskomaan, että Ukrainan asia on meidän

On tietenkin erinomaista, että länsi ei ole ottanut sotavoimiaan käyttöön auttaessaan Ukrainaa selviämään Venäjän raakalaismaisesta hyökkäyksestä. Annamme kyllä aseapua ja humanitääristä tukea, mutta emme lähetä sotajoukkoja paikalle. Tällä tavalla yritämme estää sodan eskaloitumisen.

Mutta nyt sota pitkittyy ja Ukrainan infrastruktuuri kokee valtavia vaurioita, joiden korjaaminen vie loputtomasti aikaa ja rahaa. Talouspakotteilla yritämme saada Venäjää luhistumaan. Mutta ei ole lainkaan varma, onnistuuko tämä taktiikka. Jos Venäjä ei voi myydä polttoaineita Euroopalle, markkinoita kyllä löytyy muualta maailmasta.

Eurooppa ja USA eivät ole pystynyt edes vakuuttamaan muuta maailmaa siitä, että olemme Ukrainassa ehdottomasti oikealla asialla. Johtuu varmaan lännen kolonialistisesta menneisyydestä ja nykypolitiikan pienoisesta ylimielisyydestä, että meitä ei oikein kuunnella eikä uskota Aasiassa, Afrikassa ja muualla.

Ukrainan sotilasavun ohella lännen olisi järjestettävä laaja ja tehokas tiedotuskampanja kolmannen maailman maissa. Valtioiden johtohenkilöiden ohella myös tavallinen kansa olisi saatava ymmärtämään ja hyväksymään, että länsi on Ukrainassa oikealla asialla.

Sinä tarvittaisiin lehtikirjoitusten ohella kolmannen maailman kansojen kielillä tietoa siitä, mistä Ukrainassa on kysymys. Radio ja televisio sekä kännykkäpuhe ovat sikäli tehokkaita menetelmiä, että niillä tavoitetaan myös lukutaidottomat ihmiset. Mutta heille on puhuttava heidän omalla kielellään.

Tämä ei ole halpa eikä helppo urakka. Mutta se on välttämätön, jotta Kremlin sanoma siitä, että Yhdysvallat ja Nato ovat taas asialla ja levittäytyvät naapuriensa kimppuun ei menisi kolmannessa maailmassa perille.

Lännen olisi maailmalla päästävä eroon hieman ylimielisestä besserwisser-maineestaan ja lähestyttävä kaukaisia kehitysmaita heidän omilla kielillään ystävällisesti ja ymmärtäväisesti.

On selvä, ettei Kiinan päätä saada varmaankaan käännetyksi Ukrainan puolelle. Mutta on hälyttävää, ettei Intiakaan ole ottanut tosissaan lännen sanomaa.

 

ASIASANAT: EU, Nato, Ukraina

+2
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu